Hlavní navigace

Pro každého podnikatele je důležité umět si dát nohy na stůl

15. 9. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed
Prázdniny a dovolená fuč, další volno v nedohlednu a vám dochází energie? Možná by stálo za to se zamyslet nad nastavením vašeho podnikání a života.

Když se podíváte na nejúspěšnější podnikatele, zjistíte, že pracují i více než 12 hodin denně. Nebo vlastně pracují stále – i když zrovna nejsou v práci, tak o ní přemýšlejí. To určitě není v pořádku, každý z nás přece v životě potřebuje rovnováhu.

Ilustrační obrázek.
Autor: www.isifa.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek.

Rovnováha je přitom umění vnitřní, souvisí se schopností nastolit hranice. Každý by měl vědět, kdy je čas odejít z práce a dál se jí nevěnovat. Stejně tak je důležité umět vypnout o víkendu mobil nebo neotevřít e-mailovou schránku. Neřešit komplikovaný, ale nikoli nejdůležitější problém, a věnovat se něčemu důležitějšímu. A především umět odolat současnému tlaku na neustálé zrychlování a výkon. Nejdůležitějším heslem je přiměřenost. Dosahovat rovnováhy v množství práce, výdeje energie, zahlcení problémy.

Přiměřenost znamená vrůstat do své podnikatelské či manažerské pozice tempem, jaké potřebuji a pouze do míry, kterou potřebuji. Nepropadnout mýtu, že musím být CEO nebo vlastníkem firmy s miliardovým obratem, abych byl nejspokojenější, upozorňuje psycholog Dalibor Špok s tím, že Naopak bychom se měli učit ze své zkušenosti a při svém kariérním nebo podnikatelském rozhodování vracet se do rolí a prostředí, které nám vyhovují nejvíce. Nerozšiřovat firmu, pokud na to nejsme připraveni nebo pokud to není naším cílem. V psychologii spokojenosti totiž neznamená, že více je vždy lépe.

Psali jsme: Jak vyhrát závod s časem? Jeden z největších problémů podnikatele

Podnikatel může být daleko spokojenější s firmou, která bude mít deset zaměstnanců než se středně velkým podnikem, kde už každého nebude osobně znát. Rozšiřování firmy ani kariérní růst na vyšší a vyšší pozice za každou cenu už není nutný trend, jako tomu bylo před lety. Součástí péče o psychické i fyzické zdraví je znalost našich preferencí a potřeb a přizpůsobování jim toho, co děláme a čemu se věnujeme. Nikoli jen napodobování představ o úspěchu v práci a podnikání, které má naše okolí. Pracovat a podnikat se má tak, abychom z toho měli radost, ne proto, abychom někomu něco dokazovali. Dnes je moderní koncept work-life balance. Důležité je, že se věnujeme něčemu, co nás baví a naplňuje, shrnuje Vít Prokůpek, profesionální vyjednavač a odborník na psychologii ovlivňování.

Brand24

Mohlo by vás zajímat: Úspěšný podnikatel musí být už od dětství lehký antisociál

Život není jen práce a povinnosti. Důležitá je pestrost činností. Mnoho úspěšných lidí dnes relaxuje formou různých meditačních technik nebo autogenních tréninků, kterými dosahují psychického odpočinku a vyrovnanosti. Jiným zase pomáhá čas od času navštívit psychoterapeuta nebo kouče, aby je v případě potřeby navedli na správnou cestu. Není ale potřeba hned jezdit do Tibetu a strávit měsíc pod dohledem mnichů. Cílem je cítit se dobře, být plni energie a mít každý den dobrý důvod vstát z postele, abychom do ní večer mohli zase v klidu ulehnout s pocitem, že jsme strávili den smysluplně bez toho, aby nám to vzalo všechnu energii.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).