Hlavní navigace

Příjmy českých účetních jsou stabilní, víme kolik berou

29. 10. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Příjmová úroveň se v českých finančních odděleních za uplynulé tři roky příliš neměnila. Víte, na kolik si účetní měsíčně přijde a zda musí znát cizí jazyky?

Příjmy českých hlavních účetních ze zaměstnání nebo ze samostatně výdělečné činnosti se za uplynulé tři roky příliš nezměnily. Podle aktuální ankety z dílny Komory certifikovaných účetních jejich měsíční příjem představuje nejčastěji 40–50 tisíc korun měsíčně (14,5 %). 

Ankety se zúčastnilo 308 respondentů z řad členů Komory certifikovaných účetních. Mezi respondenty převažovaly ženy (85,4 procent), pracující v zaměstnaneckém poměru (58 procent) a působící v podnikatelské sféře v českém podniku bez zahraniční majetkové účasti (64,2 procent).

Zdroj: Komora certifikovaných účetních 

Cizí jazyk ani členství v komorách se většinou nevyžaduje

Anketa se zabývala také požadavky na znalost cizích jazyků. Z jazykových znalostí se u účetních ve většině případů vyžaduje pouze čeština (63,2 procent). Jestliže jsou vyžadovány cizí jazyky, pak je na prvním místě samozřejmě angličtina (44,3 procent) a na druhém němčina (16,9 procent).

Profesní způsobilost účetních jako je členství v odborných komorách či sdruženích většina zaměstnavatelů a zadavatelů nezkoumá. Podle výsledků ankety je zajímá pouze faktická znalost českých účetních předpisů (98,7 procent) a našich daňových zákonů (97,1 procent). Mzdové účetnictví od svých účetních vyžaduje 59,4 procent společností. Naopak 31,5 procent účetních musí znát jiné účetní předpisy, z toho nejčastěji Mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS) (22,7 procent). Firmy by měly sledovat u svých klíčových účetních jejich členství v profesních organizacích. Ty totiž garantují jak etické principy účetní profese a jejich vymahatelnost, tak i kontinuální profesní vzdělávání, sdělil Petr Hojsák, člen výboru Komory.

Daně x

Čtěte také: Nejsem žádná šedá myš, říkají účetní malých firem 

Komora certifikovaných účetních je nedílnou součástí systému certifikace účetních v ČR. Komora je platformou pro certifikované účetní, kteří se v ní sdružují po absolvování systému certifikace popř. získání obdobné kvalifikace z jedné z členských organizací International Federation of Accountants (IFAC).

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).