Hlavní navigace

Program Strany zelených: Zdaňme letenky a naopak daňově zvýhodněme elektromobily

18. 10. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Petr Zewlakk Vrabec, podle licence: Public domain
Zatímco elektromobily by Strana zelených (SZ) chtěla daňově zvýhodnit, leteckou dopravu navrhuje více zdanit.

Podle SZ je možností zdanění letenek, které prý funguje například v Německu, Francii, ve Spojeném království či na Maltě. Zdanění by se týkalo letenek na odlety z České republiky bez ohledu na to, v které zemi jsou letecké společnosti registrovány.

Server Podnikatel.cz dnešním článkem ukončuje seriál článků, ve kterém představuje volební programy nejsilnějších stran. V desátém díle jde o volební program Strany zelených (SZ). V prvním díle jsme představili program hnutí ANO, v druhém ČSSD, ve třetím KDU-ČSL, ve čtvrtém KSČM, v pátém ODS, v šestém TOP 09, v sedmém Pirátů, v osmém SPD a v devátém STAN.

Minimální mzda na úrovni 60 % mediánové

U Strany zelených nepřekvapí, že jeden z pilířů programu je „čistá příroda“. Kromě ochrany životního prostředí se ale i Strana zelených zabývá v programu daňovým systémem či podmínkami pro podnikání.

Podle Strany zelených by daně měly rozlišovat mezi prospěšnou a zdraví či přírodě škodlivou produkcí. Proto SZ prosazuje prohloubení ekologických daní, daňovou progresi a posílení principu „kdo znečišťuje, ať platí“. Kromě progrese chce SZ co nejnižší rozdíly mezi zdaněním zaměstnanců a OSVČ. Zda tak plánuje učinit zvýšením daní OSVČ nebo snížením zaměstnanců, již nezmiňuje. SZ každopádně navrhuje zrušit EET.

U zaměstnanců chce SZ rovněž zrušit superhrubou mzdu a zavést daň z příjmů z hrubé mzdy. U daně z nemovitostí navrhuje SZ progresivní zdanění druhých a dalších nemovitostí nevyužívaných k vlastnímu bydlení či podnikání. Minimální mzda by dle představ SZ měla činit 60 % mediánové mzdy, nyní tedy přibližně 15 000 korun.

SZ chce zdanění letenek

V oblasti daňových úlev chce SZ iniciovat celostátní programy na podporu elektromobilů, které by umožňovaly slevy z nákupní ceny a daňové úlevy a zajistily by kvalitní síť napájecích stanic s úplným či částečným zajištěním energie z obnovitelných zdrojů (např. fotovoltaickým napájením), a to pro firemní i soukromá vozidla.

Zatímco elektromobily by Strana zelených chtěla daňově zvýhodnit, leteckou dopravu navrhuje více zdanit. Podle SZ je možností zdanění letenek, které prý funguje například v Německu, Francii, ve Spojeném království či na Maltě. Zdanění by se týkalo letenek na odlety z České republiky bez ohledu na to, v které zemi jsou letecké společnosti registrovány.

Na úrovni EU pak SZ navrhuje zavést ekologickou daň a daň z finančních transakcí (FTT, tzv. Tobinovy daně). FTT by podle Strany zelených mohla být hlavním zdrojem příjmů pro boj s klimatickými změnami a vynášet EU rozpočtu ročně kolem 100 miliard eur. „Za klíčovou unijní agendu považujeme zlepšování mezinárodních daňových standardů, omezování přelévání zisků a omezování eroze základu daně z příjmu právnických osob,“ píše se v programu.

SZ proto žádá zavedení povinných veřejných registrů skutečných majitelů firem a veřejného vykazování zisků dle jednotlivých zemí pro všechny. Za důležité považují opětovně předložené návrhy na sjednocení způsobu výpočtu základu korporátní daně všech členských zemí a na zavedení společného konsolidovaného základu korporátní daně.

V rámci podpory kultury chce Strana zelených zavést systém, ve kterém jednotlivec bude moct určit adresáta 2 % svého daňového odvodu ze seznamu oprávněných kulturních institucí.

V rámci rodinné politiky zase SZ navrhuje poskytování daňových úlev a pobídek společnostem, které zajišťují kvalitní předškolní vzdělávání a péči o děti v místě pracoviště nebo nabízejí částečné a flexibilní úvazky pro rodiče předškolních dětí, práci na dálku a další zlepšení podmínek pro sladění pracovního a rodinného života. Samotným rodičům by Strana zelených ráda snížila sazby sociálního pojištění o 5 procentních bodů z ročního základu pojistného nepřesahujícího 60 % průměrné roční hrubé mzdy u toho rodiče, který intenzivně pečuje o dítě do 11 let věku.

Rovnost v odměňování žen zase plánuje podpořit snížením daňového základu těm firmám, které prokáží, že odměňují ženy a muže rovnoměrně. Daňově zvýhodnit chce SZ i firmy, které opravují výrobky a umožňují tak jejich opětovné používání. SZ chce přenést praktickou výuku oborů odborného vzdělání včetně rozvoje měkkých dovedností studujících přímo do firemního prostředí. Firmy by si pak náklady na vzdělávání učňů mohly uplatnit jako daňově odečitatelné.

Navzdory všem těmto navrhovaným zvýhodněním a slevám má Strana zelených v programu také uvedeno, že chce snížit počet daňových výjimek.

skoleni_15_4

Zdanění robotů je jednou z alternativ

Stejně jako další strany i SZ má v programu, že chce zastavit investiční pobídky pro „montovny“. Zrušíme investiční pobídky pro „montovny" a nahradíme pracovní místa s nízkou přidanou hodnotou. Naopak podpoříme podniky (startupy i zavedené firmy), které přinášejí inovativní produkty a služby s vysokou přidanou hodnotou, vysokým podílem výzkumu a vývoje, píše se v programu.

A stejně jako Piráti i SZ hovoří o možném zdanění robotů. Je třeba připravit se na možnou situaci, že pracující, které nová technika připraví o zaměstnání, trh práce v plném rozsahu nevstřebá. Vedle celoživotního vzdělávání se jako varianty reakce společnosti na strukturální změny práce nabízí postupný přechod na kratší pracovní týden (zkracováním odpracovaných hodin v jednom dni nebo zavedení dalšího volného dne), zavedení nepodmíněného základního příjmu nebo způsoby zdanění robotické „práce“, uzavírá SZ.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).