Hlavní navigace

Případů ukradených firem přibývá, stačí zfalšovat zápis valné hromady

15. 8. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
V poslední době se stále častěji začínají objevovat pokusy o tzv. „ukradení společnosti“, a to za pomoci zfalšovaných zápisů valných hromad.

Pokud soud falzifikáty neprohlédne, mohou se firmě ze dne na den změnit vlastníci za neexistující nebo nastrčené osoby.

Počet ukradených firem přibývá

Jak upozorňuje Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP), v poslední době se stále častěji objevují případy tzv. „kradení společností. Děje se tak díky zfalšovaným zápisům valných hromad, na základě čehož se v napadené firmě ze dne na den změní vlastníci za neexistující nebo nastrčené osoby. Jde to kupodivu velmi jednoduše, nechceme ale navádět ostatní zločince, jak postupovat, proto to držíme pokličkou, nicméně spolupracujeme s bezpečnostními orgány, vysvětlil serveru Podnikatel.cz Karel Havlíček, šéf AMSP.

Přestože se podle AMSP jedná o zločin, který je mnohdy páchán organizovanými skupinami a nikoli pouze jednotlivci, dohledat skutečné pachatele je velmi obtížné. Motiv pro dané jednání spočívá převážně v konkurenčním boji, nikoli ve snaze o majetkový prospěch z ukradené společnosti. Poškozená společnost je poté částečně paralyzována, její finanční zdroje jsou omezeny a domoci se spravedlnosti trvá, má-li daná společnosti štěstí, nejméně několik měsíců, komentoval Havlíček.

Chystá se novela

Ministerstvo spravedlnosti nicméně již začalo chystat legislativní úpravu, která by měla podobným případům zabránit. Spočívat by měla v zavedení povinného elektronického informování dotčených společníků, popř. statutárních zástupců, v rámci návrhu na provedení jakýchkoli změn v obchodním rejstříku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).