Hlavní navigace

Program ANO: Babiš chce třeba zrušit cedule u #EET, které sám navrhl

26. 9. 2017
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Hnutí ANO chce prosadit změny EET, například navrhuje zrušit povinné informační oznámení, jehož nevyvěšení se nyní pokutuje.

S touto povinností ovšem přišlo ministerstvo financí pod vedením Andreje Babiše. ANO chce navíc některé subjekty z EET úplně vyjmout. Přečetli jsme program hnutí a připravili velký souhrn, co ANO ohledně podnikání a daní plánuje.

Spouštíme volební speciál

Server Podnikatel.cz začíná v představování volebních programů jednotlivých politických stran, co se podnikání (a především OSVČ) a daní týká. V seriálu bude představeno 10 programů nejsilnějších stran, a to dle výzkumu celostátního volebního potenciálu Agentur Median a Kantar TNS.

ANO má za sebou 4 roky ve vládě

Hnutí ANO bylo celé poslední období ve vládě a je tak spoluodpovědné za naprostou většinu opatření, která kabinet v posledních čtyřech letech schválil. Právě podnikatelé přitom patřili mezi skupinu, které se legislativní novinky často, a po hříchu negativně, dotkly. Nejhůře vnímané novinky, jako například kontrolní hlášení nebo EET, navíc vzešly z ministerstva financí, které celé volební období spadalo právě pod hnutí ANO. Ve volebním programu ANO lze nicméně naleznout věci, kterými chce hnutí podpořit tuzemské podnikání.

Čtěte také: Přišla doba pokutová? Jaké povinnosti a sankce uvalila tato vláda na podnikatele

Pojistné OSVČ má jít odečíst od základu daně

Podle ANO je klíčové předvídatelné a stabilní daňové prostředí. Nebudeme zvyšovat daně, ale naopak je snižovat. U nízko a středně příjmových skupin daně snížíme a u vysokopříjmových skupin daně stabilizujeme a dále nebudeme navyšovat. Vidíme prostor pro snížení sazby DPH, ale důležité je, aby se toto snížení promítlo v cenách pro lidi a nezůstalo v kapsách obchodníků, píše se v programu.

ANO chce dále zajistit revizi systému daňových výjimek a bránit zavádění dalších. Zároveň však che zavést novinku v podobě zaměstnaneckého výdajového paušálu prostřednictvím slevy na pojistném. Budeme tím alespoň částečně kompenzovat výdaje zaměstnanců na dojíždění nebo například zvyšování kvalifikace. Cílem je snížení nákladů práce a zvýšení mobility zaměstnanců. Proto uzákoníme slevu na pojistném 500 korun měsíčně, to znamená 6 tisíc korun ročně, pro všechny zaměstnance, které získají bez dalšího zdanění, tvrdí ANO.

Hnutí chce dále zrušit superhrubou mzdu, avšak ponechat solidární přirážku. V plánu jsou nové sazby 19 a 24 % z hrubé mzdy. Zrušením superhrubé mzdy se podle hnutí zaměstnancům de facto sníží základ daně o přibližně tři čtvrtiny celkového pojistného, které za ně odvádí zaměstnavatel. Podnikatelé, kteří si celé pojistné platí ze svého, si budou moci od základu daně odečíst tři čtvrtiny pojistného. V závislosti na vývoji státního rozpočtu budeme usilovat o snížení sociálního pojištění hrazeného zaměstnavateli o 2 – 5 %, uvádí ANO.

Další výrobky a služby do 10% DPH

V rámci DPH navrhuje ANO zařadit další výrobky a služby do nejnižší 10% sazby. K přesunu do sazby 10 % zároveň dojde u masa, mléka, másla, chleba, ryb, čerstvého ovoce a zeleniny. Nejnižší sazba se má také týkat stravování a podávání nealkoholických nápojů a také točeného piva 10 %, čímž chce hnutí podpořit oblast restaurací a pohostinství. Právě na restaurace ovšem nejvíce dopadla elektronická evidence tržeb (EET), se kterou přišel Andrej Babiš, šéf hnutí.

