Hlavní navigace

Program TOP 09: Daňové přiznání by za malé podnikatele vyřešil sám stát

10. 10. 2017
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Internet Info, podle licence: Rights Managed
TOP 09 navrhuje zřízení dobrovolného ONE STOP SHOP pro malé podnikatele, kam by vkládali faktury. Veškerou komunikaci se státem by pak obstaral tento systém.

Týkalo by se to i daňového přiznání. Rozšiřování dalších funkcí by se uskutečnilo dle poptávky podnikatelů. Kromě ONE STOP SHOP chce TOP 09 zavést jednotné inkasní místo a také jedno kontrolní místo. Přečtěte si souhrn volebního programu TOP 09.

Sociální neznamená socialistický

Seriál serveru Podnikatel.cz, který mapuje volební programy nejsilnějších stran, se přehoupl do své druhé poloviny. V šestém díle představujeme volební program další nynější opoziční strany, konkrétně volební program TOP 09. Celkem bude v seriálu představeno 10 programů nejsilnějších stran, a to dle výzkumu celostátního volebního potenciálu Agentur Median a Kantar TNS. V prvním díle jsme představili program hnutí ANO, v druhém ČSSD, ve třetím KDU-ČSL, ve čtvrtém KSČM a v pátém ODS.

Jak uvádí TOP 09 ve svém programu, její pojetí vychází z principu svobodného trhu, který stojí na úsilí jednotlivce a je ohraničen srozumitelnými a jasnými pravidly. Vedle svobodného trhu cítí prosperující a moderní společnost také svou sociální odpovědnost. Jsme si vědomi zásadního rozdílu mezi pojmem sociální a socialistický. První z nich představuje jeden z pilířů soudržnosti naší společnosti, druhý obvykle vede k zavádění nefunkčních opatření, která ve svém důsledku většinu společnosti poškozují, píše se v programu.

Odvody by se měly snížit o 8 p. b.

V oblasti daní chce TOP 09 zabránit nejen zvyšování daňové zátěže občanů a firem, ale některé daně i snížit. Stejně jako ODS navrhuje i TOP 09 snížit daňové zatížení práce. Zatímco ODS chce snížit odvody zaměstnavatelů o 2 procentní body a chce 15% daň z příjmů z hrubé mzdy, TOP 09 chce během volebního období postupně snížit odvody na sociální pojištění celkem o 8 procentních bodů, přičemž větší část této úlevy se bude týkat odvodů zaměstnance.

Také TOP 09, stejně jako ODS, chce zrušit koncept superhrubé mzdy. Na rozdíl od ODS chce ale zhruba zachovat výši placené daně, kdy navrhuje daň z příjmu fyzických osob ve výši 19 % z hrubé mzdy a zároveň chce odstranit nesystémové daňové výjimky. Tato daňová změna u daně z příjmu fyzických osob byla již uzákoněna v roce 2012 a současnou vládou byla zrušena před nabytím účinnosti, doplňuje v programu TOP 09.

To je sice pravda, zároveň ale platí, že superhrubou mzdu dotáhla k realizaci druhá Topolánkova vláda, ve které byl ministrem financí nynější předseda TOP 09 (tehdy ještě v KDU-ČSL) Miroslav Kalousek.

DPH jen dvě sazby – 10 a 20 %

V oblasti DPH chce TOP 09 dvě sazby – 20% základní, 10% sníženou. Nicméně to byl opět Miroslav Kalousek jako ministr financí, který od roku 2013 navrhl a prosadil zvýšení sazeb DPH na 21 a 15 %. Tyto sazby měly platit tři roky a v roce 2016 se měly sjednotit na úrovni 17,5 %. Nynější vláda nicméně toto sjednocení zrušila a místo toho zavedla druhou sníženou sazbu. Platí ale i to, co jsme psali u ODS, že se tehdy česká ekonomika ještě potýkala s následky celosvětové hospodářské krize.

Ačkoli chce TOP 09 podporovat především malé a střední podnikatele, bylo to ministerstvo financí pod vedením Miroslava Kalouska, které před lety začalo jako první „oťukávat“ možnosti omezení nebo snížení výdajových paušálů OSVČ. A právě pod vedením Miroslava Kalouska došlo k prvnímu zastropení výdajových paušálů pro živnostníky a rovněž k odnětí možnosti pro OSVČ s paušály využít slevu na manželku a daňové zvýhodnění na dítě. Vláda Bohuslava Sobotky sice v letošním roce daňové zvýhodnění a slevu na manželku OSVČ s paušály vrátila, zároveň ale o polovinu snížila stropy pro samotné paušály.

