Hlavní navigace

Podnikáte v provozovně? Musíte ji nově označit identifikačním číslem

8. 7. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 244086
S červencem se zavádí identifikační číslo provozovny. Podnikatel, který nově ohlásí svou provozovnu, ho získá automaticky. Starší provozovny pak v roční lhůtě. Provozovna jím přitom musí být označená.

První prázdninový den, 1. července 2010, nabývá účinnosti novela živnostenského zákona. Ta především zavádí novinku, kterou je identifikační číslo provozovny. To dostane jak každá nově ohlášená provozovna, tak zpětně i provozovny ohlášené před 1. červencem. Změnu zavádí zákon číslo 227/2009 Sb., který upravil některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o základních registrech. Změna se tak dotkla kromě živnostenského zákona také například občanského zákoníku, horního zákona, zákona o sdružování občanů, obchodního zákoníku a mnoha dalších. Čtěte více: 60 dní od novely živnostenského zákona. Zatím spokojenost

Identifikační číslo osoby a idetifikační číslo provozovny jsou podle Zákona číslo 111/2009 Sb., o základních registrech, jedny z údajů vedených v základním registru osob. Každé osobě nebo její provozovně smí být přiděleno pouze jedno identifikační číslo osoby nebo identifikační číslo provozovny bez ohledu na počet činností, které vykonává. Již jednou přidělené identifikační číslo nesmí být přiděleno jiné osobě nebo provozovně, a to ani v případě, že osoba nebo provozovna, které bylo identifikační číslo přiděleno, zanikla, upřesňuje paragraf 26, odstavec 8 zákona. Čtěte více: Fungování základních registrů by mělo usnadnit podnikatelům život 

Kromě zmíněných změn novela také vyjmenovává údaje, které živnostenským úřadům poskytují Ministerstvo vnitra a Policie České republiky, a to pro potřeby vedení živnostenského rejstříku.

Rozšiřuje se povinné označení provozovny

Identifikačním číslem osoby a identifikačním číslem provozovny musí být poté provozovna, spolu s obchodní firmou/obchodním názvem nebo jménem a příjmením podnikatele, viditelně označená. Podnikateli tak v označení provozovny přibude další položka – unikátní číslo, které provozovnu jednoznačně identifikuje.

Neoznačení provozovny je podle živnostenského zákona správním deliktem, za který může živnostenský úřad uložit podnikateli pokutu až do 100 000 korun, respektive do 5000 korun v blokovém řízení. Podle informací ze živnostenského úřadu se však v praxi k maximální výši pokuty téměř nepřistupuje a úřady se spíše drží blokového řízení.

Úřad má roční lhůtu, podnikatel pak měsíční

Podnikatelé, kteří ohlásili provozovnu před 1. červencem letošního roku, dostanou od živnostenského úřadu identifikační číslo provozovny do jednoho roku, tedy do 1. července 2011. Do této doby je také musí živnostenský úřad o identifikačním čísle provozovny vyrozumět. Podnikatelům, kteří svou provozovnu zřídí po 1. červenci, vygenerujeme číslo automaticky. Ti, jejichž provozovny už byly zavedeny dříve, budou od nás o přidělení čísla vyrozuměni, a to nejpozději do 1. července příštího roku, potvrzuje Miroslava Rokosová, vedoucí živnostenského odboru městského úřadu Valašské Klobouky. Do jednoho měsíce od uplynutí této lhůty – tedy do 1. srpna 2011 – pak musí podnikatel začít přidělené identifikační číslo provozovny používat a svoji provozovnu jím označit.

Města a kraje informují podnikatele

Města a kraje zveřejnily pro podnikatele informace o tom, co pro ně novela živnostenského zákona znamená.

skoleni_15_4

Například Alena Šulcová na internetových stránkách Krajského úřadu Plzeň vedle základních informací o zákonné novince upozorňuje: Jedná-li se o provozovnu určenou pro prodej zboží nebo poskytování služeb spotřebitelům, musí být kromě uvedených údajů [identifikační číslo osoby, identifikační číslo provozovny, obchodní firma/obchodní název nebo jméno a příjmení podnikatele] provozovna označena dále prodejní nebo provozní dobou a jménem a příjmením osoby odpovědné za činnost v provozovně, u ubytovacích zařízení poskytujících přechodné ubytování ještě kategorií a třídou.

Živnostenský úřad na Praze 1 ještě upřesňuje, že identifikační číslo provozovny bude desetimístným číslem. Identifikační číslo provozovny se přitom váže na jednoho podnikatele. To znamená, že pokud v jedné provozovně podniká více podnikatelů, dostane provozovna každého podnikatele své unikátní identifikační číslo.

Příklad: V jedné provozovně podniká zároveň pět podnikatelů. Každý podnikatel obdrží pro tuto provozovnu identifikační číslo provozovny. Jedna provozovna pak bude povinně a viditelně označená pěti identifikačními čísly provozovny.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).