Hlavní navigace

Názory k článku Praha proti Airbnb používá zavádějící argumenty. Jak se bude regulace obcházet?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 8. 2017 13:37

    Alex (neregistrovaný)

    To je důsledkem ideologického přístupu současného vedení magistrátu (zelení a ANO - obojí moc nepřeje malému podnikání), proto je nezajímá, jestli jim ta čísla sedí.

    Pronajímáme krátkodobě v Praze tři byty, místní poplatky a daně platíme a plníme i další povinnosti, o kterých by se mělo informovat - hlášení cizinců na cizinecké policii, vedení domovní knihy apod. a můžu říct, že i v téhle legální podobě se to bohatě vyplatí víc než klasický dlouhodobý pronájem místním lidem. Takže ani po téhle regulaci ceny pronájmů dolů nepůjdou, to by zařídila jenom větší dostupnost bytů pro obyčejné lidi, což nezvládli právě tihle radní.

    Předpokládám tedy, že za nějakou dobu, po oznámení nefunkčnosti téhle regulace, bude oznámena nutnost v ní ještě přitvrdit, hlavně aby se nemuselo ukazovat na skutečné pachatele zruinovaného trhu s bydlením v Praze.

  • 26. 8. 2017 18:35

    tom (neregistrovaný)

    Jak typické pro ANO ukazovat jak jinde zavedly omezeni stejne jako chorvatsko nam bylo davano za vzor EET jo prave jsem odtud prijel za parkovani dostanete rucne psany listek a uctenky mimo bezne prodejny vesmes nikde za turisticke atrakce napr vyjizku lodi se plati zpusobem ano tady si rezervujte cas poplatek treba 20kuna na letak vam pak manik rukou napise, ze jste zaplail 20kuna v kolik mate prijit, prijdete doplatite cenu vztupneho a uz se jede nejake uctenky a EET nikdo neresi... stejne to Spanelsko a dalsi co se tyce ubytovani ANO umi jen velkohube kecy a pridavat omezeni a birokracie... hlavne aby bylo na dotace

  • 28. 8. 2017 0:00

    P2010 (neregistrovaný)

    Dostupnost pro obyčejné lidi zařídí ale jen regulace dlouhodobě prázdných bytů, kterých je značně, protože si je kupují (pro ně levně) cizinci převážně z východu jako investici či sklad nelegálně získaných peněz.

    I když postavíte desetitisíce nových bytů za současné situace, stále nebudou pro "obyčejné lidi" s českými platy. Jenže tady se slovo "regulace" říct nesmí.

    Mimochodem, ty krátkodobé pronájmy, to je celý dům? Neumím si představit, že by vedle toho chtěl někdo normálně bydlet. Protože pak je z domu jeden velký mejdan a nic je nezajímá.

  • 1. 9. 2017 13:55

    JAPETR (neregistrovaný)

    Upřímně, my pronajímáme dva byty v jednom rodinném domě, daně platíme, vč. vzdušného, to jen pro pořádek. A reaguju tedy jen na tu poznámku o tom permanentním mýdanu. Popravdě, nebýt častého parkování aut se zahraničními značkami, tak by sousedi ani nevěděli, že tady bydlí turisté. A taky si hosty nevybíráme. Nicméně prostě nerozumím ani tomu, proč by měli dělat bordel... Někteří jsou spíš rodinnější a tráví v apartmánu víc času ale hluční nejsou, pokud přijedou nějací mladší třeba od 20-30let, tedy ne moc často, nicméně buď se vybouří v centru a sem chodí přespat, nebo jsou taky v klidu...
    Prostě myslím si, že bych se nebál ani pronajímat byt v bytovém domě, spíš bych se bál předsudků ostatních nájemníků...

  • 26. 8. 2017 20:36

    michal (neregistrovaný)

    A co je komu co dotoho ,ze pronajimam dum ,na ktery mi stat neprispel ani korunou,stary rodice a my rodice dreli za komousu aby sme meli kde bydlet a prijde nejaky statni urednicek , co ma leve ruce jak lachtan,neumi se jinak uzivit,tak se dostane na urad ,kde bere penize za to ze ozebracuje slusne lidi.
    Melo by byt rozliseno ,ci ten dum ziskal privatizaci a ci je to rodinne dedictvi z generace na generaci. Za 30-40-50-60-70 let stat nedal zadnou podporu aby dum stal. Ted zdima soukromnika ? Neskutecna drzost.Muze se stydet ten aparatcik co vymyslel debilni zakon o danich z pronajmu, Nenapadne urednicka ,aby se takovym soukromnikum udelala uleva na danich aspon 20 roku ,aby se naklady investovane do vystavby domu navratili.
    Asi je lepsi nic nestavet a natahnout ruce a bydlet na ubytovnach . Stat muze byt rad ,ze dojizdeji sem turisti a utrateji sve penize v obchodech .Bez turistu ,by stat byl jak chudy pribuzny.