Čtěte více: Pravicová vláda protlačila vyšší daně. Čtěte, co všechno vás čeká

Jedno inkasní, jedno kontrolní a jedno „komunikační“ místo pro podnikatele

TOP 09 dále slibuje stanovit spravedlivé zásady pro včasnou výplatu vratek z DPH a zakázat zneužívání zajišťovacích příkazů a podobných postupů, jejichž dnešní používání může vyústit až v likvidaci poctivě podnikajících firem. TOP 09 plánuje rovněž prosadit, aby během následujícího volebního období ČR rozhodla o pevném a závazném termínu vstupu do eurozóny a politiku směřovala k tomu, aby podmínky pro přijetí Eura byly splněny. Jsme přesvědčeni o správnosti tohoto kroku z důvodů politických i ekonomických, píše v programu. 

Stejně jako další strany prosazuje i TOP 09 jednotné inkasní místo (JIM), kde bude možné zaplatit všechny platby státu – od daní až po zdravotní pojištění. Ostatně o vznik JIM se už TOP 09 s ODS zasadily a příslušný zákon před lety odhlasovaly, než k němu ale reálně došlo, nynější kabinet zákon zrušil.

Čtěte také: Daňová reforma: Víme, co se změní

Vedle jednotného inkasního místa chce TOP 09 prosadit také jedno kontrolní místo. V současnosti je podnikatel zatěžován nekoordinovanými kontrolami z mnoha státních institucí (inspektoráty bezpečnosti práce, životního prostředí, zemědělská a potravinářská inspekce atd.). Zřídíme jednu státní kontrolu, která s podporou odborných institucí provede jednotnou kontrolu všech oblastí při jedné návštěvě. Počet kontrol díky tomu zásadně klesne, uvádí se v programu.

Ostatně návrh zákona, který by jedno kontrolní místo zavedl, předložila TOP 09 už na jaře roku 2015. Vláda k němu ale vydala nesouhlasné stanovisko a koalice návrh nepustila za 2 roky ani na program schůze.

Kromě jednotného inkasního a jednoho kontrolního místa navrhuje TOP 09 zřídit ONE STOP SHOP pro malé podnikatele. Šlo by o možnost dobrovolné registrace do systému, kam by podnikatel vkládal pouze faktury za zakoupené či prodané zboží a služby. „Veškerou komunikaci se státem, včetně daňového přiznání, obstará tento systém („shop“). Ještě v tomto volebním období nastartujeme tuto službu pro nejmenší podnikatele, rozšiřování dalších funkcí předpokládáme dle poptávky podnikatelů,“ slibuje TOP 09.

Pro podnikatele by též měl dle představ TOP 09 vzniknout systém, který by jim usnadnil orientaci v povinnostech vyplývajících z veřejnoprávních předpisů.

Čtěte také: Bude PES utracen? Právní e-systém pro podnikatele Senát ve středu zřejmě zamítne

Brand24

Konec EET a větší flexibilita pracovního trhu

TOP 09 chce dále zrušit EET a zjednodušit a zlepšit fungování pracovního trhu. Dávky v nezaměstnanosti by podle představ TOP 09 měly být vypláceny jen lidem, kteří aktivně shánějí práci a jsou ochotni vykonávat veřejně prospěšné práce. Ostatním by pak náležela pouze základní sociální dávka. Zjednodušit by se mělo i ukončení pracovního poměru. Zaměstnanec by si podle TOP 09 měl moci zvolit, zda chce být zaměstnán po výpovědní dobu, nebo dostat odstupné. Povede to ke zvýšení flexibility zaměstnávání a ke snížení počtu dohod o provedení práce, dohod o pracovní činnosti a smluv na dobu určitou, tvrdí TOP 09.

Daňovým zvýhodněním chce TOP 09 podpořit vznik nových pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením. U mateřské plánuje zrušit zastropení a rodičovský příspěvek chce umožnit čerpat i prarodičům. V neposlední řadě TOP 09 uvádí, že v dnešní společnosti dochází na trhu ke zvýhodnění velkých, silných a často nadnárodních firem v soutěži s firmami středními a malými. Považujeme za potřebné vzít v nastavení tržního prostředí toto v potaz a zajistit, aby i malé a střední firmy mohly na trzích uspět. (…) Malé a střední firmy si zaslouží svobodný prostor v rámci férové hospodářské soutěže, vůči zájmům oligopolů budeme ve prospěch občana a spotřebitele i dalších účastníků trhu postupovat kompetentně a nekompromisně, uzavírá TOP 09.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).