Hlavní navigace

Ruší se hraniční kontroly aneb do Švýcarska pohodlněji a rychleji

8. 11. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Švýcarsko během prosince zruší své hraniční kontroly a vstoupí do Schengenského prostoru. Vstup do země tak bude rychlejší a pohodlnější pro zhruba 80 tisíc českých turistů, kteří během nadcházející zimy Švýcarsko navštíví, informuje Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Švýcarsko letos vstoupí do Schengenského prostoru a zruší zhruba v půli prosince své hraniční kontroly, informuje AČCKA. Tím se usnadní a zpohodlní vstup do země zhruba 80 tisícům českých turistů, kteří tam letos zamíří na zimní dovolenou. Celkově do Švýcarska za rok zavítá kolem 200 tisíc českých turistů a dalším statisícům Čechů, kteří tudy projíždějí při cestách do Itálie, Francie a Španělska se průjezd zemí urychlí. V úvodní fázi bude opatření platit pro pozemní hraniční přechody aut, autobusů a vlaků. Na jaře roku 2009 by se toto opatření mělo začít vztahovat i na letiště. Celní odbavení však zůstane. Švýcarsko totiž není členem Evropské celní unie.

Konkrétní termín vstupu do Schengenského prostoru určí Rada EU. Podle AČCKA se tak stane pravděpodobně ještě tento měsíc. Pak budou moci švýcarské zastupitelské úřady v zahraničí také udílet shcengenská víza. Se Švýcarskem do Schengenu vstoupí i Lichtejnštejnsko.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktor/ka již pro server Podnikatel.cz nepracuje. 

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).