Hlavní navigace

Revoluce v daních z příjmů podle ČSSD. Chudí dostanou, bohatí ostrouhají

22. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: isifa/MAFRA/Michal Šula, podle licence: Rights Managed
Spravedlivé daně pro lidi. ČSSD chce sáhnout do stávajícího daňového systému. Koho a jak by se změny měly dotknout?

Sociální demokraté přicházejí s předvolebním daňovým návrhem, který počítá se zavedením několika daňových pásem podle výše platů a zisků firem. Právě lidé s vyššími platy a velké firmy by změny pocítili nejvíce. Na daních by museli odvést státu víc.

Systém,, tak jak ho máme dnes, byl vylobbován těmi bohatým, vylobbován těmi velkými. Co se dnes odehrává v rámci zdaňování, tak se odehrává zejména na úkor lidí s průměrnými příjmy, komentuje daňový návrh předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Daňové změny podle ČSSD

U příjmu zaměstnanců navrhuje zavést čtyři daňové sazby, a to 12, 15, 25 a 32 %. V současné době je v ČR jedna sazba daně 15 %.

U daní firem navrhuje ČSSD zavést tři sazby daně podle výše zisku, a to 14, 19 a 24 %. Aktuálně je v České republice 19% sazba daně z příjmů firem.

Jedná se o férové zdanění, protože lidé s nejvyššími příjmy většinou od státu získávají zdarma vyšší vzdělávání, mají větší prospěch z růstu ekonomiky a mají možnost být solidárnější, uvádí ČSSD na webu Spravedlive-dane.cz, kde je také k dispozici kalkulačka, která vypočítá výdělek po aplikaci návrhu do daňového systému.

Ekonomové návrh na změnu daní z příjmů považují za zbytečný

Oslovení ekonomové a experti daňový návrh ČSSD doslova cupují a shodují se, že řeší problém, který neexistuje. 

Brand24

Potíží českého daňového systému není nedostatečná míra progresivity daně z příjmu ani asociálnost. Je jí naopak zbytečná složitost a nákladnost, vyjádřil se pro server Novinky.cz ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Ze strany expertů se také objevují obavy z reakcí firem, které by si tak mohly zisky přesouvat do zahraničí Navrhované zvýšení o pět procentních bodů je příliš vysoké na to, aby firmy nereagovaly – budou přesouvat zisk do zahraničí vzájemnými transakcemi. Daňová správa nedokáže v masovém měřítku uhlídat převodní ceny mezi tuzemskou firmou a její zahraniční dcerou, komentuje dopady návrhu ČSSD pro server iDnes.cz daňový poradce Pro Factum Consulting Petr Frisch.

Server Podnikatel.cz chystá pro své čtenáře podrobnou analýzu daňového návrhu ČSSD a konkrétní příklady. Článek čtěte na Podnikatel.cz už zítra. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).