Hlavní navigace

exPRESS: přes datové schránky včera odešla miliontá zpráva

27. 11. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Své pomyslné jubileum můžou slavit datové schránky. Včera v dopoledních hodinách přes ně přešla miliontá datová zpráva. Ministerstvo vnitra si projekt pochvaluje a tvrdí, počet zpráv neustále narůstá.

Datové schránky už přepravily milion zpráv »

Za 26 dní ostrého provozu datových schránek bylo skrze ně již odesláno přes milion zpráv. Jubilejní miliontá datová zpráva prošla systémem schránek dnes v dopoledních hodinách. Jejím zasílatel byl jeden ze státních úřadů (bližší údaj nelze s ohledem na listovní tajemství sdělit), uvedlo to dnes ministerstvo vnitra.

Počet zpráv, které systémem denně „proteče“, stále narůstá. Za včerejší den jich například uživatelé zaslali přes 81 tisíc. Stabilní čísla oproti tomu vykazuje ukazatel nevyzvednutých datových zpráv, který se stále pohybuje mezi 5 až 7 %. Tato čísla jsou jasným důkazem, že datové schránky fungují, jejich uživatelé je používají a menší porodní bolesti, které se vyskytly, se daří úspěšně odstraňovat, uvedl náměstek ministra vnitra pro informatiku Jaroslav Chýlek.

Projekt datových schránek také podle ministerstva vnitra ušetřil uživatelům až 36 milionů korun, odesílání zpráv je totiž zdarma. Jediný, kdo za odesílání zpráv platí, jsou orgány veřejné moci, potažmo stát. Před zavedením Informačního systému datových schránek doručovala Česká pošta mezi orgány veřejné moci navzájem a mezi orgány veřejné moci a právnickými osobami okolo 100 tisíc doporučených zásilek denně. Podle odhadů je v současné době z tohoto počtu již 70 až 80 procent doručováno prostřednictvím datových schránek, dodává Petr Stiegler, ředitel sekce eGovernmentu České pošty.

exPRESS - Koleje 01
Hospodářská krize

Investice do výzkumu v Evropě vzrostly o 8,1 %

Přestože Evropou obchází ekonomická recese, firmy během loňského roku investovaly do výzkumu a vývoje o 8,1 % peněz více než v roce 2007. Nárůst zaznamenaly i USA (5,7 %) a Japonsko (4,4 %).

Podnikatelé hledají daňově výhodnější prostředí, frčí Slovensko, Malta a ještě třeba Kypr

Krize nutí české podnikatele hledat daňové výhody v zahraničí. Potvrzují to data za posledních 10 měsíců, podle kterých vzrostl zájem o koupi zahraničních společností o 15 procent. Vyplývá to z analýzy společnosti SMART Companies. Kromě daňových výhod je pro podnikatele důvodem pro nákup zahraničních firem anonymizace vlastnictví a daňové plánování a s tím spojené daňové výhody oproti České republice.

Důvěra v ekonomiku zase roste

Důvěra v ekonomiku v listopadu opět vzrostla. Meziměsíčně se zvýšil jak indikátor důvěry podnikatelů tak i spotřebitelů. Souhrnný index důvěry se pak zlepšil o 3,1 bodu. V meziroční srovnání však důvěra stále klesá, v listopadu byla o 4,7 bodu nižší. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

exPRESS - Koleje 02
Zákony a úřady

Od ledna se mění splatnost zdravotního pojistného 

Novela zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění přináší nejen změnu dne platby pojistného, ale i změnu termínu splatnosti pojistného u zaměstnavatelů. Ke změnám nedošlo od 1. listopadu jako je tomu u plateb finančnímu úřadu, ale až od 1. ledna 2010.

Cestovky budou uvádět konečné ceny zájezdů, dohodly se na tom s resortem financí

Cestovní kanceláře budou uvádět konečnou cenu zájezdů, tedy včetně všech poplatků. Dohodli se na tom zástupci Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) a ministerstvo financí. Společně tak posvětili výklad novely zákona o cenách, která začala platit již 18. listopadu.

Česká správa sociálního zabezpečení veřejně potápí datové schránky, preferuje zasílání dokumentů přes portál veřejné správy

Zajímavý obrat v rámci datových schránek nabral u České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Ta se veřejně přiznala k tomu, že preferuje elektronickou komunikaci přes Portál veřejné správy (PVS), a to bez ohledu na spuštění datových schránek.

Audit projektu opencard: odhad příjmů byl nerealistický, město vyvodí důsledky

Auditoři si posvítili na kritizovaný projekt opencard. Jak vyplynulo z jejich zjištění, odhad příjmů v tomto projektu byl od začátku nerealistický. V současné době jsou příjmy na nule, přitom se počítalo s tím, že si projekt vydělá tím, že bude získávat provize od partnerů. Místo toho šel celý projekt do minus 888 milionů korun. Potvrdil to na dnešní tiskové konferenci Rudolf Blažek, náměstek pražského primátora.

exPRESS - Koleje 03
Provoz, daně a finance

Absence povinného ručení už neplatiče stála 50 milionů korun

Neplatiče povinného ručení přišla jejich „hajdaláckost“ již na 50 milionů korun. Tento obnos totiž museli neplatiči zaplatit do garančního fondu České kanceláře pojistitelů (ČKP), která má od prvního ledna letošního roku právo peníze požadovat. Kancelář výzvou oslovila již přes 108 000 osob.

Brand24

Při rozjezdu může živnostníkovi pomoci odpovědný zástupce

Při zakládání podnikání nemusí podnikatel splňovat všechny podmínky pro přidělení živnosti. V tu chvíli však potřebuje takovou osobu, která těmto požadavkům (všeobecným i zvláštním) bez výhrad odpovídá. Tato osoba se nazývá podle § 11 živnostenského zákona odpovědný zástupce.

Jednotný registrační formulář mohou podnikatelé zaslat přes datovou schránku

Se spuštěním datových schránek se postupně rozvíjí i jejich funkcionalita. Nyní se rozšířilo použití Aplikace, která umožňuje vytvořit a odeslat elektronicky Jednotný registrační formulář (JRF). Podnikatelé tak mohou tento formulář podávat úřadu prostřednictvím svých datových schránek. Toto podání nemusí elektronicky podepisovat.

<fb:fan profile_id=„58931­199320“ stream="" connections=„18“ width=„545“></f­b:fan>
Podnikatel.cz na Facebooku

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).