Hlavní navigace

Program ODS: Místo superhrubé mzdy 15% daň z hrubé mzdy a nižší odvody

6. 10. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

ODS chce místo superhrubé mzdy, se kterou před lety přišel jako první Vlastimil Tlustý z ODS, zavést 15% daň z hrubé mzdy.

Ruku v ruce s tím navrhuje ODS snížit zaměstnavatelům odvody za zaměstnance o 2 procentní body a také pokles nebo zrušení dalších daní. Podnikatele pak chce podpořit i dalšími změnami.

Malý a levný stát, žádá ODS

Server Podnikatel.cz představuje pátý volební program. Stejně jako v minulém díle jde o opoziční stranu, tentokrát však na druhé straně politického spektra – ODS. Celkem bude v seriálu představeno 10 programů nejsilnějších stran, a to dle výzkumu celostátního volebního potenciálu Agentur Median a Kantar TNS. V prvním díle jsme představili program hnutí ANO, v druhém ČSSD, ve třetím KDU-ČSL a ve čtvrtém KSČM.

Zatímco strategickým cílem KSČM je socialismus, ODS naopak chce malý a levný stát. Podle ODS je jedině jednoduchý a přehledný daňový systém přímou cestou k prosperitě. Jak uvádí v programu ODS, ekonomika bude zdravě růst, pokud stát omezí zbytečné přerozdělování peněz stejně jako výdaje na státní aparát a namísto zvyšování daní učiní celý systém stabilní, přehledný a předvídatelný. Pokud jsou daně nízké a jednoduché, lidé nemají důvod je obcházet a vyhýbat se svým povinnostem. Daňový systém musí být nastaven spravedlivě pro všechny, nesmějí se v něm neustále dělat nepřehledné změny, kvůli kterým se v něm občan nemůže vyznat. Bohatství se získává prací – ne dotacemi, ne přerozdělováním, ne zneužíváním přebujelého státního aparátu, píše v programu.

Rušení věcí, které ODS zavedla

V oblasti daní proto ODS vesměs navrhuje jejich snížení, odmítá daňovou progresi a sektorové daně v jakémkoli odvětví. U DPH chce pouze dvě sazby, přičemž na potraviny a vybrané služby má činit 10 %, u ostatního zboží a služeb pak 19 %. Zaměstnavatelům mají klesnout odvody za zaměstnance o 2 procentní body a ODS chce rovněž zrušit superhrubou mzdu a zavést 15 % daň z hrubé mzdy. Dále má dojít ke zrušení solidární přirážky k dani z příjmů fyzických osob ve výši 7 %.

Kromě zrušení solidární přirážky má ODS v plánu zrušit i daň z nabytí nemovitosti a silniční daň pro osobní automobily. Zároveň občanští demokraté chtějí zavést novou slevu na dani, konkrétně na pracující manželku/manžela ve výši 12 tis. Kč v případě péče o nezaopatřené dítě a také společné zdanění manželů. Lidé by navíc měli mít možnost posílat 1 % důchodového pojištění jako příspěvek na důchod přímo svým rodičům nebo prarodičům, kteří jsou v penzi. Stejně tak by dle představ ODS mohli zaměstnavatelé spořit svým zaměstnancům v zaměstnaneckých nebo penzijních fondech a přispívat tak k jejich důchodu na základě odpracovaných let.

Nicméně to byly právě vlády s premiérem z ODS, které některé z věcí, které chce nyní ODS rušit, zavedly. Na druhou stranu se tehdy česká ekonomika ještě vyrovnála s následky celosvětové hospodářské krize, která v Česku naplno propukla v roce 2009. Zvýšení sazeb DPH na 21 a 15 % každopádně zavedla od roku 2013 vláda Petra Nečase, kde byl ministrem financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Tyto sazby měly platit tři roky a v roce 2016 se měly sjednotit na úrovni 17,5 %. Nynější vláda nicméně toto sjednocení zrušila a místo toho zavedla druhou sníženou sazbu.

