Hlavní navigace

Reportáž z konference k #EET, aneb jak se zaprášilo po dětských pokladničkách

19. 9. 2016
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Dětské pokladničky, které si mohli podnikatelé rozebrat na konferenci k EET, sice nestačily pro všechny, účastníci ale mohli být spokojení i se samotnou akcí.

V pátek a sobotu proběhla na brněnském výstavišti doposud největší akce k tématu elektronické evidence tržeb (EET), kterou zorganizoval Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR), ministerstvo financí a finanční správa. Kromě konference, na které vystoupili se svými příspěvky lidé z ministerstva financí a finanční správy, probíhal rovněž veletrh, kde své řešení EET nabízelo několik desítek poskytovatelů elektronických pokladen. Server Podnikatel.cz na této akci, na kterou dorazilo skoro tisíc účastníků, samozřejmě nemohl chybět.

Čtěte také: Sledovali jsme živě velkou konferenci o #EET. Projděte si naše příspěvky z místa

Babiš prý čekal, že všichni EET podpoří

Ačkoli den před startem konference ovlivnily život v Brně informace o kontaminované vodě, na samotném průběhu konference se tyto události nijak neprojevily. Vše tak začalo podle plánu v 10 hodin ráno. Už před vchodem na konferenci stálo několik stánků, u kterých se rozdávaly letáky. Nešlo však o žádné agilní prodejce pokladních zařízení, nýbrž o protestní akci strany Soukromníků a Svobodných, kteří se zavedením EET nesouhlasí. Na letáku obě strany argumentovaly Chorvatskem, kde se podle nich systém evidence tržeb neosvědčil. Velký úspěch ale strany neslavily. Ačkoli se na konferenci sešli vesměs podnikatelé, kterých se EET dotkne, většina z nich již brala EET jako daný fakt a jak ukázaly i diskuze během konference, nemálo ze zúčastněných navíc zavedení EET  podporuje.

Samotnou konferenci zahájil ministr financí Andrej Babiš. Na počátku zmínil, že k myšlence zavedení EET ho prý přivedl Zdeněk Honek, generální ředitel a spolumajitel cestovky Vítkovice Tours, který se mu rozpovídal o tom, jak EET funguje v Chorvatsku. Ihned po prozrazení inspirace „najel“ Babiš na svou klasickou politickou nótu. Zavedení EET uvedl jako nutnost, jelikož je prý Česká republika jednou z posledních zemí z regionu, která evidenci tržeb nemá zavedenou. Nezapomněl zmínit ani Miroslava Kalouska, jakožto hlavního odpůrce EET, ani to, že odpůrci EET šíří lži. Babiše údajně navíc chování tuzemské opozice překvapilo, jelikož čekal, že projekt EET všichni přivítají. Za příklad dal chování pravicové slovenské opozice, která podle něj projekt evidence tržeb podpořila. Jak Babiš dále doplnil, EET pomůže narovnat trh a přinese spravedlivější podnikání.

V druhé části svého vystoupení si Andrej Babiš pochválil letošní hospodaření českého státu a rekordní přebytek, který podle něj způsobil fakt, že se lépe vybírají daně. Vliv výrazně rostoucí ekonomiky sice Babiš připustil, není to ale prý ten hlavní faktor. Následně si Babiš trochu zavařil tím, že za příklad dobře fungujícího státu, který efektivně vybírá daně a hospodaří, dal Německo. Právě v Německu totiž žádnou evidenci tržeb nemají. Nicméně podle Babiše je německá finanční správa pověstná svojí přísností, a proto se u našich sousedů daří vybírat lépe daně i bez EET. Zda by se nešlo inspirovat v Německu místo Chorvatsku a místo zavádění EET zpřísnit postupy a kontroly finanční správy, ale Babiš nezmínil. Na závěr svého projevu pak uvedl, že na jednání vládní koalice opětovně navrhl snížení DPH u točeného piva na 15 % a že je tato možnost stále ve hře.

Svaz obchodu odmítá výjimky u EET

Jako druhá vystoupila Babišova náměstkyně Alena Schillerová, jejíž první příspěvek byl rovněž spíše politického rázu. Až překvapivě politický nádech mělo ovšem vystoupení Marty Novákové, prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), která vystoupila s takřka bezvýhradnou podporou EET. Když jsme vyrazili do Chorvatska, byli jsme překvapeni, jak si tamní podnikatelé EET pochvalují, uvedla Nováková. Podle Novákové je EET krok správným směrem a jediné, co by evidenci vytkla, je její postupné zavádění. Nováková uvedla, že SOCR se zavádění ve vlnách nezamlouvá a že by ji měli začít vést všichni podnikatelé stejně. Podle Novákové je EET potřeba především u řemeslníků, kteří tržby často zatajují. Ke konci svého příspěvku varovala před tím, že někteří politici i podnikatelé doufají, že po volbách se situace změní a že se EET podnikatelů v posledních vlnách nedotkne či že se EET zcela zruší. Jak komentovala Nováková, je proto třeba jít k volbám.

