Hlavní navigace

Přiznání k DPH a kontrolní hlášení půjde posílat do datovek, zvýší se limit

15. 9. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Limit pro velikost datových zpráv má vzrůst na dvojnásobek. Skrze datové schránky tak půjde posílat přiznání k DPH i kontrolní hlášení.

Od roku 2016 by mělo být možné posílat do datových schránek datové zprávy až do velikosti 20 MB. Počítá s tím vyhláška ministerstva vnitra, která se aktuálně nachází v připomínkovém řízení. Ministerstvo tím reaguje na novinky v oblasti DPH, kdy chce podnikatelům umožnit dodávat do datových schránek přiznání k DPH a kontrolní hlášení.

Čtěte také: Přiznání k DPH skrze datovky nepůjde proto, že „neproleze“. Co s tím?

Přiznání k DPH datovkami již proleze


Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Limit pro datové zprávy se zvýší na 20 MB.

Aktuálně lze do datových schránek posílat datové zprávy o maximální velikosti 10 MB. To je však nedostatečný limit pro některá podání související s DPH. Od roku 2016 navíc všechny plátce DPH čeká povinnost podávat kontrolní hlášení k DPH a ve hře jsou i povinná elektronická daňová přiznání pro všechny plátce. Původně tak ministerstvo financí plánovalo, že neumožní výše zmíněná podání skrze datové schránky. Od svého záměru však ministerstvo nakonec ustoupilo a podání skrze datové schránky zůstane k dispozici.

Čtěte více: Chystejte se na změny DPH v roce 2016, nebude jich zrovna málo

V té souvislosti je proto nutné zvýšit maximální velikost datové zprávy dodávané do datové schránky. Ministerstvo vnitra tak přichází s vyhláškou, která navrhuje zvýšit maximální velikost datové zprávy dodávané do datové schránky na 20 MB. Podle zjištění předkladatele by datová zpráva obsahující daňové podání dodávaná do datové schránky neměla přesahovat až na mimořádné výjimky velikost 20 MB. Z tohoto důvodu se navrhuje navýšení velikost datové zprávy dodávané 
do datové schránky z 10 MB na 20 MB, vysvětluje se v důvodové zprávě.

Navrhovaná účinnost vyhlášky je k 1. lednu 2016.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).