Hlavní navigace

Přejíst se je v restauraci pod horami tak snadné...

 Autor: 244086
Jana Bohutínská

Vrchlabská Mincovna nevypadá přehnaně luxusně, špičkově tu však vaří. Charakteristické jsou pro ni veliké porce za slušnou cenu, po kterých přijde vhod procházka na horském vzduchu, a ohromně vstřícný personál.

Vrchlabí na úpatí Krkonoš je ideální místo nejen pro ty, kdo chtějí vyměnit velkoměstský ruch za klid menšího města a výlety do hor. Ale také pro ty, kteří jezdí s oblibou na výlety spojené s dobrým jídlem. Ve Vrchlabí totiž sídlí restaurace, které svým hostům nabízejí nejen výborné jídlo, ale také extrémně milý a ochotný personál. Jednou z nich je restaurace, café a bar Mincovna (druhou La Petite France vlastněná rodilým Francouzem, jejíž recenzi přinese business server Podnikatel.cz v některém ze svých příštích vydání Gurmána). Mincovna je součástí wellness hotelu Gendorf, jehož hosté se právem mohou těšit na kvalitní gastronomii, na kterou hotel mimo jiné láká. Mincovna je ovšem samozřejmě otevřená pro kohokoliv.

Restaurace: Mincovna
Lokace: Krkonošská ulice / Evropské náměstí 153, Vrchlabí
Typ: Česká a mezinárodní kuchyně

Nevelká restaurace, laděná do barev dřeva, je rozdělená na dvě části, kuřáckou a nekuřáckou. Ačkoliv jsme většinou kvůli kuřákům v naší skupince seděli v části kuřácké, kouř nás skoro vůbec neobtěžoval, což přičítám dobrému odvětrávání i v kuřácké části. K restauraci ještě náleží větší salonek, kam jinak chodí hoteloví hosté na snídaně, a zahrádka na Evropském náměstí s výhledem do Krkonošské ulice, hlavní vrchlabské tepny.

Mincovna 4

Posezení na zahrádce se hodí spíš pro slunečné dny a teplé večery, nás z ní bohužel vyháněl vracející se déšť. Škoda, protože co lepšího si přát, než nerušené debužírování na čerstvém horském vzduchu?

Anketa

Jakou preferujete kuchyni?

Čerstvé pochutnání

Rozpětí jídel Mincovny je poměrně široké, přesto ale nedisponuje žádným příliš rozsáhlým jídelním lístkem, takže lze uvěřit, že restaurace používá čerstvé suroviny a i výsledné pokrmy jsou tak čerstvé. Na jídelním lístku pak jsou saláty i těstoviny, ryby i steaky a česká jídla, dezerty; na nápojovém zase vína i piva, stejně tak jako alkoholické i nealkoholické koktejly, freshe a mléčné koktejly. O poctivém přístupu svědčí i to, že se nám v neděli servírka omluvila: nemůže připravit mojito, protože nedisponuje čerstvou mátou (to ocení každý, kdo už pil nějaké to mojito přichystané za každou cenu, i když máta měla své lepší časy dávno za sebou).

Mincovna 9

Za několik návštěv Mincovny jsme ochutnali mnoho jídel, například:

  • salát s lososem (155 Kč),
  • sýrový salát (94 Kč),
  • klasický tatarák (134 Kč),
  • ciabatu pipi – s kuřecím masem (125 Kč),
  • ciabatu vegetariana (135 Kč),
  • pangasia s ořechovou krustou (147 Kč),
  • parmezánovou galetku z nabídky předkrmů (98 Kč),
  • duck salát (157 Kč),
  • zapečenou vegetariánskou misku (120 Kč) nebo
  • steak Flamendr (182 Kč).
Mincovna 6

Saláty jsou naprosto čerstvé a servírované v porci k nedojedení – to se týkalo všech námi ochutnaných salátů – sýrového, lososového i kachního. Jsou rafinovaně ochucené (i když olej a ocet ještě personál zcela samozřejmě postaví na stůl) a je škoda byť jen kousek nechat na talíři. Na jemně orestovaném lahodném lososovi už jsem si třeba dlouho tak nepochutnala.

Mincovna 5

Kachní salát je zase něco, co stojí za vyzkoušení, protože rozhodně nepatří k běžné nabídce restaurací.

