Hlavní navigace

Rekordní rok českých e-shopů. Otazník však visí nad tím, co s nimi udělá #EET

3. 1. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com, podle licence: Rights Managed
České e-shopy mají za sebou rekordní rok, alespoň co se tržeb týká. Jejich celková výše se přiblížila hranici 100 miliard korun.

Podle Asociace pro elektronickou komerci (APEK), která dnes data zveřejnila, by navíc tato hranice měla letos padnout. Zda se to podaří, ale závisí i na legislativních novinkách. Problémy může přinést hlavně elektronická evidence tržeb (EET), která se maloobchodu a velkoobchodu, a tedy i e-shopů, dotkne již od března letošního roku.

Tržby e-shopů vzrostly o pětinu

Loňský rok byl z hlediska tržeb tuzemských e-shopů nejúspěšnějším v historii. Příjmy online obchodů nakonec předčily očekávání a podle APEK dosáhly až 98 miliard korun, což znamená meziroční zvýšení o 21 %. Podíl e-commerce na maloobchodu v ČR pak vystoupal již na 9,5 %. Velmi povedené bylo především předvánoční období, které mělo překvapivě dva vrcholy. Opravdu hodně úspěšný byl letos týden slev v období Black Friday. Během něj dosáhly celkové obraty téměř hodnot nejexponovanějšího předvánočního týdne. V oblasti prodeje elektroniky bylo období Black Friday vůbec nejúspěšnějším v celém roce 2016, uvedl Jan Vetyška, šéf APEK.

Co se týče zboží, nejvíce na Vánoce mezi zákazníky „frčelo“ sportovní vybavení, oblečení a hračky. Celoročně největší růst pak vykázal online prodej potravin. Na internetu už jde koupit opravdu prakticky cokoli. Českým e-shopům se daří, potvrzují dlouhodobě vysoký standard služeb. Proto předpokládáme, že výrazný růst bude pokračovat také v roce 2017, komentoval Jan Vetyška, který zároveň doplnil, že v roce 2017 dojde k prolomení magické hranice 100 miliard korun.

Co udělá s e-shopy EET?

Vývoj české e-commerce ale mohou negativně ovlivnit legislativní novinky. Zatímco loňské zavedení mimosoudní řešení spotřebitelských sporů (ADR a ODR) e-shopy zvládly bez problémů, situace okolo EET zůstává komplikovaná. Většiny e-shopů se totiž dotkne druhá fáze evidenci, která odstartuje 1. března 2017. Dle stávající metodiky mají evidovat i online platby, což je technicky značně složité a v některých případech dokonce nemožné.

skoleni_15_4

V průběhu uplynulého podzimu se proto sešel výkonný ředitel APEK Jan Vetyška s ministrem financí Andrejem Babišem, aby spolu prodiskutovali možnost vyjmutí on-line plateb z evidence tržeb. Hlasování o úpravě příslušného zákona proběhne v polovině ledna. Pan ministr naše argumenty přijal za své, nicméně z tématu vyjmutí on-line plateb se stal bohužel nástroj politického boje. Stále věříme, že zákonodárci bez ohledu na stranickou příslušnost a emoce pochopí, jak je zařazení internetových plateb do EET zbytečné a současně složité, v některých případech prakticky nemožné. Především u menších obchodníků hrozí, že pokud nedojde k úpravě zákona, budou nuceni zrušit nabídku on-line plateb, upozornil na závěr Jan Vetyška.

Čtěte také: Pryč s emocemi, online platby nemají v #EET co dělat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).