Hlavní navigace

Průmyslová výroba rapidně upadá

8. 8. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Celková bilance ve stavebnictví, průmyslu a zahraničním obchodu není příliš příznivá. Český statistický úřad (ČSÚ) dnes zveřejnil poklesy průmyslové i stavební produkce a zahraničního obchodu. Čísla ukazují jasné ekonomické zpomalení.

V červnu průmyslová produkce meziročně vzrostla reálně o 7,4 %. Avšak po očištění od sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 1,9 %. K meziročnímu růstu průmyslu přispívá výroba motorových vozidel, strojů a zařízení. Oproti tomu klesá výroba potravinářských výrobků, počítačů, elektronických a optických přístrojů a zpracování dřeva. Pozitivní zprávou je, že hodnota nových zakázek meziročně stále roste, především díky poptávce ze zahraničí. Naopak slabost domácího sektoru se neustále prohlubuje. Prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel řekl: Domnívám se, že růst o více než 7% je za situace prudkého nárůstu cen energii a komodit na světových trzích a turbulencí na světových finančních trzích je stále velmi slušný.

Brand24

Stejně jako průmyslová výroba ukazuje zahraniční obchod na ochlazení ekonomické aktivity, a to nejen u nás, ale především u našich zahraničních obchodních partnerů, tak zní názor makroekonomického analytika GE Money Bank Petra Gapky na současnou situaci. Důležité je pro ČR zejména Německo. Zahraniční obchod nejvíce podpořily vývozy aut a různých strojů a zařízení. Statistiky ukazují, že české podniky dokážou dobře uplatnit své zboží na vysoce konkurence schopných trzích zemí EU, vyzdvihl vývoz viceprezident Hospodářské komory ČR Josef Cílek. Na straně dovozu nejvíce vzrostl dovoz strojů k výrobě energie. Zpomalení meziročního růstu je způsobeno převážně vysokou srovnávací základnou z loňského roku. Domácí podniky potřebují méně zásob na domácí produkci, o tom svědčí propad dovozu. Průmysl a ekonomický růst může být do budoucna nepříznivý vývoj.

ČSÚ zveřejnil negativní změny i ve stavební produkci. Prudký pokles o 12,4 % zaznamenalo především inženýrské stavitelství, tedy především stavby silnic, dálnic a železnic. Pokles je způsoben převážně škrty ve státním rozpočtu a výpadkem investic do Státního fondu dopravní infrastruktury. Ve stavebnictví se šetří na všech stranách, klesá hodnota zakázek, snižují se ceny a snižuje se počet zaměstnanců, zdůrazňuje Petr Kužel.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).