Hlavní navigace

exPRESS: Půl milionu lidí bez práce, přesto to není tragédie

15. 5. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Lidí bez práce je více. V dubnu jich bylo nejvíce za poslední dva roky. Zjistilo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Hospodářská komora jedním dechem dodala, že i přesto se řadíme v EU mezi státy s nejnižší nezaměstnaností.

Nezaměstnanost v ČR vzrostla, stále však patří k nejnižším v Evropě »

Míra nezaměstnanosti stoupla v dubnu na nejvyšší hodnotu za poslední dva roky, když podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí míra činila 7,9 %. Celkový počet lidí bez práce přesáhl 450 000. Tempo zvyšování nezaměstnanosti však oproti předchozím měsícům kleslo. Česko se stále řadí mezi státy Evropské unie, které mají nejnižší nezaměstnanost. V současnosti je na pátém místě v Evropě.

Co se týká lidí bez práce, není na tom Česká republika v této chvíli úplně špatně a je v popředí mezi zeměmi EU s nejnižší mírou nezaměstnaností. Neznamená to však, že je vyhráno nebo že se koná obrat k lepšímu, situace v průmyslu nadále není růžová a mnoha podnikům chybí objem zakázek z předchozích let, komentoval výsledky Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky.

Míru nezaměstnanosti kolísá okres od okresu. Tradičně nejnižší nezaměstnanost je v okresech Praha-východ (2,6 %), v Praze (2,7%) a v Praze-západ (2,8 %). Nejvíce nezaměstnaných se naopak nachází v okresech Most (15,6 %), Jeseník (14,1 %) a Bruntál (14 %).

exPRESS - Koleje 01
Finanční krize

Leasingový a finanční trh zasáhla krize, poptávka pro finančních produktech klesla

Po investičních i spotřebitelských produktech je slabší poptávka. Vyplývá to ze zprávy České leasingové a finanční asociaci (ČLFA) o stavu a vývoji leasingového, nebankovního úvěrového a factoringového trhu v 1. čtvrtletí 2009. Podle zprávy poskytly společnosti sdružené v ČLFA v prvním čtvrtletí roku 2009 na financování investic a provozu podnikatelů i potřeb domácností 41,8 mld. Kč (což představuje meziroční pokles o 29 %).

ČEZ vykázal navzdory krizi v prvním čtvrtletí rekordní zisk 

Energetický kolos ČEZ vykázal za první čtvrtletí rekordní zisk, když za první tři měsíce letošního roku vydělal po očištění od metodických a dočasných vlivů čistého zisku ve výši 17,2 mld. Kč, to činí o 9 % více než v loňském roce.

Průmysl v Evropě se i nadále potápí

Průmyslová výroba v Evropě se i v březnu rekordně propadla. Oproti březnu minulého roku zaznamenala pokles o 20,2 % v eurozóně a o 18,8 % v celé EU. Jedná se o největší propad od roku 1990, kdy se začal tento údaj evidovat. Vyplynulo to z dat Eurostatu.

exPRESS - Koleje 02
Legislativa a státní správa

Vladimír Tošovský převzal resort průmyslu a obchodu

Ministerstvo průmyslu a obchodu převzal do svých rukou nový ministr Vladimír Tošovský. V křesle vystřídal dosavadního šéfa resortu Martina Římana. Do čela resortu přichází zkušený manažer, který s sebou přináší nejen znalost prostředí, ale také know-how z podnikatelské sféry, řekl o nastupujícím ministru předseda vlády ČR Jan Fischer.

Antimonopolní úřad snížil Českým drahám pokutu, dráhy s ní ale pořád nesouhlasí

Antimonopolní úřad snížil Českým drahám (ČD) pokutu za zneužití dominantního postavení na trhu v nákladní dopravě. Z původního postihu 270 milionů korun ubral úřad na základě rozkladu 16 milionů korun, dráhy by tak měly zaplatit 254 milionů korun. České dráhy však ani se sníženou pokutou nesouhlasí, podle nich totiž rozhodnutí úřadu není správné a vykazuje závažné nedostatky.

Zbývá týden na zažádání voličského průkazu do evropských voleb

Ve dnech 5. a 6. června proběhnou volby do Evropského parlamentu. Občané, kteří nechtějí, či nemohou volit ve svém volebním okrsku, mohou k hlasování využít voličský průkaz. Ten mohou využít v jakémkoli volebním okrsku na území České republiky.

exPRESS - Koleje 03
Provoz firmy

Server Podnikatel.cz spustil vlastní kvalifikační kurzy a semináře

Odborný server Podnikatel.cz spustil zcela nový vzdělávací projekt. Pod názvem AKADEMIE Podnikatel.cz bude nabízet kurzy a semináře určené především pro podnikatele, živnostníky, účetní a širokou veřejnost. Účastníci historicky prvního kurzu získají jako bonus vstup na jeden seminář zdarma.

Minimální mzda má přímý vliv na placení pojistného

Výše zdravotního pojištění je stanovena na 13,5 % z vyměřovacího základu. Zaměstnavatel odvádí 2/3 pojistného (9 %), zaměstnanec 1/3 pojistného (4,5 %). Pojistné se zaokrouhluje vždy na celé koruny nahoru. Zaměstnanec hradí pojistné srážkou ze mzdy. Zaměstnavatel je oprávněn tuto srážku provést, aniž by musel mít souhlas zaměstnance.

školení květen 24 - novinky

Nemocenské dávky jsou v roce 2009 nové

V roce 2009 se poskytují dávky nemocenského pojištění nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství (PPM), ošetřovné (původně ošetřování člena rodiny – OČR) a vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství. Aby měl zaměstnanec nárok na dávku, musí být účasten nemocenského pojištění.

Jak postupovat, když přijde kontrola ze zdravotní pojišťovny?

Kontrola, kterou provádí zdravotní pojišťovny, má povětšinou prověřit, zda zaměstnavatel nebo osoba samostatně výdělečně činná odvádí pojistné včas a ve správné výši. Pracovníci pojišťovny s předstihem oznámí termín a místo kontroly.

Následujte nás

Jste uživateli sociální sítě Facebook.com či mikroblogovacího systému Twitter.com? Přidejte si nás. Získáte tak exkluzivní informace s předstihem. Prostřednictvím obou služeb zároveň pravidelně vyzýváme čtenáře ke spolupráci na redakčním obsahu, staňte se jedním z nich.

Facebook - follow us

Twitter - follow us

Kdo podle vás může za současnou finanční krizi?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).