Hlavní navigace

Rigidita zákonů souvisejících se zaměstnaností je bariérou na trhu práce

27. 5. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo závěry semináře Zaměstnávání bez bariér = zaměstnání pro všechny, který se konal v dubnu v Poslanecké sněmovně. Hlavním tématem semináře byla podpora zaměstnávání postižených osob.

Účastníci semináře se shodli, že je primárně třeba přístupné pracovní prostředí, veřejná doprava a přístupné budovy. Koncept flexicurity podporovaný na evropské úrovni by mohl být vodítkem pro přípravu nových moderních zákonů souvisejících se zaměstnaností. Rigidita zákonů je totiž bariérou při zaměstnávání obecně, nejen u lidí se zdravotním postižením.

Zaměstnávání osob s postižením na otevřeném trhu práce je zapotřebí podporovat. Je to cesta, kterou jde i EU, avšak je nutná spolupráce a motivace těchto zaměstnavatelů, kteří na volném trhu práce chtějí vytvořit pracovní místo pro OZP. Nesmí to být pouze nutnost, oddálení pokuty. Financování podporující zaměstnávání osob se zdravotním postižením u zaměstnavatelů by mělo pokrýt všechny navýšené náklady (dle obecného nařízení o blokových výjimkách EU). Tyto náklady zahrnují: ztrátu produktivity, adaptace pracovní prostředí, nutné specifické podpory a zapracování, zní jeden ze závěrů semináře.

Co je to flexicurity?

Koncept flexicurity, do češtiny překládaný jako flexijistota, je podle Evropské komise nový pohled na flexibilitu a jistotu na pracovním trhu. Koncept kombinuje maximální flexibilitu na pracovním trhu s jistotou zaměstnání a příjmu. Sociální jistota by měla vyvážit jisté riskování flexibility.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).