Dětské pokladny zmizely během několika minut

Po prvním uvítacím bloku následovala pauza, lidé se mohli jít občerstvit a jít si vyzkoušet k poskytovatelům EET jejich řešení a podebatovat o podrobnostech. Dav lidí se ale jako první překvapivě vytvořil v rohu prostor vedle sálu, kde neměl svůj stánek žádný vystavovatel pokladen ani se zde nenacházel žádný stánek s občerstvením. Jak se ukázalo krátce poté, na místě byl ještě větší tahák. K rozebrání zde totiž bylo několik desítek dětských hraček napodobující pokladny pro obchodníky, které Andrej Babiš rozesílal již před letošními Vánocemi. Zda jde o zbytky z Vánoc, nebo o novou várku pokladen, se nám sice nepodařilo zjistit, vzhledem k tomu ale, že účastníci je vzali útokem a brali je často i po dvou, se po nich během několika minut doslova zaprášilo.

V sále začal druhý blok vystoupení, včetně odpovědí na dotazy z publika. Jako první si vzala slovo opět náměstkyně ministra financí Alena Schillerová, která tentokrát již svůj příspěvek pojala věcně a odborně a popsala přítomným základní specifikaci EET, harmonogram zapojení a nutný postup podnikatelů, kterých se EET dotkne.

Hospodským se nelíbil odklad pro stánkaře

Právě harmonogram a zapojení ve vlnách se staly předmětem několika kritických dotazů z publika. Tázajícím podnikatelům totiž nevadila samotná EET, ale to, že někteří podnikatelé mají výjimky a že další mají odklad a mohou se do EET zapojit později. Posunutí EET pro stánky s občerstvením až na rok 2018 se nezamlouval především hospodským, podle kterých tím budou oni sami znevýhodnění. Podle jednoho z podnikatelů dokázal Babiš tím, že stánkařům umožnil se do EET zapojit později, to, že se mu nedá věřit. Na stánkaře se určitě již s EET nedostane, pravil na mikrofon evidentně rozhořčený podnikatel a sklidil potlesk v sále. Některým dalším podnikatelům se zase nezamlouvala skutečnost, že slevu na dani na pořízení zařízení ve výši 5000 Kč mají jen fyzické osoby, a nikoli právnické.

V rámci diskuze a zodpovídání dotazů zazněla od ministerstva financí informace ohledně toho, pokud někomu po zavedení EET skokově vzrostou tržby. Ministerstvo prý počítá s tím, že po zavedení EET se začne řadě podnikatelů „papírově“ dařit lépe. To, že se někomu zvýší po spuštění EET tržby, se prý ale prioritně řešit nebude.

Pozor na žádost o autentizační údaje

Po polední pauze přišli na řadu metodici EET z ministerstva financí a finanční správy. Podnikatelům bylo krok po kroku ukázáno, jakým způsobem požádat o autentizační údaje k EET a jak vypadá, alespoň prozatím v testovacím režimu, aplikace k EET. Metodici upozornili podnikatele, že o autentizační údaje lze požádat jen dvěma způsoby. Buď na úřadě ústně do protokolu, nebo skrze Daňový portál a přihlašovací údaje do datové schránky. Metodici zároveň připomněli, že skrze samotnou datovou schránku o údaje nelze žádat.

V této souvislosti došlo k slovní výměně mezi jednou z účastnic konference a šéfem finanční správy Martinem Janečkem. Podnikatelce totiž vadilo, proč o údaje nelze požádat i za využití elektronického podpisu. Podle ní si totiž řada podnikatelů pořídila elektronický podpis kvůli tomu, aby mohli podávat kontrolní hlášení. Podle Janečka nicméně tento způsob žádosti není možný kvůli bezpečnosti a že nechtějí posílat údaje poštou. Podnikatelka sice správně namítla, že přihlašovací údaje do datové schránky se také posílají poštou a o bezpečnost se nikdo nebojí, uspokojivého vysvětlení se nedočkala.

Brand24

Martin Janeček se stal ústřední postavou ještě jedné diskuze, ve které ukázal smysl pro humor a nadhled. V rámci tématu sankcí a pokut u #EET přišel jeden z účastníků s dotazem, zda může dostat až půlmilionovou pokutu, i když vina bude na jeho zaměstnanci. Když mi zaměstnanec ulije 200 Kč, aby si někde večer nafutroval chobot, tak to holt přežiji, protože je nedostatek zaměstnanců. Pokutu ale v případě neevidování tržby dostanu já, a když budu muset zaplatit 500 tisíc Kč, tak mě to položí. Janeček nejprve přeformuloval dotaz do slušné srozumitelné formy a ujistil podnikatele, že v takovém případě obdrží podnikatel maximálně nízkou pokutu. Následně Janeček rozesmál sál doplněním, že pokud zaměstnanec krátí tržby, aby si večer mohl „nafutrovat“ chobot, nesdílí podnikatelův optimismus ohledně toho, že se jedná jen o 200 Kč.

Janeček a metodici poté zodpověděli ještě několik otázek, čímž ukončili odbornou část konference. Následovaly ještě prezentace některých poskytovatelů řešení EET, kterými končil program prvního dne. Přestože podnikatelé zaplnili během dne a během příspěvků lidí z ministerstva a finanční správy konferenční sál, v pauzách hojně debatovali a řešili EET u stánků poskytovatelů softwaru. A právě tuto část programu, tedy možnost porovnat na jednom místě přibližně dvě desítky možných řešení EET a optat se na detaily, hodnotila řada podnikatelů jako největší přínos konference. I s oficiální částí konference však panovala spokojenost a účasti tak litovalo jen několik podnikatelů, na které se nedostalo s dětskou hračkou pokladničky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).