Hlavní navigace

Horká novinka. Banky se zárukou státu právě nabízejí pro začínající podnikatele až 3 miliony korun

16. 6. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 258398
Právě včera byl spuštěn nový program, který pomůže začínajícím podnikatelům získat úvěr, aniž by bankám museli dokazovat svou podnikatelskou historii. Zaručí se za ně stát. Čtěte, jak úvěr získat.

Začínající podnikatelé mají šanci získat úvěr od banky. Stačí, aby splnili několik podmínek a úvěrové možnosti jsou jim otevřené. Zaručí se za ně stát, nemusí mít proto za sebou podnikatelskou historii, kterou banky obecně vždy požadují.

Až 3 miliony korun pro začínající podnikatele

Včera začal příjem žádostí do nového programu pro začínající podnikatele, které spustilo ministerstvo průmyslu a obchodu a Českomoravská záruční a rozvojová banka. V rámci programu Záruka mohou podnikatelé získat až 3 miliony korun od vybraných bank. Úvěr má však svá omezení a není určen pro všechny začínající podnikatele.

I přesto ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) předpovídá velký zájem. Dobře si uvědomuje, že pro začínající podnikatele bývá často nejsložitější se k produktům bank vůbec dostat. Pro někoho, kdo se právě teď rozmýšlí, jestli začít podnikat, může být program Záruka tím posledním zrníčkem na vahách, které ho nebo ji k podnikání definitivně přesvědčí, řekl serveru Podnikatel.cz mluvčí MPO Pavel Vlček. Čtěte více: 10 otázek, které by si měl položit každý začínající podnikatel

Co je program Záruka

Program Záruka spravuje Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB). Tam také podnikatel zasílá svoji žádost. Princip programu je jednoduchý. Podnikatel požádá ve spolupracující bance (jejich seznam na konci článku) o poskytnutí úvěru (investičního či provozního). Pokud se při jednání o úvěr zjistí, že banka potřebuje jako součást zajištění úvěru také záruku, obrátí se podnikatel rovnou na ČMZRB. Stáhne si do svého počítače potřebný formulář včetně příloh, přičemž o vyplnění jedné z příloh žádostí je potřebné požádat také banku. Stahujte formuláře pro program Záruka

Potřebujete poradit? Nevíte si s něčím rady? Zeptejte se, redakce zajistí odpověď.
Tlačítko: Nový dotaz

Jak pro Podnikatel.cz zdůraznil Lubomír Rajdl, náměstek generálního ředitele ČMZRB, v rámci žádosti je používán zjednodušený formulář, který by žadatelům neměl činit závažnější obtíže. V případě nejasností mohou podnikatelé požádat telefonicky či mailem o vysvětlení prostřednictvím kontaktů uvedených na webové stránce ČMZRB, doplnil Rajdl. Čtěte více: Jak těžké je získání podnikatelského úvěru? Zjistili jsme za vás

Podnikatel poté vyplněnou žádost doručí e-mailem, poštou nebo osobně. V případě předání žádosti mailem na adresu pobočky banky, kterou si žadatel zvolí, podepisuje podnikatel žádost a další dokumenty až jako součást uzavření smlouvy o záruce, upřesnil Lubomír Rajdl.

Pokud je žádost úplná a jsou splněny podmínky programu, rozhodnutí o poskytnutí záruky získá podnikatel do 5 pracovních dnů. Poté je žadatel vyzván k návštěvě příslušné pobočky ČMZRB za účelem podpisu smlouvy o záruce. Následně získá záruční listinu, kterou doručí úvěrující bance, uzavřel pro server Podnikatel.cz Rajdl.

Začínající podnikatel může získat od banky v rámci programu Záruka až 3 miliony korun, stát se však zaručí pouze za 80 % jistiny, tj. maximálně za 2,4 miliony korun. Celkem má ministerstvo pro tyto účely připraveno až 150 milionů korun. Čtěte také: „Půjčím milion za korunu měsíčně na 1% úrok…“ Takovou reklamu už nesmíte

Pro koho program Záruka je a není

Na úvěr nedosáhne každý z podnikatelů. Jednou z hlavních omezujících podmínek je obor a místo podnikání. Žadatel nesmí vykonávat podnikatelskou činnost v odvětví prvovýroby zemědělských produktů, rybolovu a akvakultury. Dále úvěr nezíská ten podnikatel, který chce rozjet svůj projekt v Praze. Své sídlo v Praze podnikatel může mít, realizace projektu musí však proběhnout mimo Prahu.

