Hlavní navigace

Protikrizový balíček míří do senátu i se šrotovným a slevami na pojištění

15. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Poslanecká sněmovny dnes ve třetím čtení schválila protikrizová opatření vlády a ČSSD. Pád vlády donutil koalici při prosazovaní protikrizového balíčku ke kompromisům. Aby opozice schválila její návrhy, musela vláda na oplátku podpořit opatření navržené ČSSD.

Kromě slev na odvodech na sociální pojištění pro zaměstnavatele, zrychlení odpisů firemního majetku a novely insolvenčního zákona tak poslanci podpořili i zvýšení slev na dítě, zvýšení přídavků na děti, zvýšení a prodloužení podpory v nezaměstnanosti a hodně diskutované šrotovné.

Proti kompromisnímu řešení se ale staví jednoznačně odborníci. Podle nich řada opatření pouze nadbytečně zatíží státní rozpočet. Vadí především šrotovné, které podle ekonomů firmám ani občanům nepomůže.Čtěte více: Protikrizový kompromisní balíček dostane do krize rozpočet.

Balíček nyní poputuje do Senátu a popřípadě poté k prezidentovi. Jednotlivá opatření nemají stejně stanovenou účinnost, některé vstoupí v platnosti ihned po podepsání (novela insolvečního zákona), jiná v létě (podpora v nezaměstnanosti) a jiná od nového roku (slevy na sociálním pojištění).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).