Hlavní navigace

Řetězec COOP vyhrožoval dodavatelům: Snižte ceny výrobků, nebo snížíme odběr

23. 8. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Po řetězci HRUŠKA je tu další nefér jednání vůči dodavatelům. Nekalou praktiku odhalil antimonopolní úřad u obchodního řetězce COOP.

Na konci minulého roku dostali dodavatelé obchodního řetězce COOP nemilé psaní. V dopise je řetězec žádal o plošné snížení základních nákupních cen jejich výrobků, a to pod pohrůžkou, že pokud se tak nestane, sníží odběr  o 30 % sortimentu, který od dodavatele odebíral.

Na návrh ze strany řetězce COOP část dodavatelů přistoupila. Po těch, kteří odmítli ceny zboží snížit, pak obchodní řetězec požadoval vytvoření a zaslání cenového monitoringu zbylého stávajícího sortimentu na trhu v České republice, aniž by na tuto službu související s nákupem nebo prodejem potravin byla sjednána písemná smlouva s náležitostmi dle zákona o významné tržní síle, popisuje mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nekalou praktiku odhalil krátce po odeslání dopisu a nyní vydal pravomocné rozhodnutí v oblasti významné tržní síly, v jehož rámci dosáhl narovnání vztahů mezi obchodním řetězcem COOP Centrum družstvo a jeho dodavateli.

Řetězec musí dodavatele odškodnit

Řetězce COOP se nyní zavázal, že od veškerého jednání, které souvisí s dopisem z prosince 2016, upustí a že nebude zvýhodňovat dodavatele, kteří na návrh na plošné snížení cen přistoupili. Ty, kteří doloží, že jim v souvislosti s touto kauzou vznikla finanční ztráta, musí odškodnit.

Nekalých praktik vůči dodavatelům se dopustil také řetězec HRUŠKA. O kauze jsme informovali v článku Řetězec HRUŠKA zametal se svými dodavateli, s některými neměl ani smlouvu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).