Hlavní navigace

Půjčit si můžete i zaměstnance. Čtěte, kterým firmám se to vyplatí

11. 1. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: www.sxc.hu
Půjčit si jde v dnešní době takřka všechno, a to včetně zaměstnanců. Čtěte hlavní výhody a nevýhody pracovníka z půjčoven – agentur práce.

Dostáváte zakázky nepravidelně, takže jeden měsíc potřebujete pět zaměstnanců a druhý padesát? Zvažte využití agentur práce a zaměstnance si jednoduše půjčte na daný projekt a danou dobu. V případě zaměstnanců “z půjčovny” ale počítejte s tím, že si sáhnete hlouběji do kapsy. 

Zájem o agenturní zaměstnance zase roste

Zájem o agenturní zaměstnávání začíná v posledních měsících opět narůstat. Paradoxně tomu nahrává i nejistá ekonomická situace. Kvůli velkým výkyvům v objemu zakázek potřebují být firmy více flexibilní a personální leasing, který agentury práce poskytují, jim tuto možnost přináší. Pokud společnosti obdrží časově omezenou zakázku, na jejíž splnění potřebují více pracovníků, jednoduše si je najme u agentur práce. Po splnění zakázky se pak zaměstnanci vrací zpět a firmy nemusí řešit, co s nevyužitou pracovní silou.

Čtěte také: Agenturnímu zaměstnávání v současné době pšenka nekvete

V očích veřejnosti zůstává podle odborníků rovnítko mezi agenturní zaměstnanec a pracovník na výrobním pásu, realita je ale již odlišná. Nejčastěji služeb agentur práce sice stále využívají výrobní firmy, zájem je však i o specializované pracovníky pro technologické firmy nebo personál pro call centra. Významným klientem je strojírenství. Když se podívám na skladbu byznysu společnosti Manpower podle sektorů, tak je to asi 35 procent v průmyslu. Zbytek jsou segmenty služeb a specializované oblasti – například IT, technici či specialisté ve finančních oborech, potvrdila serveru Podnikatel.cz Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka personální agentury ManpowerGroup ČR.

Od zaměření firmy a samotné profese se odvíjí i doba pronajmutí pracovníka. Průměrný úvazek se pohybuje v řádu tří až šesti měsíců. Existují ale společnosti, kteří si najmou zaměstnance jen na den, třeba jako záskok za nemocnou recepční nebo na provedení inventury. Stejně tak se též najdou firmy, které si půjčí tým IT specialistů na konkrétní dlouhodobý projekt.  

Co je agenturní zaměstnávání?

Principem agenturního zaměstnávání je dočasné umístění zaměstnanců agentury práce přímo v podniku. Firma tedy nepřijímá zaměstnance do pracovního poměru, ale pouze si je „pronajímá“ od pracovní agentury. Firma (klient, uživatel) uzavírá se zprostředkovatelskou agenturou Dohodu o dočasném přidělení zaměstnance. Agentura následně udělí svému zaměstnanci Pokyn k dočasnému přidělení.

Hlavní výhodou je flexibilita

Ilustrační obrázek.
Autor: www.sxc.hu

Zaměstnance si můžete pouze půjčit.

Agenturní zaměstnanci mají samozřejmě své výhody i nevýhody. Mezi výhody například patří skutečnost, že zaměstnavatel se nemusí starat o administrativu spojenou s pracovníky. Celou personální agendu, včetně koordinace a řízení směn nebo pracovní doby, vše přebírá agentura, jelikož je ona zaměstnavatelem. Agentury práce můžou řetězit dobu určitou neomezeně. Zaměstnavatel si takto může prodloužit zkušební dobu zaměstnanců. V případě, že smlouva končí v době určité, nevzniká nárok na odstupné, doplnila serveru Podnikatel.cz Radka Čechová ze společnosti Grafton Recruitment.

Právě flexibilita se řadí mezi hlavní pozitiva agenturních zaměstnanců. Agentura dodává pracovníky pouze na sjednanou dobu, kterou ale lze prodloužit. V obchodní smlouvě mezi agenturou a uživatelem se stanoví rozsah jejich služeb. Změna není možná ze dne na den, je však pružnější než u stálých zaměstnanců. Hlavně velkým firmám pak nahrává, že využívání agenturních zaměstnanců jim nejde do mzdových nákladů, ale jedná se v podstatě o nákup služby. To může být důležité pro velké mezinárodní korporace nebo firmy, které mají velmi přísně dané rozpočty, když potřebují pokrýt zakázky s navýšeným počtem lidí, ale nemají na to v rozpočtu, upřesnila Jaroslava Rezlerová.

Čtěte také: Zaměstnance si můžete také pronajmout a ušetřit si tak starosti

Zaměstnanec z půjčovny se prodraží

Někteří podnikatelé se domnívají, že agenturním zaměstnancům mohou platit méně, než kolik by platili kmenovým zaměstnancům. To však není možné. “Je ale důležité si uvědomit, že u agenturních zaměstnanců musí být dodrženy srovnatelné mzdové a pracovní podmínky – tedy nelze čekat to, že se na agenturním zaměstnávání ušetří z důvodu nedodržení těchto podmínek,” vysvětlila Radka Čechová.

školení květen 24 - novinky

Právě cena za agenturní zaměstnance se dá označit za jednu z nevýhod. Agentura chce za své zaměstnance vyšší částku, než na kolik by vyšel stálý zaměstnanec. Služby agentur dále prodražila novela zákona o zaměstnanosti z roku 2011, která zpřísnila podmínky pro fungování agentur. Ty se tak musí třeba pojistit proti úpadku (příp. úpadku uživatele) ve výši 3násobku průměrného měsíčního hrubého výdělku všech dočasně přidělených zaměstnanců nebo vést evidenci o všech svých zaměstnancích a počtu volných míst. Další nevýhodu tvoří fakt, že firma dopředu neví, jaký pracovník přijde a zda se na danou práci hodí, jelikož pracovníky vybírá agentura na základě případných poskytnutých kritérií.

Čtěte více: Agentury práce pod drobnohledem státu. Nejdříve povinné pojištění, teď kontroly

Výhody

  • není povinnost hlásit tyto pracovníky na úřadech a přihlašovat je k platbě zdravotního a sociálního pojištění a daně,
  • odpadá administrativa spojená s uzavíráním smluv a dohod, vypočítáváním mezd, odváděním pojistného a daně, s výpovědí apod.,
  • flexibilní způsob najmutí pracovníků, kdy je možné získat v případě nutnosti pracovníky i téměř okamžitě, se zkušenostmi s daným typem práce, v potřebném množství apod.,
  • firma nemusí vynakládat prostředky na hledání a výběr pracovníků, agentura většinou nabízí brigádníky již prověřené z jiných brigád.,
  • není-li firma spokojená s pracovníkem, lze jej relativně rychle a snadno vyměnit za jiného atd.

Nevýhody

  • firma dopředu neví, jaký pracovník přijde a zda se na danou práci hodí; brigádníky vybírá agentura na základě případných poskytnutých kritérií,
  • relativně dražší oproti „klasickému“ brigádníkovi zaměstnaném na základě dohody apod.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).