Hlavní navigace

Řemeslem se dá v Česku dobře uživit. Začněte uvažovat o své nové kariéře

27. 9. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Založit firmu nebo být na volné noze jako řemeslník? Druhá možnost je jednodušší a zajistí zdroj příjmů. Češi si navíc práce řemeslníků váží. Tvrdí výzkum.

S prací vyučených řemeslníků je spokojeno 84 % Čechů. Kvalifikovaní řemeslníci navíc splňují očekávání zákazníků.

Vyplývá to alespoň z průzkumu o vnímání řemesla ve společnosti, který realizovala Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR (MPO).

Řemeslo má perspektivu, myslí si většina Čechů

Průzkumu se zúčastnila tisícovka respondentů. Podle většiny z nich má řemeslo perspektivu. Jenom 6 % si myslí opak. Zatímco dříve se zákazník spokojil s kvalitní odbornou prací a dobrou cenou, podle výsledků průzkumu již stejnou váhu dávají spotřebitelé na rychlost, čistotu, kultivovanost a dodržení cenové nabídky. Zákazníci nově očekávají, že jim řemeslníci budou schopni propojit technické zařízení domácnosti s výpočetní technikou. Výuční obory se proto budou muset novému trendu přizpůsobit. 

Tip: Čtěte průvodce pro začínající podnikatele Jak podnikat

Je zřejmé, že například dodávky spojené s technickým zařízením budov budou vyžadovat propojení s počítačovými systémy ovládanými na dálku a nové technologie tedy budou automatickým vybavením moderních řemeslníků. Na to se musí připravit jak odborné školy, tak samotní řemeslníci, komentoval výsledky výzkumu Karel Havlíček, předseda AMSP ČR. 

skoleni_15_4

Kvalifikovaných řemeslníků postupně ubývá, je to vidět na počtu absolventů

Nejžádanějšími profesemi jsou z výsledku průzkumu instalatéři, automechanici, elektrikáři a zedníci. Přesto jejich počet ubývá, alespoň co se týká absolventů. Za posledních 10 let ubylo absolventů ve sledované věkové kategorii zhruba o 30 %. 

Může za to i nastavení školního systému, kdy žáci stále více touží po vyšším vzděláním. A střední školy poptávce naslouchají. Střední školy v ČR jsou totiž v průměru naplněny z 62 %. Školy tak mezi sebou bojují o žáky, přetahují si je a do maturitních oborů jsou přijímáni i žáci s šesti i osmi čtyřkami na pololetním vysvědčení ze základní školy. Tvrdí to alespoň ředitel Středního odborného učiliště nábytkářského a Střední odborné školy Liberec Václav Tichý, který zároveň dodal: Většina žáků na základních školách nemá motivaci, aby se snažili dosáhnout lepších výsledků a měli šanci na přijetí do zvoleného oboru. Přijati jsou prostě všichni bez rozdílu, tak proč by se snažili.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).