Hlavní navigace

Revoluce v přípravě zákonů se nekoná. Senát e-systém pro podnikatele zamítl

12. 10. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Hospodářská komora ČR v Senátu narazila. Projekt, který měl usnadnit podnikatelům život, byl dnes senátory zamítnut.

Právní elektronický systém (PES) měl podnikatelům zpřehlednit právní řád. Měli tak mít na jednom místě přehled svých povinností vyplývajících ze zákonů a prováděcích vyhlášek, včetně upomínek či kalendáře. Senát ale dnes e-systém pro podnikatele zamítl.

Senátoři vidí zásadní problém v tom, že pokud nebude povinnost podnikatele uvedena v samostatné příloze právního předpisu, není orgán veřejné moci oprávněn rozhodnout o uložení správní sankce za případné porušení nebo nesplnění povinnosti, i když tato bude součástí textu zákonné úpravy. Příloha zákona je tak povýšena nad zákon samotný.

Psali jsme: Revoluce v přípravě zákonů? Nově mají obsahovat výčet povinností pro podnikatele

Na implementaci je málo času

Výhody PES podle HK ČR

Díky systému PES by podnikatelé měli na jednom místě přehled svých povinností vyplývajících ze zákonů a prováděcích vyhlášek, včetně upomínek či kalendáře. Výhledově by systém měl být propojen i s dalšími elektronickými systémy, takže by měl podnikatelům umožnit řešit všechny potřebné věci (včetně podání různých formulářů) na jednom místě. Využití systému nebude pro podnikatele povinné a za jeho využití by Hospodářské komoře ČR platili okolo 1000 Kč ročně. Poplatky ale budou daňově uznatelným nákladem.

Podle senátorů je dalším zásadním problémem navržené právní úpravy zásah do ústavou zaručené samosprávnosti působnosti obcí, krajů. Návrh tohoto zákona by velmi podle nich narušil legislativní proces. Navíc návrh předpokládá účinnost změny od 1. 1. 2018, což na jeho implementaci je velmi krátká doba.

skoleni_15_4

Stanovisko Senátu k zavedení elektronického nástroje umožňujícího firmám a živnostníkům spravovat plnění jejich povinností přes internet vnímá Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory, za oddálení problémů se stále zvyšující se byrokracií. Některé výhrady vnímá jako zástupné: Není přece normální, aby stát neuměl lidem a potažmo podnikatelům říct, jaké povinnosti jim ukládá. Podnikatelé mají podnikat, a ne se brodit stovkami zákonů, dotazníků, příkazů či dnes a denně čelit vzájemně se odporujícím kontrolám, říká Dlouhý.

Podnikatelé by e-systém ocenili

Hospodářská komora ČR, která projekt pro podnikatele chystala, na základě nedávné ankety vytyčila bolavá místa, která podnikatelům ztěžují život. Podnikatelé jsou nespokojeni s aktuální regulatorní zátěží a přejí si její snížení. Nelíbí se jim i nedostatečná vymahatelnost práva. Podrobněji k anketě se dočtete v článku Bude PES utracen? Právní e-systém pro podnikatele Senát ve středu zřejmě zamítne

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).