Hlavní navigace

Program Pirátů: Zlegalizujme a zdaňme prodej konopí, přinese to přes 3 mld. Kč

12. 10. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Piráti chtějí zlegalizovat konopí a zdanit jeho prodej, což by mělo do rozpočtu přinést dle jejich odhadů 3,2 mld. korun.

Drobné pěstování by pak bylo od daní osvobozeno. Kromě toho navrhují Piráti samozřejmě i další změny, například u EET, daní nebo digitalizace.

Server Podnikatel.cz pokračuje v seriálu, ve kterém představuje volební programy nejsilnějších stran. V sedmém díle představujeme volební program strany, která doposud ve Sněmovně nikdy nezasedla – program Pirátů. Celkem bude v seriálu představeno 10 programů nejsilnějších stran, a to dle výzkumu celostátního volebního potenciálu Agentur Median a Kantar TNS. V prvním díle jsme představili program hnutí ANO, v druhém ČSSD, ve třetím KDU-ČSL, ve čtvrtém KSČM, v pátém ODS a v šestém TOP 09.

Snížení zdanění práce najdete i v pirátském programu

Také Piráti se ve svém volebním programu zabývají daněmi a podnikáním. Chtějí zjednodušit daňový systém a snížit zdanění práce. Co se týče konkrétních návrhů, Piráti mají v plánu zavést stejnou sazbu celkového zdanění práce (včetně odvodů) pro všechny příjmové skupiny a ponechat slevu na dani v současné výši. Tato sazba by měla být o 1,6 procentního bodu nižší, než vychází součet sazeb daní a pojistného v současnosti. Zaměstnanec s průměrnou mzdou díky tomu ušetří přibližně 7500 Kč ročně. Celkový dopad naší reformy na státní rozpočet bude cca 1 až 2 mld. Kč. Dle možností budeme usilovat o další snižování zdanění práce o procentní bod každý rok, tvrdí Piráti.

Piráti, podobně jako další strany, chtějí jednotné inkasní místo a slibují jednoduchý daňový formulář, který půjde vyplnit online během 10 minut. Navzdory tomu, že portál finanční správy pro elektronická podání má určitě co zlepšovat, už dnes však platí, že daňové přiznání se dá vyplnit a podat online a řadě OSVČ to více jak 10 minut nezabere.

Piráti v programu dále uvádí, že chtějí zlepšit výběr daní zejména u subjektů, které z Česka vyvádějí stovky miliard v nezdaněných ziscích. Zisk vytvořený v Česku by měl být dle nich u nás i daněn. Zlepšíme pravidla, dohled a sankce v případě vyvádění zisků. Posílíme motivaci firem, aby větší část zisku investovaly u nás či rozdělily zaměstnancům. Omezíme daňové ráje a odkryjeme vlastníky nejen v Karibiku. Podpoříme jednotný daňový základ firem v EU. Zabráníme vlastníkům firem schovávat se za anonymní struktury, píší Piráti v programu.

V oblasti daní podpoří Piráti sektorovou daň pro banky, telekomunikace, vodárny a jiné trhy, kde je podle nich malá konkurence a vytvořený zisk jde zpravidla do zahraničí. Dosadíme silné vedení regulačních úřadů, které dohlédne, že daň nedopadne na spotřebitele. Zvýšíme poplatky za těžbu národního bohatství, doplňuje se v programu. Piráti rovněž chtějí zahájit diskuzi o změnách daňových sazeb v souvislosti s robotizací. Co v programu Piráti vůbec neřeší, jsou změny u DPH.

V rámci slev na dani by Piráti rádi zavedli novou slevu na dani ve výši až 2000 Kč, pokud darujete peníze na kulturu. Obdarovat by šlo libovolnou neziskovou instituci, která má průhledné financování a pěstuje kulturu nebo jinou veřejně prospěšnou činnost.

EET by se pro e-shopy měla zrušit

V rámci stability daňového prostředí slibují, že schválí maximálně jednu zásadní změnu daňových zákonů za funkční období. Zlegalizovat pak chtějí konopí a zdanit jeho prodej, což by mělo do rozpočtu přinést dle jejich odhadu 3,2 mld. korun. Drobné pěstování by bylo od daní osvobozeno. U elektronické evidence tržeb (EET) pak také chtějí změny. Podle představ Pirátů by se EET měla zrušit pro e-shopy, platby kartou a drobné podnikatele.

Velkým tématem je pro Piráty digitalizace, kde se chtějí zbavit monopolních dodavatelů technologií vysávajících veřejné rozpočty. Každá nová služba bude podle Pirátů podrobena důkladnému testování a nespustí se, pokud ji nezvládne ministr osobně. Piráti prosazují princip „vize je centralizovaná, procesy jsou decentralizované.“

Hospodští by nemuseli platit poplatky za televizi

Za příklad Piráti dávají digitalizaci v Estonsku nebo ve Velké Británii. Podpoříme rozvoj open-source software, ve školách i na úřadě: Budeme tak následovat USA, UK a státy EU, které již jeho výhody využívají. Zvýšíme kyberbezpečnost státních systémů, a to bez zbytečného šmírování občanů. Budeme požadovat zodpovědnost dodavatelů za chyby v jejich produktech a službách. Zachováme síťovou neutralitu, píše se v programu.

Brand24

Kromě digitalizace najdete v programu i návrhy změn v oblasti autorského práva. Piráti totiž chtějí zrušit poplatek za prázdná média a hospodští by podle jejich představ nemuseli platit poplatek za rádio a televizi – zaplatily by ho vysílací stanice.

Ačkoli nezmiňují na rozdíl od komunistů nebo sociálních demokratů přesnou částku, i Piráti podporují zvyšování minimální mzdy. Piráti rovněž koketují se zavedením základního příjmu v rámci EU. V oblasti důchodů každopádně navrhují zaručený minimální důchod, který by byl vyšší než 75 % minimální mzdy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).