Hlavní navigace

Také při refinancování hypotéky se dá snížit základ daně

18. 8. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
AKTUALIZOVÁNO: Máte hypotéku a banka vám nabízí nevýhodnou úrokovou sazbu? Chcete svou hypotéku refinancovat? Ministerstvo financí dnes vydalo pokyn, který refinancování usnadňuje. Při přechodu ke konkurenci totiž zůstává možnost snížit si základ daně o úroky.

Hypotéka je dlouhodobý úvěr, který je zajištěn nemovitostí. Pokrytí jedné hypotéky jinou hypotékou můžeme označit jako refinancování hypotéky. Člověk, který je zadlužen u jedné banky, předčasně hypotéku zaplatí, ale zároveň se opět zadluží, vezme si další hypotéku.

Možnost refinancovat hypotéku má klient na konci fixačního období, kdy banka nabízí klientovi nové podmínky, především pak banka oznamuje novou výši úrokové sazby. Délku fixačního období si volí klient, fixovat podmínky hypotečního úvěru může klient obvykle na 1 rok, 3 roky nebo 5 let.

Na konci fixačního období si může klient zvolit novou úrokovou sazbu podle nabídky banky. Výše úrokové sazby má přímou vazbu na délku fixačního období. Klient se ale může rozhodnout, že už nechce zůstat u stávající banky, protože si dojednal hypotéku za lepších podmínek u jiného finančního ústavu, a hypotéku refinancuje.

Čtěte více: Na hypotéce můžete ušetřit až 25 000 Kč

Hypotékou zajistíte svoje bydlení i nižší základ daně

Pořízení bydlení na hypotéku má podporu státu. Lidé, kteří se zadlužili, aby mohli bydlet ve svém, uspoří na daních. Podle § 15 Zákona o daních z příjmů lze od základu daně z příjmů fyzických osob odečíst částku, která se rovná úrokům zaplaceným ve zdaňovacím období z úvěru ze stavebního spoření či úrokům z hypotečního úvěru. Podmínkou je, že peníze z úvěru musí být použity na bytové potřeby a maximálně lze ročně uplatnit 300 000 Kč zaplacených na úrocích. Snížit základ daně si může každý daňový poplatník ať už OSVČ, tak i zaměstnanec – poplatník, který má příjem ze závislé činnosti. Čtěte více: Nezdanitelné částky snižují základ daně

Máte hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření?

  • Ano, úroky uplatňuji pro snížení základu daně.
    80 %
  • Ano, ale úroky při výpočtu daně neuplatňuji.
    8 %
  • Ne, hypotéku ani podobný úvěr nemám.
    12 %

Refinancovat nebo ne?

Refinancování hypotéky nabízí snad každá komerční banka na trhu. Na první pohled je nabídka lákavá. Jde to snadno a rychle. Banky se snaží maximálně vyjít vstříc a získat tak nové klienty. To potvrzuje i Klára Pačesová z Tiskového centra České spořitelny: Proces vyřízení refinancování jsme pro klienty maximálně zjednodušili. K vyřízení žádosti o refinancování klient předloží původní ocenění nemovitosti, může být staré až 7 let a dvě až tři aktuální fotografie nemovitosti. Ze slov Kláry Pačesové je patrné, že Česká spořitelna žadatelům ušetří při vyřízení refinancování hypotéky čas i peníze. Schopnost klienta splácet hypoteční úvěr při refinancování posuzujeme standardně jako u všech klientů, dodává Klára Pačesová.

Hypoteční banka nabízí klientům refinancování hypotéky. Při refinancování hypotéky od jiných bank Hypoteční banka umožňuje zjednodušené ocenění nemovitosti i dokládání příjmů. Jedná se o takzvané zjednodušené refinancování, vysvětluje Pavla Hávová, PR manažerka Hypoteční banky a dodává: Jedná se o to, aby klient při refinancování úvěru nemusel opět dokládat všechny dokumenty jako u nového úvěru. Hypoteční banka při refinancování využije dokladů, které klient předkládal při první žádosti o hypotéku a informace, které se týkají jeho platební morálky.

I další komerční banka, GE Money Bank, má ve své nabídce refinancování hypotéky. Ano, refinancování hypoték nabízíme, potvrzuje tisková mluvčí GE Money Bank Markéta Dvořáčková a upřesňuje: U klientů, kteří mají patrnou historii splácení minimálně ve výši 11 anuitních splátek, nepožadujeme potvrzení o příjmu ani daňová přiznání.

Daně x

MF ČR dnes usnadnilo přechod mezi bankami.

Navíc také v případě refinancování hypotéky jde odečítat od základu daně úroky. Vyplývá to z pokynu ministerstva financí, který dnes ministerstvo uveřejnilo. Podle tohoto pokynu bude možné odečítat si úroky bez ohledu na počet refinancování hypotéky.

Ministerstvo financí připravilo tento pokyn z důvodu nejednotné aplikace tohoto ustanovení zákona o daních z příjmů v praxi, ke kterému docházelo z důvodu interpretačních potíží. Ty plynuly z příslušného ustanovení zákona a rozporu tohoto ustanovení s cílem a účelem zákona, kterým je poskytnutí daňové úlevy při financování nemovitosti sloužící k vlastnímu bydlení poplatníka, uvedl Ondřej Jakob, tiskový mluvčí ministerstva financí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).