Hlavní navigace

Průmyslová produkce za září vzrostla o 9,6 %, zdání ale může klamat

11. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Dnes vydal Český statistický úřad zprávu v níž informoval, že průmyslová produkce v meziročním srovnání vzrostla o 9,6 %. Nárůst je vyšší, než analytici očekávali. Na růstu se podílel fakt, že letošní září mělo o tři pracovní dny více než to loňské a odstávka rafinerií v Litvínově, která v minulém roce průmyslovou výrobu za září podstatně snížila.

Pokud se srovnání očistí od sezónních vlivů i vlivu různého počtu pracovních dní, stejně je nárůst ve výši 3,4 %. Loňská odstávka položila velmi nízko laťku pro meziroční srovnání. Objem produkce v odvětví koksování a rafinérského zpracování ropy se meziročně zvýšil o 105 procent, komentoval pro agenturu Mediafax vliv druhého faktoru David Marek, hlavní analytik společnosti Patria Finance s tím, že po zohlednění těchto skutečností je výsledek úplně jiný. Na malou otevřenou ekonomiku v srdci Evropy doléhá recese v eurozóně i předchozí nepřiměřené posilování kurzu koruny. Objem zakázek se meziročně snížil o 2,7 procenta a výsledky průmyslové produkce v zemích eurozóny, stejně jako indikátory sledující výhled na nejbližší měsíce, dodává Marek.

Kromě finanční krize analytik upozornil také na nerovnoměrné zaměření průmyslu pouze na několik oborů, které jsou pro českou ekonomiku klíčové. Jedná se o automobilový průmysl a výrobu elektrických a optických přístrojů. Tato odvětví jsou podle jeho názoru přitom velmi závislá na hospodářském cyklu a eurozóně. To se při nynější finanční krizi nemusí vyplatit. Za celý letošní rok očekáváme zvýšení průmyslové výroby o 4,1 procenta po růstu o 9,0 procent v loňském roce. V příštím roce bude objem průmyslové produkce stagnovat, v lepším případě, uvedl.

Opačný trend naopak zažívá produkce v odvětví výroby a rozvodu elektřiny, plynu a vody, zpracování dřeva, výroby dřevařských výrobků a výroby textilií, textilních a oděvních výrobků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).