Hlavní navigace

Prodáváte ve stánku? To, kdy se musíte do #EET zapojit, se odvíjí od sortimentu

28. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
Už zítra startuje druhá vlna EET. Dotkne se mimo jiné i stánkařů, ne ale všech. Povinnost evidovat tržby už od zítra se totiž odvíjí od prodávaných produktů.

Naopak nezáleží na tom, zda prodáváte ve stánku, v kamenné prodejně nebo přes internet. Klíčové je, zda přijímáte evidované tržby a co vlastně prodáváte.

Přeprodáváte? Kasu chystejte od zítra

Pokud například stánkař jen přeprodává zboží, musí tržby evidovat už od zítra v druhé vlně. Jde například o prodeje pohlednic, dřevěných výrobků, šperků a všeho možného, pokud prodejce není výrobcem sortimentu a pouze jej přeprodává.

Stánky s občerstvením mají ještě čas, ale..

Ještě rok mohou být relativně v klidu ti, kteří mají stánky s občerstvením. Těch se totiž EET dotkne až v březnu 2018. Stánky s občerstvením však zpravidla v rámci své činnosti prodávají i maloobchodní zboží (např. čokolády, žvýkačky, cigarety, pivo v plechovce, limonádu v lahvi). V takovém případě bude záležet, jak velké příjmy z tohoto maloobchodního prodeje stánky mají. Pokud nejsou splněny podmínky pro minoritní činnost, musí se takový podnikatel do EET zapojit již v termínu pro maloobchod a velkoobchod, tedy od zítra.

Kritéria pro minoritní činnost jsou následovná:

  • minoritní činnost není provozována v samostatné provozovně,
  • platby z minoritní činnosti tvoří maximálně 49 % z celkových plateb provozovny a současně nepřevyšují částku 175 000 Kč v dané provozovně (pokud by byla provozovna účelově rozdělena, nebere se na toto účelové rozdělení zřetel).

Čtěte více: Minoritní činnost u #EET dříve evidovat nemusíte. Jaká jsou ale pro ni kritéria?

Farmářské trhy také od března 2018

Stejný termín zapojení do EET jako stánky s občerstvením mají i farmářské trhy, také těch se EET týká od března 2018. Také u farmářů ale platí, že v případě, kdyby produkty jen přeprodávali, musí evidovat již od zítra. A rovněž farmáři musí v případě prodeje doplňkového sortimentu počítat, zda se vejdou do minoritní činnosti.

skoleni_15_4

Čtěte také: Dobře počítejte minoritní tržby, ať se vás #EET netýká dříve, než si myslíte

Výrobci se zapojí až ve čtvrté vlně

Na stáncích často prodávají své produkty přímo výrobci. Pokud tak například vyrábíte dřevěné šperky, které prodáváte na různých jarmarcích, EET se vás dotkne až v červnu 2018. Opět ale platí, že pokud část sortimentu pouze přeprodáváte, musíte zkontrolovat, zda se vejdete do limitu pro minoritní tržby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).