V rámci regulace ceny vody chce ANO snížit DPH u vodného a stočného z 15 na 10 % a 10% má být sazba i u řezaných květin. Další fáze EET chce ANO kompenzovat přeřazením služeb s vysokým podílem lidské práce do nejnižší sazby DPH.

Ze současných 21 % na 10 % plánuje snížit sazbu v případě:

  • oprav obuvi a kožených výrobků,
  • oprav kol, oděvů a dalších výrobků pro osobní spotřebu a domácnost,
  • kadeřnických, kosmetických a podobných služeb.

Ze současných 15 % na 10 % by rádo snížilo sazbu v případě:

  • domácí péče o seniory, včetně ambulantních nebo terénních služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením,
  • domácí péče o děti a všechny sociální služby poskytované dětem,
  • úklidu a čištění oken v domácnostech,
  • renovací soukromých bytů a obytných domů.

Informační cedule u EET se mají zrušit

Hnutí ANO rovněž navrhuje úpravy své vlajkové lodi EET. Z povinnosti evidovat tržby chce vyjmout

  • fyzické osoby s paušální daní a obratem do 500 tisíc korun ročně,
  • veřejně prospěšné poplatníky s obratem do 1 milionu korun ročně, kteří v rámci pořádaných a dopředu nahlášených akcí evidují své tržby mimo prostory stálé provozovny vybavené EET,
  • bufety a obdobná zařízení ve školách a v provozovnách dětských táborů nebo dětských zájmových kroužků,
  • online platby,
  • prodeje vánočních kaprů při řádném nahlášení předem.

Vyloučení paušálních poplatníků a online plateb z EET již Andrej Babiš navrhoval, Poslaneckou sněmovnou ale změny neprošly.

Čtěte více: Politika zvítězila nad rozumem, #EET se dotkne i online plateb

ANO chce dále zrušit povinnost vyvěsit informační oznámení v provozovnách, kde k evidenci tržeb dochází, přestože tuto povinnost zavedlo ministerstvo financí pod Andrejem Babišem. Nesplnění navíc finanční správa trestá a za toto pochybení již udělila stovky pokut v řádu tisíců korun.

ANO chce podporovat a propagovat možnosti využívat elektronické účtenky namísto papírových. Tato možnost existuje i dnes, dle finanční správy ale musí zákazník s elektronickou účtenkou vysloveně souhlasit. V neposlední řadě chce hnutí zavést povinnost evidovat tržby i pro zahraniční poplatníky, kteří své příjmy daní v jiných státech, ale do České republiky přijíždějí například s mobilní provozovnou.

Daňové pobídky mají skončit, mají vzniknout daňové pobídky pro venkov

Dalším bodem programu je ukončení investičních a daňových pobídek pro sklady, montovny a další výroby s nízkou přidanou hodnotou. Tyto se mohou poskytnout jen ve výjimečných a odůvodněných případech, tvrdí ANO, jehož předseda, respektive firma Agrofert, miliardy korun na investičních pobídkách čerpá. Například v prvním roce, jak píše server Dotyk.cz, co se Babiš stal členem vlády, přidělil stát osmi jeho firmám investiční pobídky za 1,56 miliardy korun. V letech 1998 až 2013 přitom přiznal vybraným dcerám Agrofertu pobídky za 2,15 miliardy korun.

Ačkoli chce většinu pobídek ANO zrušit, pro venkovské podnikání navrhuje zavést daňové pobídky nebo dotační programy. Vzhledem k specifickým podmínkám venkova, zejména malým obchodům budeme o úpravách v systému EET jednat s Asociací českého tradičního obchodu, zejména o vhodném řešení novely zákona nebo možnosti kompenzace dodatečných nákladů malých provozoven, uvádí se v programu.

