Hlavní navigace

Roste počet exekucí z nemocenských dávek a z důchodů. Lidem zbývá jen 6 tisíc

10. 8. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká správa sociálního zabezpečení je povinna provádět exekuční srážky důchodu, z nemocenských dávek ale i mateřské. Alarmující je vzrůstající trend.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) letos na konci června evidovala bezmála 88 tisíc důchodců, kterým musela kvůli exekuci nebo insolvenci provádět srážky.

Meziročně se počet těchto lidí opět zvýšil, zhruba o 4 procenta. U nemocenského pojištění je počet nárůstu ještě vyšší, meziročně se zvýšil počet těchto případů o 12 a půl procenta více.

Ohrožení exekucí jsou především invalidní důchodci, nejvíce v Ústeckém kraji

Četnost exekucí se u jednotlivých skupin důchodců liší. Statistická data za rok 2016 ukazují, že mnohem více než starobní důchodci (senioři) jsou exekucemi zatíženi lidé, kterým ČSSZ vyplácí invalidní důchod, je jich přes 7 % z celkového počtu důchodců s nařízenou exekuční srážkou z důchodu. V Ústeckém kraji je jich dokonce přes 10 %, což znamená, že exekuci tu má každý desátý invalidní důchodce.

Srážky z důchodů

Exekuční srážky ČSSZ provádí ze všech druhů důchodů, tedy ze starobních, invalidních i pozůstalostních (vdovský/vdovecký, sirotčí). Srážky z důchodu může ČSSZ ukončit až po splacení celého dluhu. Exekuci nelze ukončit na základě oznámení klienta, že dluh uhradil. Toto lze pouze na základě rozhodnutí příslušného orgánu.

Kolik po exekuci lidem zůstane?

Kvůli exekuci ale lidé o celý důchod nepřijdou. Dlužníkovi musí zůstat tzv. nezabavitelná částka. Ta činí letos 6154,67 korun. Na každou osobu, kterou je dlužník povinen vyživovat, se nezabavitelná částka dále zvyšuje o 1538,67 korun. Částka, nad kterou se zbytek důchodu může srazit bez omezení, je stanovena na 9232 korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).