Hlavní navigace

Přiznání na 2 stránky je jen předvolební pozlátko, reálné zjednodušení nepřináší

7. 10. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Přiznání na 2 stránky sice vypadá na první pohled hezky, při druhém pohledu ale zjistíte, že se vlastně nic, co se týče složitosti, nezměnilo. (KOMENTÁŘ)

Kdo viděl včerejší tiskovou konferenci ministra financí Andreje Babiše a šéfa finanční správy Martina Janečka, anebo kdo alespoň četl prezentace a výstupy z toho briefingu, musel si připadat jak Alenka v říši divů. Dověděl se totiž, že u nás existují tři trendy, ve kterých finanční správa dosáhla významných pokroků a které bude údajně i nadále prohlubovat.

Má jít o elektronizaci, zjednodušování a snižování daňové zátěže díky lepšímu výběru daní. A že se vyšší výběr daní daří, má být samozřejmě způsobeno neúnavnou prací úředníků a novými nástroji typu kontrolního hlášení. A aby toho nebylo málo, brzy přijde další výrazné zjednodušení v podobě dvoustránkového daňového přiznání. Prostě líp už je a navíc ještě bude. Jenže výše zmíněná tvrzení mají tolik háčků, že by se na ně vešla půlka obrazů z galerie v Louvru.

Přiznání na 2 stránky je jen pozlátko

Vezměme to od konce. Titulky Lidovek sice včera hlásaly, že nastává revoluce v daňovém přiznání, ve skutečnosti ale o žádnou revoluci nejde a maximálně se jedná o okrasné formální předvolební pozlátko. Jediné, co se pro část poplatníků (zaměstnanci, kteří mají jen příjmy ze závislé činnosti a kteří nevyužívají roční zúčtování) změnilo, že místo toho, aby některé řádky v základním formuláři ignorovali a nevyplňovali je, protože se jich netýkají, je na formuláři mít vůbec nebudou. K tomu se zmenšilo řádkování, respektive mezery mezi jednotlivými oddíly, a taky mezery v rámci jednotlivých oddílů. Cynik by k tomu poznamenal, že kdyby finanční správa zmenšila i písmo, mohla se při troše snahy vejít dokonce na jednu stránku, kterou sliboval již Vlastimil Tlustý (ODS).

Co se týče obsahu, musí poplatníci vyplnit v podstatě to samé, co nyní, jen v trochu jiném řazení. A samozřejmě stejně jako nyní si zaměstnanci nevystačí s pouhým formulářem přiznání, musí k němu doložit přílohy, a to minimálně v podobě Potvrzení o zdanitelných příjmech. O tom, že by se nyní vyplňování stalo třeba intuitivnější, se hovořit rozhodně nedá.

Čtěte také: Daňové přiznání na dvě strany? Podnikatelé mají zatím smůlu

Opravdu jsou úspěchy finanční správy úspěchy?

Včerejší prezentace se ale nevěnovala pouze osekanému množství stránek přiznání, nýbrž i úspěchům finanční správy. Právě aktivita berních úředníků totiž podle Andreje Babiše může za to, že letos stoupl výběr daní. A náměstkyně Alena Schillerová k tomu dodala, že finanční správa se kromě zlepšování výběru daní zaměřuje také na zlepšování svého přístupu k plátcům a poplatníkům. Jsou zde tři trendy, ve kterých finanční správa dosáhla významných pokroků a které bude i nadále prohlubovat. Je to elektronizace, zjednodušování a snižování daňové zátěže obyvatel díky lepšímu výběru daní, uvedla Alena Schillerová.

Ponechme stranou výrok Andreje Babiše a to, že podle ekonomů stojí za vyšším výběrem daní hlavně rostoucí ekonomika, a nikoli lepší práce finanční správy, a zaměřme se na „pozitivní trendy“, jak byly nazvány v prezentaci a které shrnula Alena Schillerová. V prezentaci, která byla na konferenci promítána, se například k elektronizaci uvádělo, že elektronická forma komunikace zjednodušuje správu daní na straně daňových subjektů i na straně finančních úřadů a že postupně dochází k rozšiřování okruhu podání, která lze učinit elektronicky. Zní to opět hezky, ale realita se opět mírně liší.

Elektronická podání jsou povinná, dobrovolná nefungují

Rozšiřuje se totiž především okruh podání, které podnikatelé musí (ne mohou) činit elektronicky. Navíc se povinnost elektronických podání netýká všech podnikatelů a daní. A aby se v tom všichni dobře vyznali, u některých podání stačí formulář vyplnit přes Daňový portál a donést e-tiskopis, zatímco u jiných musíte podání i elektronicky podepsat. A k tomu samozřejmě již nějaký ten pátek platí, že pokud podání neučiníte elektronicky a měli jste to za povinnost, dostanete automatickou pokutu ve výši 2000 Kč. Necelé 4000 podnikatelů, kteří za letošní rok do půlky května tuto pokutu dostali, by zajisté s pokroky v oblasti elektronizace a zjednodušování úplně nesouhlasili.

Co si o elektronizaci podnikatelé myslí, ukazují i statistiky k termínu pro podání daňového přiznání, tedy k pátku 1. dubna 2016. Většina z přiznání byla opět podána papírově. Elektronickou formu podání totiž zvolilo jen 13 % fyzických osob. Oproti loňsku došlo jen k mírnému zlepšení, tehdy podalo daňové přiznání online 11 % fyzických osob.

Čtěte více: Elektronické podání Čechům nevoní, přiznání podalo online 13 % fyzických osob

„Neustálé“ snižování daní platí jen pro vybrané skupiny

Za pozornost stojí také stránka prezentace, která se věnuje „neustálému snižování daní“, podle které zůstalo lidem za poslední 3 roky díky snížení daní 30 miliard korun. Toto číslo vypadá opět krásně, pro řadu lidí však zůstává jen číslem, ze kterého sami neviděli ani korunu. Skládá se totiž ze zavedení třetí sazby DPH, která přinesla peníze jen prodejcům dotčeného zboží, ze zvýšení daňového zvýhodnění na druhé a každé další dítě a zavedení školkovného, které využijí jen početnější rodiny, a navíc ne všechny, a z vrácení daně darovací z emisních povolenek. Za perličku se pak dá označit poslední část snížení daní, a to, že se pracujícím důchodcům vrátila sleva na dani. Ta se totiž opětovně zavedla díky rozhodnutí Ústavního soudu, a nikoli díky vládě nebo ministerstvu financí.

skoleni_15_4

Volitelná paušální daň opravdu může pomoct

Abychom ale nekončili kritikou, za zmínku stojí ještě jedna věc, kterou ministerstvo včera prezentovalo a která by mohla opravdu podnikatelům pomoci. Jedná se o volitelnou paušální daň, tedy že by podnikatel platil daň v předem dohodnuté výši a nemusel řešit daňové přiznání a vše s tím spojené. Tato možnost sice existuje už nyní, možnost jejího využití je však legislativně omezena a využívá ji jen pouhých 50 podnikatelů.

Ministerstvo ale již prý připravuje novelu, která by významně rozšířila okruh podnikatelů, kteří tuto možnost mohou využít. Finanční správa navíc připraví podrobný návod, jak si o tuto možnost zažádat. Pokud by se ministerstvu podařilo možnost paušální daně zatraktivnit, mnoha podnikatelům by skutečně mohla pomoci. A že si to podnikatelé po zavedení kontrolních hlášení a chystané elektronické evidenci tržeb zaslouží.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).