  • 28. 8. 2017 0:04

    P2010 (neregistrovaný)

    Ještě pár let a vytvoříte takto z centra naprosto mrtvé město, pak budete brečet, že to nikoho nezajímá. Zkrátka ... po nás potopa, jako vždy.

  • 1. 9. 2017 14:04

    JAPETR (neregistrovaný)

    Asi to tak má být. Podle mě se to ustálí v nějaké rovnováze. Co je špatného, čistě teoreticky, na tom, kdyby v centru byly jen nájemní byty a restaurace? Rezidenti z peněz z pronájmu v centru si můžou třeba slušně žít na periferii a tam příspívat jejímu rozvoji. Já si spíš myslím že ale se to ustáli někde uprostřed, že nedojde ani na jednu krajní variantu tedy centrum bez rezidentů ani centrum bez turistů.
    A nechápu také, proč si různí levičáci osobují právo na pravdu. Na názor, jak by to mělo být a co je nejlepší... Nejlepší pro koho? Pro turisty? Kteří nebudou mít kde v centru bydlet? Nejlepší pro majitele pronajímaných apartmánů? Kteří investovali do nemovitosti a chtějí podníkat, nabízet službu, točit peníze a najednou by nemohli disponovat se svým majetkem dle libosti?
    Nebo je to nejlepší pro tu levicovou pakáž, která má patent na rozum, nic moc neumí, zato je nejhlasitější a nejpočetnější, takže si vyřve i omezení vlastnických práv ostatních lidí k obrazu svému?

  • 28. 8. 2017 14:59

    xxw (neregistrovaný)

    To je ale kurňa rozruch, když si řadový občan chce přivydělat pár kaček....neuvě­řitelné....Hlav­ně že Burešovi jeho zlodějiny pořád beztrestně prochází......

  • 29. 8. 2017 11:05

    jkjk

    Jak k číslu 120 mil. Praha došla netuším, ale když už se kritizují argumenty jiného:
    - většina airbnb je v Praze (+je tam největší obsazenost), tedy 500 mil. je podhodnocené číslo
    - sdílené ubytování není jen airbnb
    - Praze náleží cca. třetina daně z příjmu (a ten kdo neplatí místní poplatky obvykle ani nedaní)

  • 1. 10. 2017 9:41

    zbylá obyvatelka centra Prahy (neregistrovaný)

    Vážení, zastáncům Airbnb nepřeji, aby bydleli v domě, kde je polovina bytů (4 z 8) pronajímána přes Airbnb. To je náš případ. Náš dům se z obytného domu postupně stává hotelem, kde ovšem polovina jejích "obyvatel" nerespektuje pravidla daná domovním řádem. Že tento způsob ubytování vede k vylidňování centra města, je přirozeným důsledkem chování takto ubytovaných turistů.
    Nejedná se o žádnou "sdílenou" ekonomiku. Noví majitelé bytů je kupují většinou jen za účelem krátkodobého nájmu, bytů mají obvykle několik, je to jejich hotel umístěný ve více domech. V těchto bytech sami nebydlí, často se jedná o cizince.
    Politici by si měli uvědomit, že majitelé bytů pronajímaných přes Airbnb nejsou jejich voliči. Volit je budou ti "zbylí" občané centra Prahy, kterým Airbnb jen znepříjemňuje život. Politici by neměli argumentovat jen ušlými poplatky z takového bydlení. Měli by myslet i na důstojný život svých voličů. Měli by myslet i na budoucnost Prahy - nechtějí přece, aby se i ti "zbylí" odstěhovali a z centra Prahy se stal jen turistický skanzen.
    Zdraví
    Zbylá obyvatelka centra Prahy.

  • 21. 4. 2018 1:11

    Obyvatel prazskych vinohrad (neregistrovaný)

    Take bydlim v dome kde se pronajimaji byty pres airBNB v soucasnosti tri. Vlasnim zde byt a jsem velmi nespokojen. Pracuji ve velmi náročné a zodpovedne profesi a me spatne rozhodnuti muze stat lidi zivot. I proto jsem si koupil v luxusni a klidne ctvrti byt. V soucasnosti se vsak temer nevyspim za noc me nekolikrat vzbudi hluk na chodbe, tam také turisté radi kouří ačkoliv jsme jim tam dali nálepky že je to zakázano, vytah uz byl nekolikrat znecisten zvratky. Rekord byl zatím cca deset lidí v jednom bytě, nejspíš ze španělska nebo jižní ameriky, kteří si dělali v bytě večírek, pak ztratili klíče od domu nebo nevím každopádně na nás zvonili a sousedce v přízemí mlátili do oken. Pronajímatelé jsou mimopražtí a z bývalého sovětského svazu. Na naše stížnosti nereagují - bodejť, vzhledem k vytížení je to pro ně dobrý businnes. Jsme z toho opravdu nešťastní, nevíme jak se tomu bránit, stěhovat se nechceme ale pokud se něco nezmění tak nám asi nezbyde nic jiného.

  • 17. 7. 2018 11:24

    julli (neregistrovaný)

    zavolat policajty

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).