Protože program Záruka je zacílen na začínající podnikatele, získají ho pouze ti, kteří se zaregistrovali jako plátci daně z příjmů po 1.1. 2009, tzn. podnikatel musí být registrován na berňáku letos nebo v posledních dvou letech. Ostatní mají smůlu. Čtěte také: Půjčky a úvěry mezi společníkem a společností

Žadatel také nesmí být v insolvenci a nesmí mít pohledávky vůči úřadům ani svým zaměstnancům.

Na zjednodušenou cestu k úvěrům se mohou těšit především podnikatelé v oblasti průmyslu, stavebnictví, maloobchodu, ubytování, stravování. Výčet činností je však široký. Odvíjí se od účelovosti úvěru, která je povinná.

Seznam možných žadatelů

Zdroj: www.cmzrb.cz

Žadatel může získané peníze použít pouze na investice do hmotného majetku, pořízení zásob či drobného nehmotného majetku. Úvěr tedy nelze použít např. na úhradu nájmu a mezd. Zároveň je v rámci žádosti jednoznačně zakázáno použít úvěr na pořízení vozidel pro silniční nákladní dopravu, pokud je žadatelem podnikatel provozující silniční nákladní dopravu pro cizí potřebu.

Jaké jsou výhody oproti klasickým úvěrům a kolik to stojí?

Program poskytuje v prvé řadě záruku, tzn. za podnikatele se zaručí stát. Díky tomu je celý proces vyřizování záruky zjednodušený. Začínající podnikatelé mohou též získat záruky ve výši až 80 % úvěru oproti běžným 70 %, vyjmenoval další výhodu náměstek generálního ředitele ČMZRB Lubomír Rajdl.

Program není zadarmo. Stát se sice zaručí, ale chce na tom také vydělat. Cena záruky je 0,1 % z výše záruky ročně. Navíc doba ručení může být maximálně 15 let. Podnikatel by si měl proto velmi dobře spočítat, jak bude schopen úvěr splácet. Kompletní ceník programu

V jakých bankách zažádat o úvěr ručený státem?

Úvěry, které jsou zařazeny do programu Záruka, nabízí většina tuzemských bank. Ty mají s ČMZRB uzavřenu smlouvu o spolupráci.

Seznam bank:

Kde získat komplexní informace?

Veškeré informace k programu jsou k dispozici na stránkách Českomoravské záruční a rozvojové bance. Informace poskytnou také pobočky ČMZRB. Info je k dispozici také na stránkách ministerstva průmyslu a obchodu. Informace by měly mít k dispozici také podnikatelské svazy či podřízené organizace MPO. O důležitých novinkách také pravidelně jednáme s našimi hospodářskými partnery na Podnikatelské radě, doplnil výčet informačních zdrojů mluvčí MPO Pavel Vlček.

Čtěte všechny podmínky úvěru

Zdroj: www.cmzrb.cz

Na jaké další programy se mohou začínající podnikatelé těšit?

Program Záruka není jediný, který je určen pro začínající podnikatele. Jak serveru Podnikatel.cz potvrdilo ministerstvo průmyslu a obchodu, v současné době připravuje další program INOSTART. Prostřednictvím něj bude stát poskytovat záruky za bankovní úvěry začínajícím podnikatelům na inovativní projekty. Program umí úvěry zaručit až do výše 60 procent, přičemž každý zaručený úvěr může mít hodnotu od půl milion korun do 15 milionů.

Program zatím pilotně poběží v Moravskoslezském a v Olomouckém kraji a pokud se osvědčí, může se rozšířit i do dalších regionů, upřesnil Pavel Vlček z ministerstva průmyslu a obchodu.

To pracuje také na přípravě fondu růstového kapitálu pro začínající inovativní firmy. Fond bude s pomocí evropských, národních a hlavně soukromých financí podporovat kapitálové vstupy do perspektivních tuzemských firem. 

Daně x

Vyhlásíme také program Klastry, který podporuje spolupráci a sdružování firem a v neposlední řadě se opět otevře program Inovace, který pomáhá financovat nákup nového vybavení do firmy, uzavřel Vlček.

Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).