Hlavní navigace

Přehledy o příjmech a výdajích jste už podali? Nezapomeňte ještě změnit zálohy

15. 4. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 631791
Podnikatelé by neměli zapomenout na to, že po podání přehledů pro zdravotní pojišťovnu a ČSSZ musí zpravidla ještě změnit výši záloh na letošní rok.

I když jste už podali přehledy zdravotní pojišťovně a České správě sociálního zabezpečení, daňové povinnosti vám nekončí. Kromě případných doplatků na pojistném musí totiž většina podnikatelů změnit i zálohy zdravotního a sociálního pojištění na letošní rok. Čtěte, dokdy a jak je musíte změnit.

Zálohy na zdravotko se mohou měnit i dvakrát

Komplikovanější situaci ohledně záloh je u zdravotního pojištění, kdy existuje šance, že je podnikatel bude muset měnit dvakrát. Kdo platil v loňském roce minimální zálohy, musel je zvýšit už v platbě za leden (tedy do 7. února) na jejich novou minimální výši 1752 korun. Pokud pak podnikateli vyšla v přehledu pro rok 2014 ještě vyšší záloha, musí její výši opětovně změnit. Nové zálohy se platí poprvé za kalendářní měsíc, ve kterém byl nebo měl být podán zdravotní pojišťovně přehled o příjmech a výdajích. Jestliže jste tedy podali přehled v dubnu, už zálohy za duben (do 8. května) musíte zvýšit.

Čtěte také: 6 stále se opakujících chyb v přehledech OSVČ pro zdravotní pojišťovny

Nové minimální zálohy na sociální pojištění jsou 1894 korun

Co se týče sociálního pojištění, nová minimální záloha 1894 korun se platí prvně až za měsíc, ve kterém byl podán přehled o příjmech a výdajích. Samozřejmě musí platit předpoklad, že vám v přehledu nevyšla záloha vyšší. Od ledna platí minimální zálohy v nové výši jen podnikatelé, kteří začali právě podnikat. Záloha na sociální pojistné za kalendářní měsíc je stále splatná od 1. do 20. dne následujícího kalendářního měsíce.

Perexové foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).