Hlavní navigace

Přijetí eura může být pro podnikatele ziskové

24. 10. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Přijetí eura se pomalu blíží. I když ještě není přesně znám termín, podnikatelé by se na řadu změn a povinností už měli začít připravovat. Pokud přípravu nepodcení, mělo by jim euro vedle zvýšených nákladů a problémů přinést řadu výhod. A ty by měly podle odborníků převážit.

Česká republika se po vstupu do Evropské unie zavázala přijmout i jednotnou evropskou měnu euro, kterou se v současnosti platí ve 13 zemích Evropy. U nás ale není stále stanoven přesný termín přijetí. Dle aktualizované strategie přistoupení České republiky k Eurozóně, kterou vydala vláda v srpnu tohoto roku, se musí nejprve zlepšit stav veřejných financí a eliminovat některé nepružnosti naší ekonomiky, hlavně na trhu práce. Až se podaří tyto překážky odstranit a Česká republika splní maastrichtská kritéria, provede nutná legislativní opatření a vláda vyhlásí termín přijetí Eura, odstartuje několikafázový proces.

První fáze je spojená se zařazením české koruny do systému měnových kurzů ERM II. Dalším krokem bude zveřejnění přepočítávacího koeficientu Radou EU. Do měsíce pak budou muset ekonomické subjekty začít uvádět u zboží a služeb dvojí ceny. Toto vše by se mělo odehrát 5 až 6 měsíců před samotným zavedením eura. Poslední fází je samotné zavedení eura. Prvních 14 dnů bude obdobím tzv. dvojí cirkulace, kdy zákazníci budou ještě moci platit v korunách, ale obchodníci již budou muset vracet eura. Tím dojde postupně ke stahování koruny. I po těchto čtrnácti dnech bude nadále v bankách možnost vyměnit koruny za eura. Současně se prodejcům doporučuje uvádět dvojí ceny i půl roku po zrušení koruny, aby si spotřebitelé zvykli na novou měnu a neměli pocit zdražení.

Právě zdražení zboží a služeb je asi největším strašákem, který by s sebou euro mohlo přinést. Zkušenosti z ostatních zemí ale ukazují, že k inflaci nedošlo a, i když se ceny některých komodit nepatrně zvýšily, celková hodnota spotřebního koše zůstala nezměněna.

Mají se čeští podnikatelé a živnostníci eura bát?

Podnikatelé a živnostníci se určitě nevyhnou nákladům spojeným se změnou měny. Ekonomické informační systémy a systémy určené ke správě účtů bude nutné inovovat. Veškerý kapitál, podíly a akcie se musí přepočítat na euro a v době duálního oběhu se i na výplatních páskách a fakturách bude muset objevit kromě české koruny i euro. Nicméně ale odborníci poukazují na to, že právě z pohledu podnikatele je euro ziskovým projektem.

Přípravu podnikatelům usnadní specializovaná řada publikací, které budou výsledkem činnosti jednotlivých pracovních skupin. Již dnes probíhá konečné ladění prvního dokumentu týkajícího se zaokrouhlování a zarovnávání peněžních částek, který podrobně vysvětlí, jak převést peněžní částky z korun na eura a jak je následně správně zaokrouhlit. „Bude následovat metodika příprav malých a středních podniků na zavedení eura a další. Tyto dokumenty podnikatelům poradí co, kdy a jak je třeba v souvislosti se zavedením eura provést,” uvedla pro business server Podnikatel.cz Vilma Dingová z Kanceláře národního koordinátora pro zavedení eura.

Podle ní záleží především na postoji podnikatelů a jejich odpovědnosti. Zkušenosti zemí, které euro již přijaly, totiž naznačují, že dostatečná příprava vede k minimalizaci nákladů. „Národní plán schválený vládou v dubnu 2007 zmiňuje, že náklady, které při přípravě na zavedení eura jednotlivým subjektům vzniknou, si ale každý ponese sám, ”dodává Dingová.

Termín přijetí eura? Nejčastěji se mluví o roce 2012

Euro ovšem přinese i značné výhody. Skupina, která očekává od zavedení eura největší zisky, jsou podnikatelé obchodující se zahraničím, kterým odpadnou mnohé náklady. Konkrétně se např. jedná o náklady na vedení devizového účtu, poplatky za výměnu peněz, náklady na zajištění se proti kursovému riziku a náklady na vedení účetnictví ve dvou měnách. Živnostníkům, kteří jsou blízko hranic a jsou zvyklí na zahraniční klientelu, která platí za své zboží a služby v eurech, odpadne směňování tržeb v zahraniční měně na české koruny a s tím spojené poplatky.

skoleni_15_4

„Na živnostníky, kteří podnikají jen v České republice, bude mít euro pouze nepřímý vliv spočívající ve větší transparentnosti cen a případně vyššího růstu HDP způsobeného zavedením eura. Tedy kupuje-li podnikatel nějaké zboží pro svůj podnik od někoho, kdo jej dováží ze zahraničí, může se stát, že se cena kupovaného zboží v důsledku úspor dodavatele sníží,” slibuje dále Dingová.

Podniky navíc nebudou vystaveny výkyvům měny při obchodech se zeměmi Eurozóny. Na druhou stranu ztratí ČNB možnost provozovat samostatnou měnovou politiku a měnový kurz již nebude moci plnit funkci vyrovnávací jednotky mezi různě vyspělými zeměmi a Českem.

Pomůže podnikatelům zavedení jednotné evropské měny?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).