Hlavní navigace

Řetězení pracovních poměrů na dobu určitou částečně umožněno

29. 3. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Uzavírat pracovní poměr na dobu určitou opakovaně bez dalších časových omezení bude opět možné, poslanci projednávali senátní návrh.

Současné znění zákoníku práce umožňuje uzavřít pracovní poměr na dobu určitou maximálně na 3 roky. Opakovaně lze uzavřít tento poměr nejvýše dvakrát, což v praxi znemožňuje zejména efektivně zaměstnávat sezónní pracovníky. Tato situace byla a je značně kritizována širokou veřejností zejména pro menší míru flexibility v pracovněprávních vztazích a z důvodu nižší konkurenceschopnosti českých podnikatelských subjektů.


Autor: www.sxc.hu

Poslanci projednávali řetězení pracovních poměrů.

Tento stav by měla změnit zmíněná novela zákoníku práce. Díky ní bude možné opět tzv. řetězit pracovní poměry na dobu určitou bez dalších časových omezení (§ 39 zákoníku práce). Novela umožní nejen zaměstnávání sezónních zaměstnanců ve specifických odvětvích jako např. zemědělství nebo stavebnictví, ale umožní také lepší reagování na požadavky trhu a zohlední i další důvody spočívající ve vážných provozních důvodech zaměstnavatele nebo zvláštní povaze práce zaměstnance, na jejichž základě nelze po zaměstnavateli spravedlivě požadovat, aby zaměstnanci nabídl založení pracovního poměru na dobu neurčitou. 

Čtěte také: Otazníky kolem uzavírání pracovních poměrů na dobu určitou. Tady jsou odpovědi

Podmínkou pro řetězení pracovního poměru na dobu určitou bude písemná dohoda zaměstnavatele a odborové organizace, ve které se upraví bližší vymezení těchto důvodů, pravidla pro řetězení pracovních poměrů na dobu určitou, okruh zaměstnanců, kterých se tento postup týká, a doba, na kterou se dohoda uzavírá. V případě, že u zaměstnavatelů nepůsobí odborová organizace, postačí upravit zmíněné podmínky ve vnitřním předpisu zaměstnavatele.

Brand24

Čtěte také: Dohoda o provedení práce 2013, rizika sjednání na neurčito

Ve druhém čtení byly rovněž učiněny některé pozměňovací návrhy. Poslanec Otto Chaloupka navrhoval zakotvit do zákoníku práce možnost dát zaměstnanci výpověď i bez udání důvodů. Tento návrh však nebyl schválen. Další pozměňovací návrh týkající se zkrácení doby nutného odpočinku mezi dvěma směnami z 12 na 11 hodin (§ 90 odst. 1 zákoníku práce) naopak poslanci schválen byl.

JUDr. Petra Sochorová, Ph.D., vedoucí advokátka
Přemysl Jireček, právní asistent
Havel, Holásek & Partners s.r.o., advokátní kancelář

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).