Hlavní navigace

Přijde k vám kontrola #EET? Modlete se za celníky, dávají o 3000 Kč nižší pokuty

28. 4. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

S nadsázkou se dá říci, že pokud porušujete zákon o EET a přijde k vám kontrola, modlete se, ať jde o celníky a nikoli lidi z finančního úřadu.

Kontroloři z finančního úřadu totiž udělují u EET v průměru skoro o 3000 Kč vyšší pokuty než celníci. Data přitom ukazují, že struktura zjištěných prohřešků je podobná.

Celníci dávají v průměru pokutu 3823 Kč

Jak vyplývá z údajů, které poskytlo Tomáši Hajduškovi, členovi vedení Komory daňových poradců ČR, Generální finanční ředitelství (GFŘ) a Generální ředitelství cel (GŘC), celníci dávají v průměru nižší pokuty než berní úředníci, a to poměrně výrazně. Celníci od startu EET udělili do 18. 4. celkem 138 pokut v celkové výši 527 600 Kč. To činí v průměru 3823 korun na jednu pokutu.

Čtěte také: Úřady prý detailní data u pokut u #EET nevedou. Jenže jak které a jak pro koho

Kontroly dělají jak celníci, tak pracovní finančích úřadů

Jak upravuje zákon o evidenci tržeb, výkon působnosti v oblasti kontrol mají jak finanční, tak celní úřady.

Berní úředníci v průměru pokutují za 6789 Kč

Finanční úřady oproti tomu udělily do 10. 4. celkem 125 pokut za 848 600 korun. Průměrná výše pokuty tedy činí 6789 korun. Co se týče struktury pokut, je u obou kontrolních úřadů podobná. Nejčastěji podnikatelé hřeší tím, že nevydají účtenku. Přibližně polovinu prohřešků oproti nevydání účtenky pak tvoří nezaevidování tržby a nesplnění informační povinnosti, tedy nevyvěšení cedule, že je podnikatel povinen vést EET.

Jak navíc ukazuje srovnání dat v čase, finanční úřady v pokutách přitvrzují. Ještě na začátku března činila průměrná pokuta u finančních úřadů 4758 korun a na počátku dubna 6244 korun. Další, a zřejmě vyšší, pokuty k tomu padnou ve správních řízeních, kam již byly předány tisíce dalších případů.

Čtěte více: Kontroly #EET začínají přitvrzovat, výrazně vzrostl počet pokut i jejich výše

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).