Hlavní navigace

První kontroly kvůli #EET přijdou hned 1. prosince. Celníci jsou připraveni

7. 11. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zatímco podnikatelé se budou do elektronické evidence tržeb zapojovat postupně v jednotlivých fázích, úředníky čeká hromadný start.

Kontroly v restauracích, barech, hotelích, penzionech a dalších zařízeních z kategorie stravovacích a ubytovacích služeb začnou hned v prvních hodinách ostrého fungování systému.

Důkazem toho, že se státní orgány na dodržování nových zákonů zaměřují už od prvního dne jejich platnosti, byl říjnový státní svátek. Česká obchodní inspekce kontrolovala dodržování zákazu prodeje o svátcích, který se mimo výjimek nově vztahuje na prodejny o rozloze převyšující 200 metrů čtverečních. A rozhodně nešlo o žádnou malou kontrolní akci. Inspektoři po celé republice provedli šetření u 429 obchodů. A držet se zpátky se stát nehodlá ani v případě elektronické evidence tržeb. Zapojení se k systému a dodržování všech zákonem předepsaných náležitostí bude také kontrolováno okamžitě, u vybraných podnikatelů tedy už od 1. prosince. S ohledem na náběh systému k 1. 12. započne i kontrolní mechanismus Celní správy ČR. Kontrolní činnost bude správa v rámci svých kompetencí okamžitě zahajovat i při obdržení podnětu například z řad veřejnosti, potvrdila Martina Kaňková, mluvčí Generálního ředitelství cel.

Šéf státní pokladny Andrej Babiš ale opakuje, že v prvních dvou měsících po uvedení systému do ostrého provozu budou celníci i zaměstnanci Finanční správy ČR benevolentní. Místo vysokých pokut budou podnikatelům udělovat zejména rady, jak správně evidovat. Podnikatelé z první vlny by ovšem na to, že jim budou pochybení až do 31. ledna 2017 promíjena, rozhodně neměli spoléhat. Metodický pokyn k aplikaci zákona o evidenci tržeb totiž říká, že každý případ je vždy nutné posuzovat individuálně s ohledem na konkrétní okolnosti. Tolerance proto nebude bezmezná a sankcím se určitě nevyhnou ti, kteří budou novou povinnost záměrně obcházet nebo se jí zcela vyhýbat.

Toho by si měli být vědomí ti, kteří se ještě nepřipojili k pilotnímu provozu evidence, nebo dokonce ještě ani nepožádali o autentizační údaje. Ministr financí Andrej Babiš na páteční konferenci k EET v Ostravě uvedl, že do testovacího provozu se zatím přihlásilo 1169 podnikatelů, kteří do systému během prvních čtyř dnů fungování zaslali zhruba 138 000 účtenek. O autentizační údaje si pak požádalo asi 21 000 podnikatelů, tedy zhruba polovina z těch, kterých se bude povinnost evidovat tržby týkat už za tři týdny. 

Ministerstvo proto apeluje, aby si podnikatelé o autentizační údaje žádali a vyzvedávali je včas. Učinit tak ostatně mohli už od začátku září. Zkušební provoz je plynulý a žádné závady se zatím nevyskytly. Myslím si, že to je určité unikum v historii naší země. Všechny registry se spouštěly naostro a potom nefungovaly. My máme měsíční projekt, pilot, kde si to uživatelé mohou vyzkoušet, jejich zaměstnanci si to mohou vyzkoušet. Evidentně to funguje a ti, kteří si to zkusí, vlastně plynule projdou do ostrého provozu od 1. prosince, řekl v pátek ČTK ministr Andrej Babiš.

Nahlaste nám první problémy se zkušebním provozem #EET. Anonymně

Celníci nebudou zahálet, mohou zkontrolovat víc věcí najednou

Není žádnou novinkou, že kontroly podnikatelů budou společně provádět pracovníci Finanční a Celní správy ČR. Druhá jmenovaná se na tom bude podílet z jedné třetiny. Aby toho byli celníci schopni, nabírají posily. Hledají se pracovníci v oblasti dohledu, kontroly, pátrání a právních a správních činností. Letos a v příštím roce má Celní správa ČR přijmout 80 nových pracovníků, což je počet schválený vládou. 

Probíhající nábory ale neznamenají, že by celníci nebyli na blížící se datum zahájení ostrého provozu EET připraveni. Na podnikatele z oboru ubytovacích a stravovacích služeb stačí už v současném počtu. Celní správa ČR v současné době disponuje pracovníky, kteří budou k 1. 12. 2016 připraveni vykonávat kontrolu evidence tržeb. Každodenní činnost celníků – dohled nad subjekty – bude obdobná jako při výkonu jiných kontrolních činností, tedy provádění kontrol v provozovnách, ale s širším záběrem zaměření, potvrdila za Generální ředitelství cel jeho mluvčí Martina Kaňková.

Celní správa bude provádět dozor v oblasti evidence tržeb podle § 2 odst. 2 zákona o evidenci tržeb. Její dozorové orgány budou kontrolovat, zda poplatník:

Na základě § 24 odst. 1 zákona o evidenci tržeb budou celní orgány při kontrolní činnosti využívat i institut kontrolního nákupu. V tomto případě budou celníci svoji práci samozřejmě vykonávat v civilním oblečení.

K tématu dále čtěte: Víme, jak si budou počínat kontroloři u #EET. Vrátí v restauraci objednaný oběd?

Daně x

Plánování kontrolní činnosti a výběr subjektů ke kontrole budou plánovány primárně na základě cílených informací z analýzy rizik zpracované Oddělením rizikových analýz Generálního finančního ředitelství, sekundárně na základě adresných i anonymních oznámení a vyhodnocení vlastních nebo obecně známých informací založených na znalosti místního prostředí. Celní orgány budou při plánování a přípravě kontrolní činnosti využívat databázi údajů o tržbách EET. Dozor celních orgánů bude spočívat jak v kontrolní činnosti, tak ve správním trestání. Jaké sankce mohou podnikatelům hrozit, o tom pojednává článek Jaké sankce hrozí u #EET? V krajním případě vám mohou zavřít provozovnu.

Celní správa disponuje celou řadou kompetencí, které jsou při kontrolní činnosti využitelné. Má například oprávnění vstupu do provozoven, kontroly totožnosti, kontroly zboží a dokladů náležících k němu, oprávnění požadovat podání vysvětlení a možnost přijetí opatření v oblasti správního trestání. Z důvodu zefektivnění činnosti budou proto celníci provádět sdružené kontroly. Kontrolujeme například správné zdanění spotřební daně, kontrolní pásky na lihovinách nebo ochranu práv duševního vlastnictví a podobně, připomíná Martina Kaňková.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).