Má vzniknout elektronický portál pro podnikatele

ANO by rádo koncentrovalo elektronickou komunikaci mezi státem a podnikateli do jednoho místa. Přechod na plnou elektronizaci ale musí dle ANO současně respektovat to, že z ní budou dočasně vyřazeni ti, kteří mají objektivní problém s využíváním výpočetní techniky. Bylo to právě ale ANO a stávající vláda, která zavedla automatickou pokutu 2000 Kč pro ty, kteří nepodají vybraná podání elektronicky, ačkoli to měli za povinnost. A zároveň rozšířily počet povinných elektronických podání. Kvůli stávající vládě musí elektronicky komunikovat například všichni plátci DPH (dříve měli nejmenší plátci úlevu).

Dále má vzniknout elektronický portál pro podnikatele, kde si budou moct zdarma stáhnout všechny zákony, vyhlášky, normy a uvidět na něm všechny povinné úkony a odvody. Podnikatel by měl na tomto portále také dostávat časové avízo a formuláře by měly obsahovat veškerá sdílená data a po vyplnění se odeslat na jediné místo. Plánem je, že na webu podnikatel uvidí i všechny nástroje podpory, které jsou připravovány resorty a státními agenturami, a bude si moci jednoduchým rozcestníkem najít cílenou podporu a spojit se přímo přes jediné rozhraní s příslušným poskytovatelem.

Portál, který by toto vše umožňoval, chce zprovoznit Hospodářská komora ČR. Všechny strany v Poslanecké sněmovně návrh podpořily, Senát jej však nejspíše odmítne.

Čtěte více: Revoluce v přípravě zákonů? Nově mají obsahovat výčet povinností pro podnikatele

ANO chce též spojit systém výběru daní do jednoho místa. JIM, které připravila předešlá vláda Petra Nečase, ale vláda Bohuslava Sobotky zrušila.

Dny právní účinnosti? Zatím moc nefungovaly

ANO prosazuje jednotná data účinnosti zákonů, aby se všechny legislativní změny, které vyžadují přizpůsobení se ze strany podnikatelů, pokud to bude možné, načasovaly tak, aby vstupovaly v platnost pouze jeden den v roce, k 1. lednu. Nynější vláda si nicméně s dny právní účinnosti příliš hlavu nelámala a řadu zákonů schválila, jak jí přišly pod ruku. Loňský rok patří v tomto ohledu mezi nejvýživnější období, kdy skoro co měsíc, to nějaký nově účinný zákon.

Čtěte více: Dny právní účinnosti pojala vláda po svém, změny v zákonech přichází každý měsíc

Pro podnikatele, kteří vykazují vše řádně, platí státu v termínech a nefigurují na seznamech nespolehlivých plátců, ani nespolehlivých osob, se má pak dát označení „spolehlivá osoba.“ Tento podnikatel bude mít šanci být zvýhodněn ve smyslu kontrol i dalších benefitů. ANO chce zvýhodnit i rodinné firmy. Náklady, které budou prokazatelně vynaloženy na změnu vlastnictví, jako například ocenění firem, účetní poradenství, právní poradenství, chce jednoznačně stanovit daňově uznatelným nákladem, a tím zjednodušit dalším generacím možnost převzít rodinnou tradici.

Před minulými volbami odmítalo ANO registrační pokladny

Bez zajímavosti ovšem nejsou odpovědi hnutí ANO, které poskytlo serveru Podnikatel.cz před posledními volbami. Před nimi například slibovalo, že nesníží výdajové paušály, nezruší druhý důchodový pilíř a nezavede registrační pokladny. Ne, nechceme zatěžovat živnostníky a drobné podnikatele, tvrdilo tehdy ANO na otázku, zda je pro zavedení registračních pokladen. Elektronická evidence platí už více než 9 měsíců a druhý důchodový pilíř skončil od roku 2016. Paušály se sice nesnížily, pokleslo ale o polovinu jejich zastropení.

Brand24

Za částečně splněný se dá počítat slib, že se sníží snížená sazba DPH na 10 %, jelikož stávající vláda zavedla třetí sníženou sazbu právě ve výši 10 %. Hnutí ANO též před posledními volbami bylo pro zvyšování minimální mzdy, ke kterému došlo hned několikrát.

Čtěte více: Hnutí ANO říká ne vyšším daním, Úsvit chce všezahrnující paušál pro živnostníky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).