Hlavní navigace

Pryč s emocemi, online platby nemají v #EET co dělat

13. 12. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
[KOMENTÁŘ] Andrej Babiš to nebude mít s prosazením svých návrhů výjimek z EET lehké. Přitom u online plateb není pochyb, že by pod EET spadat neměly.

Tyto platby totiž mají již nyní digitální stopu a dají se lehce dohledat. Navíc e-shopy mohou jen stěží splnit dikci zákona, aby v případě online plateb vše ihned zaevidovaly. Jenže to některé strany, včetně vládní ČSSD, zřejmě nezajímá a podle tvrzení jejich představitelů pozměňovací návrhy nepodpoří.

Jaké změny Babiš navrhuje

Andrej Babiš navrhuje následující úpravu zákona o evidenci tržeb. V § 5 chce na konci textu písmene b) doplnit ; to neplatí pro příkaz k převodu uskutečněný bez osobního styku plátce s příjemcem, pokud není platba přijímána pokladním zařízením umožňujícím přijímat hotovost. Jinými slovy, online platby skrze platební brány apod. by nově nesplňovaly formální náležitosti pro evidované tržby a EET by se jich netýkala.

Druhým návrhem je vyloučit z EET „poplatníka daně z příjmů fyzických osob,

  1. u něhož roční výše příjmů, které jsou rozhodné pro stanovení daně z příjmů fyzických osob paušální částkou, nepřesáhla ve 3 bezprostředně předcházejících zdaňovacích obdobích částku 250 000 Kč, jde-li o tržby uskutečněné ode dne nabytí právní moci rozhodnutí o stanovení daně paušální částkou do 30. dne následujícího po uplynutí lhůty pro stanovení daně paušální částkou na zdaňovací období následující po posledním zdaňovacím období, na které byla daň paušální částkou stanovena,
  2. kterému vznikla povinnost registrace k dani z příjmů fyzických osob a který podal žádost o stanovení daně paušální částkou, jde-li o tržby uskutečněné do 30. dne následujícího po ukončení řízení o stanovení daně paušální částkou.

Babiš při metodické přípravě EET selhal

Když ministr financí Andrej Babiš pár týdnů před startem první fáze EET přišel s návrhem dvou výjimek z evidence, způsobil tím jak mezi politiky, tak mezi veřejností nemalý poprask. Nutno říci, že oprávněný. Metodickou část totiž ministerstvo a finanční správa absolutně nezvládly a navzdory tomu, že minimálně o problémech s online platbami věděly úřady již od léta, až do předložení zmíněného návrhu problematiku nijak neobjasnily. Až pár týdnů před startem EET se ministerstvo teprve probralo a začalo vše řešit a výsledkem se staly již zmíněné pozměňovací návrhy.

Andrej Babiš při vysvětlování a obhajobě návrhů nezklamal a jakékoli pochybení odmítl. Vše následně hodil na internetové podnikatele, kteří si prý na poslední chvíli vzpomněli, že budou mít problémy s online platbami. Že mu kromě zavádějících tvrzení není cizí ani sémantika, následně dokázal tím, když o svých návrzích výjimek odmítal hovořit jako o výjimkách, protože podle něj nejde o výjimky, nýbrž jen o možnost.

Čtěte více: #EET: Větší chaos, než se čekalo. Babiš totálně nezvládl metodologii projektu

Online platby nemají v EET co dělat

Navzdory fatálnímu selhání při přípravě metodické části by ale neměla zapadnout faktická stránka věci. Hlavním faktem zůstává, že online platby by opravdu pod EET spadat neměly. Argumentů pro to existuje hned několik. Jak upozorňuje Asociace pro elektronickou komerci (APEK), online platby mají již nyní digitální stopu a jsou pod dohledem například ČNB. Řada platebních bran navíc funguje na principu, že platbu ihned podnikateli nepřeposílají, nýbrž je jednou za měsíc pošlou agregovaně z účtu na účet, což je opět bez problému dohledatelné a platby z účtu na účet EET nepodléhají.

Zákon o evidenci tržeb navíc požaduje okamžité zaevidovaní platby, což je prakticky neslučitelné s technickými možnostmi a reálným fungováním e-shopů. Zákazník může v e-shopu objednat a zaplatit zboží třeba ve čtyři hodiny ráno. Provozovatel e-shopu fyzicky tuto informaci zjišťuje až po příchodu do práce a rozesílá zboží. Ovšem evidovat tržbu by měl uprostřed noci, to je prakticky nemožné. Menší e-shopy tak raději zcela vyřadí on-line platební metody z nabídky, upozornil Jan Vetyška, šéf APEKu.

Už na konci června navíc ministerstvo financí přistoupilo na podobnou výjimku pro dobírku. Pokud bude zboží dodáváno přes přepravní firmy, které peníze od zákazníka následně převedou e-shopu na účet, EET se na tyto transakce nevztahuje.

Čtěte více: Dobrá zpráva pro e-shopy, dobírka bude vyloučena z #EET

Strany by měly nechat opadnout emoce

Ačkoli tak argumenty hovoří zcela jasně pro vynětí, řada stran Babišův návrh odmítá. Například vládní ČSSD podle svých slov Babišův návrh nepodpoří. Podobně se vyjádřily i opoziční KSČM a ODS, které se zřejmě rozhodly razit teorii „čím hůře, tím lépe“ a chtějí nechat tisíce až desetitisíce online podnikatelů ve všem „vykoupat“. Nezbývá než doufat, že pomůže, že se o změnách bude jednat až v lednu a že mezitím opadnou emoce a strany se zaměří na merito věci. Pokud by se změny v Poslanecké sněmovně prosadit nepodařilo, mají podnikatelé ještě jednu šanci. A to, že by online platby byly z EET vyjmuty v rámci aktualizace metodiky.

Výjimka pro drobné podnikatele je minimální daň

Zatímco o vyjmutí online plateb není pochyb, u druhého Babišova návrhu již tak jasná situace není. Na jednu stranu dává smysl vyjmout z EET podnikatele s paušální daní, jelikož mají daň domluvenou s úřadem dopředu. Horší je to už s omezením, že by vynětí z EET mohli uplatnit jen „paušalisté“ s ročními tržbami do 250 tisíc Kč. Sám Babiš tímto návrhem údajně reagoval na četné žádosti od podnikatelů, především těch malých, kteří prý žádají zatraktivnění paušální daně. Podle Babiše jde hlavně o vstřícný krok vůči těm nejmenším, kterým tím zjednoduší život.

Při bližším prozkoumání však nejde ani tak o zjednodušení života těch nejmenších podnikatelů, nýbrž spíše o jistou formu minimální daně. Podnikatelé totiž s ročními tržbami do 250 tisíc Kč při aktuálním nastavení paušálů žádnou daň (až na teoretické výjimky u příjmů z pronájmu) neplatí. Paušální daň přitom musí vždy činit minimálně 600 Kč. Pokud by tak Babišův návrh prošel, stáli by tito drobní podnikatelé před rozhodnutím, zda raději zaplatit státu daň a nemuset tržby evidovat, anebo státu nic neplatit a pořídit si pokladní řešení EET.

Brand24

Jako rozumnější se proto jeví pozměňovací návrh lidovců, kteří chtějí z EET vyjmout všechny paušalisty, kdy především podnikatelům s vyššími tržbami by mohla paušální daň a výjimka z EET opravdu pomoci.

Čtěte také: Zmatky u #EET vrcholí. Lidovci chtějí vlastní změny, Babišův návrh nemá podporu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).