Hlavní navigace

První pivovarnická skupina míří na pražskou burzu, očekává miliardu korun

13. 5. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: www.isifa.com
Na pražské burze se chystá primární emise akcií první pivovarnické skupiny. Pivovary si od emise slibují více než miliardu korun.

Pivovary Lobkowicz Group míří na pražskou burzu a stanou se tak první pivovarnickou společností na české burze. Před několika dny obdržely Pivovary Lobkowicz od regulátora schválený projekt a spouští tak plánovaný proces primární emise akcií (IPO). S akciemi by se mělo začít obchodovat ve středu 28. května. Pivovary si od emise slibují, že by mohly získat více než miliardu korun.

Peníze budou směřovat na rozvoj a akvizice

Ilustrační obrázek
Autor: www.isifa.com

Pivovary Lobkowicz míří na pražskou burzu.

Už dnes společnost spustila IPO v Rakousku. Celkově bude nabízeno 5,7 milionu akcií, přičemž 3,4 milionu bude pocházet od stávajících akcionářů a 2,3 milionu mají být nově vydané akcie. Nominální hodnota akcie bude 160 korun a maximální cena pro retailové investory je stanovena na 175 korun.

Výnos z IPO chce firma využít na rozvoj distribuční sítě, na ukončení existujících smluv gastronomických zařízení s jinými pivovary, aby došlo k uzavření smluv nových právě s Pivovary Lobkowicz, a na akvizice. Prostředky chtějí Pivovary Lobkowicz rovněž využít na růst exportu směrem na východ. Letos ani příští rok neplánuje firma vyplácet dividendu. V dalších letech by firma měla vyplácet 40 až 70 % z čistého zisku.

Do skupiny Pivovary Lobkowicz patří sedm pivovarů. Jedná se o Černou Horu, Protivín, Uherský Brod, Jihlavu, Rychtáře, Klášter a Vysoký Chlumec. Objemem produkce se Pivovary Lobkowicz řadí na páté místo v ČR a co se týče prodejů v tuzemsku, tak na čtvrté.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).