Hlavní navigace

Pražský Švejk restaurant - tradice spíš pro turisty

 Autor: 457853
Gabriela Klimánková 5. 4. 2009

Protentokrát navštívil Gurmán pražský Švejk restaurant, který je kromě Prahy možné nalézt i v mnoha dalších městech. Svou polohou na Starém Městě slouží toto, ač názvem tradičně české restaurační zařízení, spíše zahraničním turistům.

Švejk restaurant je gastronomický franchisingový projekt založený na tradici, které dal základy Jaroslav Hašek svou postavou dobrého vojáka Švejka. Restaurační provoz se proto nese v duchu nápadité atmosféry z dob Rakouska – Uherska s využitím receptur tradiční české kuchyně našich babiček.


Restaurace:
Švejk restaurant

Lokace: Široká 20, Praha 1

Typ: franchisingová restaurace

V pražském Švejk restaurantu si přijde na chuť snad opravdu každý. Pochutnají si zapřísáhlí jedlíci masa i vegetariáni, milovníci těstovin, salátů a jak jinak, samozřejmě i české kuchyně. Ačkoli se ale jedná o českou tradici, díky umístění restaurace na Starém městě, je zde český návštěvník ve výrazné menšině.

Vyzkoušeno: Co podnikatelům může restaurace nabídnout?

Parkování: ne
WiFi: ne
Kouření: ano
Příjem platebních karet: ano
Vhodné pro obchodní schůzku: ne, spíše pro osobní setkání

Objednávka

  • Hovězí vývar s masem a nudlemi 43 Kč
  • 70 g Zapečený chřest se šunkou a sýrem 89 Kč
  • 150 g Řezy ze svíčkové dle nadporučíka Lukáše 278 Kč
  • 200 g Bramboráčky 45 Kč
  • 1 ks Pečené vepřové koleno s křenem a hořčicí 190 Kč

Hovězí vývar má jemnou chuť. O své poctivosti hosty přesvědčí libovými kousky masa, pórkem, zeleninou a dobrými nudlemi.

Gurmán - Švejk 1

Teplý předkrm tentokrát zastoupil zapečený chřest, který obvykle rozděluje strávníky na dva tábory. Jedni jej milují, druzí nesnáší. Zdejší úprava by ale uspokojila všechny, neboť trošku nevýrazná chuť chřestu je umně dochucena zapečeným sýrem a šunkou. K předkrmu host dostane i košík s výběrem čerstvého pečiva.

Gurmán - Švejk 2

Řezy ze svíčkové dle nadporučíka Lukáše si zaslouží velkou pochvalu. Měkké a chutné maso svědčí o svědomité péči kuchaře. Na talíři jej doprovází poctivá porce fazolové směsi se slaninou a pórkem. Vše je zalité skvělým sosem s výraznější chutí pepře. Po příloze s bramboráčky se host bude domů doslova valit, neboť nechat na talíři tuto „manu“ může jen opravdový asketa.

Gurmán - Švejk 3

Když tradičně, tak tradičně. Vepřové koleno je zde podáváno upečené „tak akorát“, nevysušené a šťavnaté. Spolu s hořčicí, křenem a pivem strávníci skutečně pocítí, že sedí v českém hostinci. Jediná výtka, kterou je možné namítnout, je křen, kterému chyběl jeho pověstný říz. Porce vepřového kolene by zasloužila čerstvě strouhaný, který pálí až za ušima.

Gurmán - Švejk 4

Obsluha a služby

Obsluha Švejk restaurantu je milá a velice rychlá. Strávník objednanou krmi dostane doslova „v cukuletu“. Mezitím se může kochat výzdobou dobových obrazů a fotek a jak jinak i motivy ze života vojáka Švejka z dílny malíře Josefa Lady. Restaurace, která v letních měsících provozuje i zahrádku, má otevřeno denně od jedenácté dopoledne do jedenácté večer.

Gurmán - Švejk 5

Hodnocení

V tomto díle Gurmán nemá co vytknout. Ačkoli restaurace není ideálním místem k pracovním příležitostem, přátelské vztahy tu hosté mohou budovat u dobrého jídla a s rychlou obsluhou. Gurmán proto Švejk restaurantu uděluje všech pět hvězdiček.

Pět hvězdiček

– maximální počet hvězdiček, který mohou hodnotitelé udělit. Vyjadřuje, že restauraci/kavárně nelze s ohledem na její kategorii nic zásadnějšího vytknout. Další kritéria při hodnocení

tip

Doporučujeme

V hodnocení Gurmána je nejvyšší meta, které mohou restaurace a kavárny dosáhnout, pět hvězdiček. Co jiného tedy doporučit, než právě pětihvězdičkové restaurace a kavárny. Přejít na seznam pětihvězdičkových restaurací a kaváren

Gurmán - hodnocení 5
Našli jste v článku chybu?
120na80.cz: Jak oddálit Alzheimera?

Jak oddálit Alzheimera?

Podnikatel.cz: Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Podnikatel.cz: Nejenom EET, začaly platit další zákony

Nejenom EET, začaly platit další zákony

Měšec.cz: Jak vymáhat výživné zadarmo?

Jak vymáhat výživné zadarmo?

Měšec.cz: Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Lupa.cz: Slevové šílenství je tu. Kde nakoupit na Black Friday?

Slevové šílenství je tu. Kde nakoupit na Black Friday?

Podnikatel.cz: EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

EET: Totálně nezvládli metodologii projektu

DigiZone.cz: ČRa DVB-T2 ověřeno má i Sharp

ČRa DVB-T2 ověřeno má i Sharp

Podnikatel.cz: Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

Daňové úlevy s EET nestačí. Budou zdražovat

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Vitalia.cz: 9 největších mýtů o mase

9 největších mýtů o mase

Podnikatel.cz: Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Měšec.cz: Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Finančním poradcům hrozí vracení provizí

Vitalia.cz: To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

To není kašel! Správná diagnóza zachrání život

Lupa.cz: Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Vitalia.cz: Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

Znáte „černý detox“? Ani to nezkoušejte

DigiZone.cz: Filmbox Live pro předplatitele UPC DTH

Filmbox Live pro předplatitele UPC DTH

Podnikatel.cz: Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Na poslední chvíli šokuje výjimkami v EET

Podnikatel.cz: K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

Vitalia.cz: Fotorecept: Jak nezkazit nadýchanou omeletu

Fotorecept: Jak nezkazit nadýchanou omeletu