Hlavní navigace

Restauratéři kašlou na uvádění alergenů. Jakými způsoby o nich informovat?

 Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed
Jana Knížková 20. 1. 2016

Povinnost uvádět informace o alergenech mají provozovatelé restaurací již více než rok. Ne všichni si ji však vzali za svou.

Pravidelné kontroly hygieniků ve stravovacích zařízeních stále naráží na nedostatky v uvádění přítomnosti alergenů. Tuto povinnost mají restauratéři od 13. prosince roku 2014. Jak pro sesterský server Vitalia.cz prozradil hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta, zákazníkovi se informace musí dostat, aniž by se sám musel tázat, kde je získá. Za splnění povinnosti nelze považovat situaci, kdy je tato informace poskytnuta až na výslovnou žádost spotřebitele. Ten musí být minimálně dopředu jasným způsobem informován o tom, kde informaci o případné přítomnosti alergenů v provozovně stravovacích služeb obdrží.

Čtěte také na serveru Vitalia.cz: Restaurace nezvládají povinnost uvádět alergeny v jídle

Informovat o alergenech lze několika způsoby

Ilustrační obrázek
Autor: www.shutterstock.com, podle licence: Rights Managed

Ilustrační obrázek

O možnostech informování o přítomnosti alergenů informuje manuál Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

1. Poskytnutí informací o alergenech na vyžádání spotřebitele

Nejjednodušším způsobem, jak požadavky naplnit, je, že v jídelním lístku či na nabídkové tabuli restauratér uvede, že spotřebitel má možnost vyžádat si informace o výskytu alergenů v pokrmech u obsluhy. Následné informace pak může personál sdělit pouze ústně.

V jídelním lístku může být napsáno například: 

  • „Informace o výskytu konkrétních alergenů v pokrmu žádejte u obsluhy.“ 
  • Prosím, upozorněte obsluhu na jakoukoli potravinovou alergii před objednáním pokrmu.
  • „Informace o výskytu konkrétních alergenů v pokrmech naleznete formou číselných kódů v jídelním lístku.“

2. Možné způsoby písemné deklarace o výskytu konkrétních alergenních látek v pokrmech

Jednotlivé alergeny mohou být v jídelním lístku či nabídkové tabuli uvedeny:

A. Jako výčet alergenních látek za slovem „obsahuje. Například: Kuřecí závitek (obsahuje alergeny: vlašské ořechy)

V jídelníčcích lze výčet alergenů uvozených slovem „obsahuje“ vypsat pomocí číselných nebo písmenných kódů. Je to však možné pouze za předpokladu, že:

  • spotřebitel na viditelném místě obdrží informaci, že konkrétní alergeny obsažené v jednotlivých pokrmech jsou na jídelním lístku označeny formou číselných kódů.
  • v rámci jídelníčku či jiné nabídky budou tyto číselné kódy vysvětleny a v označování bude zřejmá, srozumitelná a jednoznačná provázanost mezi číselným nebo písemným kódem a názvem alergenní látky.

B. V názvu pokrmu

Pokud už název pokrmu obsahuje alergen, nemusí se uvádět znovu se složením nebo za slovem “obsahuje”. Například: Krůtí maso s omáčkou s vlašskými ořechy.

Restaurace už následně nemusí uvádět, že tento pokrm obsahuje alergen vlašské ořechy. Pokud však obsahuje jiné alergeny, musí být samozřejmě uvedeny.

C. V seznamu složek

Seznam složek pokrmu nepatří mezi povinné údaje, jestliže ho však restauratér nabízí, musí splnit náležitosti dané zákonem. Jedná se především o to, aby byl název alergenu ve složení jednoznačně odlišen od ostatních složek (např. tučným typem či stylem písma, barvou pozadí apod.).

Psali jsme dříve: Vaříte v hospodě z vajec či dalších alergenů? Čtěte, jak o tom musíte informovat

Podívejte se, jak restaurace značí alergeny v jídlech

Seznam potravinových alergenů podléhající označování

(dle nařízení 1169/11 EU)

  • Obiloviny obsahující lepek – nejedná se o celiakii, výrobky z nich
  • Korýši a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  • Vejce a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  • Ryby a výrobky z nich
  • Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich – patří mezi potraviny ohrožující život
  • Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj – patří mezi potraviny ohrožující život
  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  • Celer a výrobky z něj
  • Hořčice a výrobky z ní
  • Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  • Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  • Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  • Měkkýši a výrobky z nich
Našli jste v článku chybu?

21. 1. 2016 12:59

NRK (neregistrovaný)

Seznam alergenů:
Všechna naše jídla obsahují všechny alergeny.

Není to sice pravda, ale vlk se nažere a koza zůstane celá, pokud ovšem vlk není alergický na kozy.

Náš šéf má alergii na €U.

Celou dobu, po kterou Vám vaříme, nebyl problém dohodnout přípravu jídla dle Vašeho přání. Zvládli jsme vařit jak pro celiaky, tak třeba pro cukrovkáře. Nehodláme se ale podílet na pitomostech jako že v pivu je slad. Slad je ječmen. Pstruh je ryba, losos taky atd. atd.
Myslíme si, že naši hosté mají v…


21. 1. 2016 9:07

Ivan Nový (neregistrovaný)

nepřirozené předpisy jsou vždy masově porušovány, brání světu směřovat k optimálnímu stavu. Zákonodárce není nadaný takovou mocí, aby předem věděl, kde se onen optimální stav světa a společnosti nachází, proto vše co vyprodukuje, jsou jen jeho poruchy.

Stát nedisponuje takovým množstvím energie, aby tomu zabránil, je to stejné, jako by chtěl udržet stále klidnou hladinu na moři.

DigiZone.cz: TV Philips a Android verze 6.0

TV Philips a Android verze 6.0

Podnikatel.cz: EET zvládneme, budou horší zákony

EET zvládneme, budou horší zákony

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

Podnikatel.cz: Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Měšec.cz: Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Zdravotní a sociální pojištění 2017: Připlatíte

Lupa.cz: Slevové šílenství je tu. Kde nakoupit na Black Friday?

Slevové šílenství je tu. Kde nakoupit na Black Friday?

DigiZone.cz: Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

Perspektivy TV v roce 1939 podle časopisu Life

120na80.cz: Jak oddálit Alzheimera?

Jak oddálit Alzheimera?

Podnikatel.cz: K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

Root.cz: Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vypadl Google a rozbilo se toho hodně

Vitalia.cz: Fotorecept: Jak nezkazit nadýchanou omeletu

Fotorecept: Jak nezkazit nadýchanou omeletu

DigiZone.cz: Sat novinky: Fransat UHD Demo

Sat novinky: Fransat UHD Demo

Vitalia.cz: 9 největších mýtů o mase

9 největších mýtů o mase

Podnikatel.cz: Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

Pozor, pojišťovny mění čísla účtů

120na80.cz: Rovnátka, která nejsou vidět

Rovnátka, která nejsou vidět

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Vitalia.cz: I církev dnes vyrábí potraviny

I církev dnes vyrábí potraviny