Hlavní navigace

Řetězec HRUŠKA zametal se svými dodavateli, s některými neměl ani smlouvu

17. 8. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Řetězec HRUŠKA doplatil na novelizovaný zákon o významné tržní síle. Posvítil si na něj antimonopolní úřad, který u něj provedl kontrolu a hned našel chyby.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal rozhodnutí, podle kterého musí řetězec HRUŠKA odstranit potenciálně nezákonné jednání.

To spočívalo především v tom, že s dodavateli neměl uzavřený smluvní vztah v písemné podobě. Od úřadu má nyní jasný úkol. Se všemi dodavateli musí mít písemnou smlouvu a tu bude povinně požadovat od všech.

Nezákonné jednání musí HRUŠKA ihned ukončit

S těmi dodavateli, u kterých písemnou smlouvu dříve měl, zase vyjednal zcela nevýhodné podmínky. Týkalo se to smluv pro rok 2016 a podle antimonopolního úřadu byly takové smlouvy jednostranně výhodné pouze pro společnost HRUŠKA. 

Konečně se společnost HRUŠKA zavázala, že ze stávajících i nových smluv odstraní ustanovení, které umožňovalo operace s pohledávkou dodavatele (započtení, postoupení, zastavení) pouze se souhlasem obchodního řetězce, jakožto i ustanovení o smluvní pokutě za porušení této podmínky, komentovala rozhodnutí Milena Marešová, mluvčí ÚOHS.

Úřad řeší celkem 8 správních řízení

První pravomocné rozhodnutí úřadu vychází z celkem 8 správních řízení, která úřad po kontrolách řetězců zahájil. Po účinnosti zákona o významné tržní síle nechal řetězcům nějakou dobu na přizpůsobení a poté aktivně vyrazil na kontrolu: Toto je naše první rozhodnutí, které nabylo právní moci. Další bude účinné příští týden, upřesnila pro server Podnikatel.cz Milena Marešová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).