Hlavní navigace

Přibývá polepšených nespolehlivých plátců DPH. Jak se nálepky zbavit?

8. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Podnikatelé, kteří byli označeni za nespolehlivé plátce DPH, se této negativní nálepky zbavují. Připomeňte si, co je proto třeba udělat.

Za poslední měsíc, tedy říjen 2017, se počet nespolehlivých plátců DPH zvýšil pouze o 179. Je to nejméně za posledních 13 měsíců. Důvodem je nárůst firem, které se nálepky „nespolehlivý“ zbavily.

Polepšené firmy začaly strmě přibývat od srpna letošního roku. V uplynulém měsíci v registru nespolehlivých plátců přibylo 532 nových firem, přesto se celkový počet společností, které jsou na černé listině, zvýšil jen o 179. Nálepky nespolehlivého plátce se totiž zbavilo rekordních 353 subjektů, uvádí analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Kdy lze dostat status nespolehlivého plátce DPH

Status nespolehlivého plátce lze získat několika způsoby. Podle pokynu Generálního finančního ředitelství dostane status nespolehlivého plátce firma, která ohrozila veřejný zájem tím, že jí úřady neuznaly uplatňovaný nárok na odpočet daně a vyměřily ji daň jinak, než deklarovala v podaném daňovém přiznání k DPH. K ohrožení veřejného zájmu dochází, pokud bude snížen plátcem uplatněný odpočet daně minimálně o 500 tisíc Kč. Stejná hranice platí i pro dluhy na DPH, které má podnikatel alespoň tři měsíce.

Za nespolehlivou je považována i ta firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň podle pomůcek alespoň 500 tisíc korun (či úřad vyměřuje daň dle pomůcek minimálně dvě zdaňovací období z šesti po sobě jdoucích), a také podnikatel, který je podezřelý z účasti na podvodu.

Čtěte také: Spadnout do institutu nespolehlivého plátce bude snazší. Pozor na to

Brand24

Status nespolehlivého plátce získá rovněž podnikatel, který neuhradil zajišťovací příkaz. V neposlední řadě se podnikatel stane nespolehlivým plátcem, pokud opakovaně nepodá povinná podání k DPH ani na základě výzvy správce daně, a to dvakrát v období dvanácti měsíců bez řádného odůvodnění. Na blacklist nespolehlivých plátců se dá též dostat tím, že při registraci k DPH uvede podnikatel nepravdivý údaj ohledně skutečného (reálného) sídla.

Jak se nálepky zbavit?

Na odstranění označení nespolehlivý plátce DPH je třeba 12 měsíců. Zbavit se označení „nespolehlivý plátce“ mohou firmy nejdříve po uplynutí jednoho roku od rozhodnutí správce daně, pokud subjekt celý rok neporušil své povinnosti vztahující se ke správě DPH.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).