Hlavní navigace

Přijímáte nové zaměstnance? Proškolte je v rámci stáže ve firmách

19. 7. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nový projekt pomůže získat absolventům a nezaměstnaným potřebnou praxi, zaměstnavatelům možné budoucí zaměstnance, kteří se v rámci projektu zaškolí.

Firmy se mohou od měsíce září zapojit do projektu Stáž ve firmách – vzdělávání praxí. Projekt jim umožní v rámci poskytnuté dotace proškolit nové zaměstnance, případně mohou pouze poskytnout praxi a teprve následně zvážit, zda se stážista stane členem jejich pracovního týmu. Uzavření pracovního poměru totiž není nezbytnou podmínkou poskytnutí dotace.

Projekt je financován z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (85 %) a ze státního rozpočtu (15 %). Realizátorem projektu je Fond dalšího vzdělávání (FDV), příspěvková organizace MPVS. Celkový rozpočet projektu činí 800 milionů korun. Stáže, pomocí kterých účastníci získají potřebnou praxi, mají být uskutečněny v měsících září 2012 až říjen 2014. Úzké propojení vzdělávání a praxe nabývá na významu, stejně jako celá oblasti dalšího vzdělávání, neboť v současné společnosti se již nelze vše naučit jen ve škole, vyjádřil se k projektu Jiří Nantl, první náměstek ministra školství.

Čtěte také:  Kontroly nelegální práce se týkají i cizích osob na pracovišti

Komu je projekt určen?

V první fázi bude v rámci projektu vzděláváno pět tisíc účastníků, občanů ČR. Jedná se o cílové skupiny: 

  • absolventi bez praxe
  • nezaměstnaní
  • osoby, vracející se na pracovní trh (např. matky po rodičovské dovolené)
  • zaměstnaní, kteří si chtějí prohloubit kvalifikaci

Projekt tedy bude užitečný jak pro absolventy, tak pro ostatní skupiny nezaměstnaných, kteří se na pracovní trh chystají po delší absenci. Stáž by jim měla umožnit zejména obnovení pracovních návyků i postupů, zajistit doškolení v oblastech, kde došlo v průběhu jejich nepřítomnosti k vývoji, například v oblasti technologií, vysvětlil Pavel Kryštof, ředitel Fondu dalšího vzdělávání.

Čtěte také: 4 praktické rady při sjednávání prázdninových brigád 

Účastníci získají prostřednictvím absolvované stáže potřebnou praxi ve svém oboru (doloženou certifikátem o absolvování). Délka stáže je určena počtem hodin (liší se dle konkrétní profese) a lze ji vykonávat v rozmezí 1 – 6 měsíců. Stáž není ze strany Fondu dalšího vzdělávání placená, ovšem nevylučuje se domluva stážisty s poskytovatelem stáže na finanční odměně (např. formou dohody o pracovní činnosti). V rámci projektu však bude účastníkům hrazeno například stravné a cestovné. V případě, že je stážista již evidován na úřadu práce a pobírá podporu v nezaměstnanosti, nemá zapojení do projektu a absolvování stáže na tento status žádný vliv. Nezaměstnaný je tedy stále veden v evidenci úřadu práce a pobírá přiznanou podporu v nezaměstnanosti, upřesnil pro server Podnikatel.cz Radek Rinn, hlavní manažer projektu. 

Registrace stážistů

Zájemce o stáž se může nezávazně registrovat vyplněním dotazníku s přiloženým životopisem. Ze seznamu přihlášených poskytovatelů si vybere firmu, kde by chtěl v budoucnu pracovat, případně nabýt potřebné zkušenosti. Poskytování stáží by mělo být pro firmy atraktivním způsobem, jak získat kvalifikované pracovníky. Projekt by měl napomoci k ukotvení způsobu dalšího vzdělávání formou stáží i do české legislativy, uvedl při zahájení projektu Jaromír Drábek, ministr práce a sociálních věcí.

Projektu se jako stážisté nemohou účastnit osoby samostatně výdělečně činné a osoby s trvalým pobytem v hlavním městě Praha.

Firmy jako poskytovatelé stáží

Poskytovatelem stáže se může stát jakákoliv firma a ostatní subjekty mající vlastní IČ. Může se tedy jednat i o osobu samostatně výdělečně činnou. Důležité je splnění následujících podmínek:

  • Poskytovatel stáže může mít sídlo kdekoliv v ČR.
  • Je oprávněn vystavit fakturu dle živnostenského zákona – provozovat volnou živnost obor č. 72, týkající se mimoškolní výchovy a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti.
  • Je schopen zajistit mentora pro stážistu a vytvořit tedy podmínky pro realizaci stáže na základě šablony a trojstranné smlouvy mezi poskytovatelem, stážistou a FDV. U některých stáží může být na jednoho mentora více stážistů, u jiných se může naopak stážistovi věnovat více mentorů. V takovém případě bude jeden z nich hlavním mentorem, tj. bude plnit funkci mentora – garanta.
  • Splňuje podmínky nařízení de minimis, které povoluje finanční podporu ve výši 200 000 EUR po dobu 3 fiskálních let.

Pro zapojení se do projektu je nutné vyplnit jednoduchou přihlášku (nezávazně), registrovat se do databáze a vybrat si šablonu, tj. konkrétní profesi, v rámci které bude stáž nabídnuta. Další požadavky budou upřesněny v základních dokumentech o poskytování stáže, kupříkladu ve smlouvě mezi poskytovatelem, stážistou a Fondem dalšího vzdělávání. Zahájení registrace poskytovatelů stáží předpokládáme již v průběhu léta, tj. v srpnu letošního roku. Registrace stážistů pak od září 2012, dodal za FDV Radek Rinn.  

Čtěte také: Motivační příspěvek na vzdělávání uplatníte do nákladů. Třeba i na vlastní dítě 

skoleni_15_4

Podle realizátorů projekt poskytovatelům stáže nabídne: 

  • možnost interně proškolit pracovní sílu z podporovaných zdrojů (náklady na průběh stáže jsou spolufinancovány z fondů EU)
  • po skončení stáže možnost stážistu zaměstnat (možnost, ne závazek)
  • možnost získat názory a nápady na fungování společnosti očima neutrálního, stereotypy nezatíženého člověka
  • zvýšit šanci stážisty při uplatnění na pracovním trhu
  • prezentaci firmy v databázi poskytovatelů stáží.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).