Hlavní navigace

Právníci se navážejí do datových schránek

30. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Až milionové škody může způsobit laxní přístup k datovým schránkám. Ani po necelém půl roku od spuštění elektronické komunikace není uživatelům jasné, jak schránky správně používat. Upozorňuje na to ve svém stanovisku Unie podnikových právníků, která sdružuje firemní právníky z celé republiky. Právníci proto apelují, aby byla zpřesněna právní úprava, která by tyto problémy odstranila.

V současné době je toto téma mezi podnikovými právníky velice živé, neboť jejich zaměstnavatelé jsou v drtivé většině osoby, které mají ze zákona datovou schránku zřízenou, komentuje systém elektronické komunikace Ondřej Běhal, odborník podnikové praxe z Unie podnikových právníků, který se problematikou datových schránek podrobně zabývá. Právníkům nejvíce vadí, že v datové zprávě chybí zaručený elektronický podpis na rozhodnutí obsažené v datové zprávě, časová pomíjivost elektronického podpisu, a nejednotné názory na potřebné náležitosti datových zpráv.

Od zahájení provozu datových schránek se setkáváme s případy, které do budoucna mohou způsobit právní nejistotu například v exekučních řízeních. Právě takové nedostatky náležitostí datových zpráv, jako je chybějící elektronický podpis, mohou způsobit, že se rozhodnutí stane nevykonatelným. Firmám tak mohou hrozit i milionové škody, dodala Marie Brejchová, prezidentka Unie podnikových právníků, která sdružuje více jak čtyři stovky firemních právníků z různých oblastí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).