Hlavní navigace

Máte na svých webovkách reklamu? Musíte na to mít živnosťák

28. 4. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 258398
Zapojili jste se do affiliate programu a vaše stránky díky tomu vydělávají? Nezapomeňte si zřídit živnostenské oprávnění, jinak se dopouštíte neoprávněného podnikání a postihy vás neminou.

Přinášíme výběr z poradny Ptejte se redakce. Hledáte také odpověď na váš dotaz? Neváhejte založit nové téma.

Placení daní z reklamy

Začala jsem spolupracovat jako affiliate partner (mám na webových stránkách reklamu) a z této reklamy budu dostávat peníze. Tyto obdržené finance musím ale podle zákona danit, živnostenský list prý potřeba není, tak se chci zeptat, jak tuto daň mohu tedy platit? Jsem studentka VŠ a živnostenský list nemám.

Za situace, že nemáte uzavřen pracovní nebo obdobný poměr, na základě kterého činnost vykonáváte, se jedná o neoprávněné podnikání. Vystavujete se doměření nemalých sankcí. Určitě bude vhodné prostudovat smlouvu o poskytování reklamy, kterou jste uzavřela.

Studentka by měla ohlásit volnou živnost – minimálně obor č. 47 zprostředkování obchodu a služeb, ev. obor č. 66 reklamní činnost, marketing, mediální zastoupení. Dle živnostenského zákona je živností soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, na vlastní odpovědnost, za účelem dosažení zisku a za podmínek stanovených tímto zákonem, odpověděla Dana Neumanová, vedoucí Obecního živnostenského úřadu Kolín.

Vznik živnostenského oprávnění samozřejmě vyžaduje registraci na FÚ, ČSSZ a příslušné ZP (můžete učinit přes centrální místa ŽÚ). Z důvodu studia nemusíte platit minimální zálohy (je však nutné doložit potvrzení o studiu). Doplatky dle výdělku. Čtěte další články zaměřené na OSVČ vedlejší.

Prodej alkoholu

Chtěl bych se zeptat, jak je to s prodejem alkoholu? Potřebuji nějakou licenci, popřípadě na co bych si měl dát pozor?

Alkohol je možné prodávat ve specializovaných obchodech, v potravinách nebo v pohostinství. Pro kvalifikovanou odpověď by bylo potřeba více údajů. V tom smyslu nám i odpověděli z celní správy (správce spotřební daně).

Je nutné specifikovat, o jaký druh prodeje půjde (daňový sklad, maloobchod, velkoobchod, prodej v rámci EU a mimo EU). Dále je nutné specifikovat, v jakém balení bude prodáván, či zda nebude i rozléván, uvedl Jiří Barták z generálního ředitelství cel.

Co je to IČO a DIČ?

Dnes jsem si nechala dělat živnostenský list a nevím, kde najdu to IDČ, nebo to budu mít přiděleno až na finančáku?

Vysvětlení:

= identifikační číslo subjektu, organizace (najdete na výpisu z živnostenského rejstříku)
DIČ = daňové identifikační číslo (bude uvedeno na osvědčení o registraci na FÚ).

Ubytování – třetí země

Mám přijatou fakturu z Albánie za ubytování, budu zde uplatňovat reverse charge – služba z třetí země? Byl ubytován náš pracovník.

Místem plnění při poskytnutí ubytovací služby je dle § 10 zákona o DPH místo, kde se nemovitost nachází. Povinnost přiznat a zaplatit daň při poskytnutí služby vztahující se k nemovitosti vzniká vždy v místě (v zemi), kde se nemovitost nachází. U ubytovacích služeb se pravidlo „reverse charge“ nepoužije. Jedná se o jednu z výjimek.

Základní kapitál s.r.o.

Chci založit s.r.o. a zajímá mě, jestli můžu použít jako základní kapitál zboží, které mám na skladě. Zboží, které mám na skladě je v celkové hodně přes 240 000 Kč. Nyní podnikám jako OSVČ a zboží jsem nakoupil sám z vlastních zdrojů. Jednatel firmy budu já sám bez dalších společníků.

Zásoby samozřejmě vložit můžete. Více v článku: Víte, který majetek lze vložit do podnikání?

Doporučuji vám také další články zaměřené na problematiku s.r.o. např. Jak se z OSVČ stát „eseróčkem“? Nejčastěji postupným převodem majetku

Mzda a neplacené volno

Jak bude vypadat mzda, když má zaměstnanec 2 děti a 5 pracovních dnů měl neplacené volno?

Pokud je u ZP evidován v kategorii osob, které pečují o jedno dítě sedmi let nebo dvě děti do patnácti let, nemusí doplácet pojistné z minimálního vyměřovacího základu. V opačném případě doplácí stejně jako jiní zaměstnanci. Postup výpočtu v článku: Za poskytnuté neplacené volno zaměstnancům odvedete pojistné

Odvod daně z faktury

Pokud vystavím fakturu za provedené práce soukromé osobě a tuto částku jsem vyplatila živnostníkům, kteří práci odvedli, jsem tedy jen firma zprostředkovatel, kolik budu odvádět daň za tuto vystavenou fakturu.

Dle dotazu jste zřejmě fakturovala službu soukromé osobě a práci pro vás prováděli řemeslníci. Měla byste tedy mít k dispozici faktury dvě. Vydanou soukromé osobě a přijatou od řemeslníků. Daňovým základem bude rozdíl z obou částek, případně uplatňujete-li výdaje paušálem, příjem od soukromé osoby mínus paušální výdaj.

Daně x

Daň je obecně 15 %, záleží jaké máte další příjmy a jaké slevy a daňové zvýhodnění si uplatníte. Samozřejmě se vás jako OSVČ týkají také odvody na důchodové a zdravotní pojistné.

Pozn. Texty byly redakčně upraveny.
Foto: www.isifa.com

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).