Hlavní navigace

Praktiky berňáku: Prémie za doměřování daní a nájem pro šéfa za 1500 Kč

19. 10. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Karel Choc, Internet Info, podle licence: Rights Managed
Úředníci doměří podnikatelům daně a dostanou prémie. Celkově až 400 tisíc korun. A jejich šéf Martin Janeček bydlí v centru Prahy za necelých 1500 Kč.

Finanční správa to popírala, teď se ale ukázalo, že vše je pravdou. Jak vyplývá z interního materiálu Generálního finančního ředitelství, berní úředníci dostávají odměny za doměřování daní podnikatelům.

Zjistily to Hospodářské noviny po opakovaných dotazech. Redakce deníku navíc získala interní materiál, který systém cílových odměn pro pracovníky berňáku potvrzuje. 

Nejaktivnější jsou úředníci z berňáků Pardubického kraje

Prémie dostávají úředníci podle toho, s jakým nasazením doměřují daně podnikatelům. Odměny jsou konkrétně poskytovány těm úředníkům, kteří zamítnou podnikatelům odpočet na investice do výzkumu a vývoje a následně je vyzvou, aby doplatili daň včetně penále a úroku z prodlení. 

Výše prémií úředníkům za letošní květen:

  • prémie za zamítnuté odpočty do výzkumu a vývoje: 150 000 Kč
  • prémie za zjištěné nesrovnalosti u převodních cen: 228 000 Kč

Zdroj: Interní materiál GFŘ, Hospodářské noviny

Podle interního materiálu GFŘ je taková aktivita oceněna na 150 tisíc korun. Nejaktivnější jsou podle Hospodářských novin úředníci v Pardubickém kraji. Ostatně místně přidružený berňák v Chrudimi byl zároveň v hledáčků reportérů Seznam Zprávy, kteří zjistili, že místní úředník „klekl“ na rodinnou firmu a během pár hodin ji zcela pomocí zajišťovacích příkazů nechal zlikvidovat. 

Čtěte také: Další průšvih u zajišťovacích příkazů. Položily konkurenta Babišova Agrofertu?

Brand24

Jít příkladem, sám Janeček platí za nájem v centru Prahy necelých 1500 korun

Kromě neuznaných odpočtů na výzkum a vývoj dostávají úředníci přidáno za kontroly v oblasti převodních cen. Taková motivace je ale podle podnikatelů velmi nebezpečná. Může lehce sklouznout k šikanóznímu chování úředníků, kteří hledají sebemenší záminky, aby si přivydělali: Časem se může ukázat, že postup nebyl správný. Finanční správa spor prohraje a peníze bude muset vracet, upozornil Ladislav Minčič z Hospodářské komory. 

Zvláštní odměňování úředníků platí i v případě nejvyšších pater. Samotný šéf Finanční správy ČR Martin Janeček, který byl do funkce dosazen ex ministrem financí Andrejem Babišem, si měsíčně přijde zhruba na 150 tisíc korun. Jako benefit přitom platí pouhých 1493 za garsonku, která se nachází v centru Prahy nedaleko Václavského náměstí. Upozornil na to server iRozhlas.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).