Hlavní navigace

Přes léto vyřeší nedostatek zaměstnanců studenti brigádníci. Na co si dát pozor?

16. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Letos je nabídka brigád mnohem širší než v předchozích letech. Roste také hodinová mzda. Na co by si ale měli dát brigádníci pozor.

Zatímco chce šéf Senátu Milan Štěch nedostatek pracovníků ve firmách řešit zvýšením odvodů pro OSVČ, během letních prázdnin situaci řeší studenti brigádníci. 

Při sjednávání brigád se studenty platí také jasná pravidla pro zaměstnavatele. Připomeňte si je v článku: Šest základních otázek při sjednávání letních prázdninových brigád

Spočítejte si, kolik vyděláte 

Brigádníci by si měli pohlídat, kolik si za svou letní práci měsíčně vydělají. Vyšší hodinová mzda totiž může znamenat nižší výdělek. Při krátkodobé brigádě s měsíční mzdou do 10 tisíc korun je nejvýhodnější uzavřít dohodu o provedení práce. Ta musí být uzavřena písemně a ještě před nástupem do práce by měl brigádník podepsat růžové prohlášení k dani. 

V opačném případě totiž dostane brigádník méně peněz, protože za něj zaměstnavatel odvede daň z příjmu. Dohoda o provedení práce je omezena 300 hodinami za kalendářní rok u jednoho zaměstnavatele. Pro zaměstnance i zaměstnavatele je dohoda výhodná, pokud nedosáhne měsíční odměna 10 tisíc korun. V takovém případě totiž nevzniká povinnost odvádět sociální ani zdravotní pojištění, uvedla Blanka Štarmanová, daňová poradkyně společnosti TaxVision. 

Více jak 300 hodin ročně 

V případě, že brigádník odpracuje více jak 300 ročně, je nutné uzavřít dohodu o pracovní činnost. Tady už je ale nutné počítat s odvody. Z dohod o pracovní činnosti se odvádí sociální a zdravotní pojištění. 

S vyšším výdělkem tak roste i daňové zatížení.Studentovi už se z hrubé mzdy odečítá zdravotní a sociální pojištění i daň z příjmu zmírněná slevou na studenta o 335 korun a na poplatníka o 2070 korun. Výjimkou je pouze situace, kdy by se jednalo o takzvané zaměstnání malého rozsahu, tedy příjem do 2500 korun měsíčně. V takovém případě se sociální ani zdravotní pojištění z dohody o pracovní činnosti neodvádí, vysvětluje Blanka Štarmanová.

Čtěte také: Budete brzy absolventem? Nezapomeňte vyřešit zdravotní a sociální pojištění

Brigáda a evidence na úřadu práce

Také absolventi škol, kteří se evidují na úřadu práce, mohou sáhnout po brigádě. Uchazeči o zaměstnání evidovaní na úřadu práce si mohou přivydělat až do výše poloviny minimální mzdy. V současné době činí minimální mzda 11 tisíc korun, přivýdělek je tedy možný až do výše 5500 korun, vysvětlila Blanka Štarmanová. 

Daně x

Brigáda a daňové přiznání

Většina studentů přivydělávajících si přes léto na brigádách nemá povinnost podávat daňové přiznání. Podat přiznání k dani je však pro většinu výhodné. Zaměstnavatel totiž z jejich hrubé mzdy odváděl daň z příjmu a uplatňoval pouze měsíční slevu na poplatníka 2070 korun a na studenta 335 korun, tedy dvanáctinu roční částky. U obou slev však platí nárok na jejich plnou výši, tedy 24 840 korun a 4020 korun. V daňovém přiznání podaném po konci roku tak mohou studenti, kteří pracovali méně než 12 měsíců, zažádat o vratku daně. Navíc rodiče pracujících studentů do 26 let mohou uplatnit slevu na dítě ve svých vlastních přiznáních nebo u zaměstnavatelů, uzavírá Blanka Štarmanová.

Více také v článku: Nenechávejte daň z brigád státu. Poradíme, jak na to

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).