Čtěte také: Pravicová vláda protlačila vyšší daně. Čtěte, co všechno vás čeká

Také 7% solidární přirážku zavedla Nečasova vláda, v zákoně však bylo uvedeno, že bude platit jen tři roky, tedy od roku 2013 do roku 2015. Stávající vláda ovšem toto časové omezení zrušila a ponechala ji v platnosti natrvalo. Daň z nabytí nemovitostí sice Nečasova vláda „na svědomí“ nemá, od roku 2013 ale zvýšila sazbu této daně o 1 procentní bod na 4 %. Koncept superhrubé mzdy, od kterého nyní ODS couvá, zase vymyslel dřívější ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý. V druhé Topolánkově vládě ho ale vystřídal Miroslav Kalousek, tehdy ještě za KDU-ČSL, který Tlustého myšlenku pak dotáhl k realizaci.

Čtěte více: Souhrn vládní reformy, aneb co nás čeká a nemine

Co se týče výpadku příjmů ze snížení daně z příjmů, ten ODS odhaduje na 40 miliard korun. Hospodářský růst každý rok příjmy rozpočtu zvyšuje o 40–50 miliard korun, takže teoreticky stačí lépe nakládat s veřejnými penězi a omezit obrovské utrácení, které stávající vláda zavedla. Díky lepší adresnosti sociálních dávek, jež chceme dávat jen těm, kdo je opravdu potřebují, můžeme najít 10 miliard k dobru, tvrdí ODS ve svém daňovém balíčku.

Občanští demokraté chtějí navíc zredukovat dotace o 20 %, čímž chtějí ušetřit dalších 24 miliard korun ročně. A nakonec je jasné, že získanými penězi nebudou lidé topit, ale utratí je na věci, které chtějí a potřebují. Z těch stát dostane zpět minimálně 8–10 miliard korun na DPH a spotřebních daních, vypočítává ODS.

ODS chce zrušit řadu opatření nynější vlády

V oblasti podnikání navrhuje ODS zrušit elektronickou evidenci tržeb (EET), omezení otevírací doby obchodů a kontrolní hlášení, které zavedla stávající vláda. Občanští demokraté chtějí pozměnit i další zákon prosazený nynější vládou, který zakazuje kouření ve stravovacích zařízeních. Podle ODS by provozovatelé restaurací měli mít právo si svobodně zvolit, zda chtějí provozovat kuřácké, či nekuřácké zařízení.

ODS má dále v programu zrušení limitů výdajových paušálů pro živnostníky. I v tomto případě ale platí, že s omezením paušálů přišla jako první Nečasova vláda, která rovněž OSVČ s paušály odňala možnost využít slevu na manželku a daňové zvýhodnění na dítě. Vláda Bohuslava Sobotky sice v letošním roce daňové zvýhodnění a slevu na manželku OSVČ s paušály vrátila, zároveň ale o polovinu snížila stropy pro samotné paušály.

Čtěte také: Spočítali jsme, že změny u paušálů mohou některé OSVČ přijít na statisíce korun

Prosadíme JIM, slibuje ODS

Ve vztahu zaměstnavatel – zaměstnance chce ODS co největší smluvní volnost. K tomu navrhuje podporu investic do výzkumu a inovací až dvojnásobně vyššími odpisy pro malé a střední podniky a vytvoření vhodných legislativních podmínek pro rozvoj sdílené ekonomiky. Zavedeme možnost stát se živnostníkem po internetu a paušální daň (roční podnikatelskou licenci pro neplátce DPH) – uplatnění principu „Zaplať a podnikej bez dalších kontrol“ pro nejmenší podnikatele, uvádí v programu ODS. Paušální daň jako taková ovšem existuje už nyní a podnikatelé o ni velký zájem nemají.

Brand24

Čtěte také: Mělo to být terno, stále jde o fiasko. O paušální daň podnikatelé zájem nejeví

Stejně jako další strany prosazuje i ODS jednoduché a jednotné přiznání daně z příjmu a odvodů sociálního a zdravotního pojištění na jednom formuláři a jednotné inkasní místo (JIM), kde bude možné zaplatit všechny platby státu – od daní až po zdravotní pojištění. Ostatně také vznik JIM už odhlasovala Nečasova vláda, než k němu ale reálně došlo, nynější kabinet příslušný zákon zrušil. Zrušíme opakovaná hlášení pro finanční úřad, Český statistický úřad, Českou správu sociálního zabezpečení a další instituce, uzavírá ODS.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).