Mincovna 2

Velikost porcí se projevuje také u předkrmu – parmezánové galetky. Ač předkrm, maximálně by uspokojila menšího jedlíka nebo stačila na menší hlad. Lze jí vytknout snad jen to, že není z pohankové mouky, ale jde spíš o klasickou domácí palačinku. To by mohlo zklamat toho, kdo si oblíbil charakteristickou chuť pohanky. Nezklame ale toho, kdo nad podobnou věcí rád přimhouří oko ve jménu svých spokojeně předoucích chuťových pohárků.

Mincovna 3

Mám-li rychle „sfouknout” kritiku, zmíním ještě přespříliš řídké čokoládové fondue. Přitom čokoláda, které mají v Mincovně požehnanou nabídku (a to od běžné mléčné až po exotičtější s chilli papričkou), nám přistála na stole hustá jak tma o zimní půlnoci. Servírka se také nezeptala, jak moc propečený si host přeje objednaný steak.

Mincovna 1

A pak už je možné jenom chválit. Vstřícný personál, který si rozhodně neláme hlavu se zavíračkou a i dvě hodiny po ní se nás chodil s úsměvem ptát, co si dáme dále. Takže heslo náš zákazník, náš pán v Mincovně nezní jako vyčpělá fráze, ale jako zcela samozřejmá zásada, která motivuje restauratérské podnikání. A to je k nezaplacení. Jídlo nelze dost vychválit, navíc relace ceny a kvality vychází pro hosta nadmíru příznivě. K dispozici je bezdrátový internet, možnost platit kartou, rezervovat si stůl nebo tu pořádat i větší soukromou akci s cateringem. Co víc si přát? Přes den je navíc v nabídce také denní menu.

Mincovna 7

Vyzkoušeno: Co podnikatelům může restaurace nabídnout?

Parkování: ano
WiFi: ano
Kouření: ano i ne
Příjem platebních karet: ano
Vhodné pro obchodní schůzku: ano, především kvůli výbornému jídlu za dobré ceny
Mincovna 8

Mincovně ve Vrchlabí však udělujeme pět Gurmánských hvězdiček především za to, jak dobře jsme se najedli. Ale i za to, jak výborně jsme se v ní jako hosté cítili. Protože to silně umocňuje gastronomický zážitek.

Gurmán - hodnocení 5
Pět hvězdiček – maximální počet hvězdiček, který mohou hodnotitelé udělit. Vyjadřuje, že restauraci/kavárně nelze s ohledem na její kategorii nic zásadnějšího vytknout.
Našli jste v článku chybu?
Měšec.cz: Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Europlatby: někde bez poplatku, jinde i 350 Kč

Měšec.cz: Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Podnikatel.cz: Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Lupa.cz: Brněnský radní chce zničit kartel operátorů. Uspěje?

Brněnský radní chce zničit kartel operátorů. Uspěje?

Podnikatel.cz: Udávání kvůli EET začalo

Udávání kvůli EET začalo

Lupa.cz: Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Insolvenční řízení kvůli cookies? Vítejte v ČR

Podnikatel.cz: Věčně rozzlobený podnikatel? Cesta do pekel

Věčně rozzlobený podnikatel? Cesta do pekel

Podnikatel.cz: Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

Italové dělají mozzarellu z mléka z Česka

DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Vitalia.cz: Paštiky plné masa ho zatím neuživí

Paštiky plné masa ho zatím neuživí

Lupa.cz: Kdo pochopí vtip, může jít do ČT vyvíjet weby

Kdo pochopí vtip, může jít do ČT vyvíjet weby

Vitalia.cz: Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi

Podnikatel.cz: 3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

3, 2, 1..EET startuje. Na co nezapomenout?

Měšec.cz: Jak vymáhat výživné zadarmo?

Jak vymáhat výživné zadarmo?

DigiZone.cz: Sat novinky: paket Polsat a Sci-Fi Universal HD

Sat novinky: paket Polsat a Sci-Fi Universal HD

Podnikatel.cz: Zařízení pro EET zbytečně, vrátí vám peníze

Zařízení pro EET zbytečně, vrátí vám peníze

Podnikatel.cz: Podnikatelům dorazí varování od BSA

Podnikatelům dorazí varování od BSA

Root.cz: 250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

250 Mbit/s po telefonní lince, když máte štěstí

Podnikatel.cz: K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá