Hlavní navigace

Roste počet lidí na volné noze

29. 9. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Počet osob samostatně výdělečně činných se oproti roku 2008 zvýšil. Jak vyplývá z evidence České správy sociálního zabezpečení, k poslední srpnu bylo na volné noze o 24,5 tisíce lidí více. Zatímco k 31. srpnu 2008 bylo 936 157 osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), letos ve stejném období jich bylo o 2,5 % více – celkem 960 725. Pojistné na nemocenské pojištění, které je dobrovolné, si platilo 137 276 OSVČ.

Samostatná výdělečná činnost (SVČ) se od 1. 1. 2004 dělí na hlavní a vedlejší. OSVČ, pro které je samostatná činnost hlavním zdrojem příjmů, mají povinnost vždy platit pojistné na důchodové pojištění a zálohy na pojistné. A to i v případě, kdy jsou tzv. ve ztrátě. Minimální zálohy na pojistné na důchodové pojištění u těchto OSVČ jsou v letošním roce 1 720 korun.

Lidé, kteří si samostatnou činností přivydělávají (například zaměstnanci, kteří vedle běžného zaměstnání ještě podnikají) platí zálohy na důchodové pojištění v závislosti na dosažených příjmech po odpočtu výdajů. Pokud si OSVČ při vykonávání vedlejší SVČ v roce 2008 vydělala alespoň 51 774 Kč, nebo se přihlásila k účasti na pojištění, má v letošním roce povinnost platit zálohy na důchodové pojištění. Minimální výše těchto měsíčních záloh je 688 korun, upřesňuje Kamil Vařeka, mluvčí ČSSZ. Ten zároveň doplnil, že ČSSZ již potřetí vydala publikaci Příručka OSVČ pro oblast sociálního zabezpečení v roce 2009. Jde o průvodce, který formou otázek a odpovědí včetně praktických příkladů vysvětluje sociální zabezpečení OSVČ. Čtěte více: Vedlejší výdělečnou činnost už nemusíte dokládat

Příručka OSVČ 2009

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).