Hlavní navigace

Rudolf Leitgeb: „Ruský trh má obrovskou perspektivu“

9. 1. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 244974
Autoritativní vedení, nevnucování se nebo nepodceňování partnerů. To si z pracovního pobytu v Rusku přiváží manažer Rudolf Leitgeb, který je dnes U Výslechu. Povídat si budeme o vedení firmy, která se zabývá zpracováním dřeva a výrobou dřevěných rodinných domů.

Jakou profesní deformaci má člověk, který celý život pracuje se dřevem?

Dřevo je velice krásný materiál, který má obrovské využití v lidské společnosti a je využíváno od dob, co lidstvo poznalo například, co to je ohřát se u ohně. Lze jej využít od stavebnictví, přes celulózu, hudební nástroje, sport až po bydlení. Pokud chce člověk proniknout do využití dřeva, nemůže dojít k deformaci, protože každá z oblasti využití má své požadavky. Za jeden život nelze proniknout do všech detailů. Navíc má dřevo využití v současné době jako energetický materiál a les jako zdroj má schopnost obnovovat se, a to i v podmínkách střední Evropy.

Jaká byla vaše cesta k vedení firmy v Rusku?

Od mistra na malém dřevařském provozu, přes ředitele závodu Petřivý v Ostroměři, kde se vyráběla okna a lepený program, k nabídce od německé firmy HAP, kde jsem pracoval jako přejímač řeziva, až k roku 2001, kdy přišla nabídka od ruské firmy na pozici zástupce ředitele pro technický rozvoj. V letech 2003–2006 jsem zastával funkci ředitele závodu v Klášterci nad Orlicí a nakonec jsem se opět vrátil, v roce 2006, do ruské firmy, kde jsem zástupcem ředitele.

Proč jste přerušil spolupráci s ruskou firmou?

Dokončili jsme určitou etapu. Zpátky jsem se vrátil, protože se mi v Čechách nelíbila spolupráce v rámci firmy, kde jsem pracoval.

Kdo vás oslovil pro práci v Rusku? A kdo nebo co rozhodlo, že jste se vrátil?

Oslovil mě ředitel závodu. Firma připravovala nový program výroby rodinných domů na bázi dřeva. Chtěl jsem uplatnit vědomosti při výstavbě technologie od projektu do realizace postavení domů na pozemcích. Popravdě řečeno, kdo vám dá do ruky klíče od prázdné haly, volnou ruku při výstavbě technologie až po slavnostní přestřižení pásky gubernátorem oblasti?

Jakou firmu vedete a kde se nachází?

Je to firma OOO s.r.o. Urallesprom, s hlavním závodem v Pervouralsku a s pobočným závodem v Jekatěrinburgu.

U Výslechu - Leitgeb - Dům

Jaká je vaše náplň práce?

Příprava a organizace pracovního postupu, zajištění materiálu, podklady pro financování, zajišťování transportních prostředků pro expedici. Připravujeme výrobu na základě projektů zákazníka – stěnové panely, stropy, střechu, případně garáž. Vše se vyrobí v hale, včetně instalací, izolace, vsazení oken a dveří a hrubá fasáda. Odjedeme na místo určení, sestavíme dům a předáme majiteli i s vnitřním vybavením.

Začátky nebývají jednoduché, zvláště v cizí zemi. Co bylo nejtěžší?

Na začátku se musíte ukázat jako profesionál, jednat s nimi jako rovný s rovným, nepodceňovat je. Ti lidé nejsou ani nevzdělaní, ani hloupí, naopak. Byla tu jazyková bariéra, několikrát se vám stane faux-pas ve společnosti, je třeba se vyrovnat s odlišnými zvyky.

Jaké jazykové vybavení bylo požadováno?

Samozřejmě ruština, kterou jsem znal ze školy a která nejde vůbec srovnat s tou, kterou používají. A němčina pro jednání s dodavateli technologií z Německa.

Jaké povolení pro práci jste musel mít?

V Čechách jsem si zařizoval vízum, které ročně stojí 4 500 Kč. Společně s pozváním musíte mít platný pas a pojištění. V Rusku firma zařizovala povolení na práci a pracovní smlouvu a později pozvání pro pracovní vízum.

U Výslechu - pouta

Máte chuť podrobit se výslechu?

Chcete se podělit o Vaše zkušenosti z oboru, ve kterém podnikáte? Pište na adresu: redakce@podni­katel.cz

Rubrika „U Výslechu“ od ledna 2008 každou středu.

Jak často se můžete vracet domů za rodinou?

Jednou za 6 týdnů, letenky hradí firma.

Nepřemýšlel jste o tom, že by se rodina za vámi přestěhovala?

Plánujeme to, ale záleží na uzákonění pobytu cizinců na území Ruské federace. Smlouvy na postu manažera se tu uzavírají všeobecně na rok, takže záleží i na nabídce a výsledcích práce.

Potkáváte se v Rusku s cizinci?

Žije tam spousta cizinců, kteří jsou v pozici zástupců firem dodávajících technologie, dále zabývajících se obchodem nebo ve vzdělávacích institucích. Většinou jsou tam jen za prací, je to spousta mladých lidí ve věku 25–40 let. Řada z nich zde našla životní partnery.

Kdo je vlastně majitelem firmy a jaký máte mezi sebou pracovní vztah?

Obecně přátelský, je to člověk okolo 40-ti let, nadprůměrně analytického myšlení, s obrovským odhadem výsledků, tzn. naznačení ideje projektu dokáže v okamžiku promítnout do potřebných finančních prostředků s konečným výsledkem. Tato firma je spíše jeho koníčkem, vlastní daleko větší firmy.

Kolik lidí ve firmě pracuje a je nějaký rozdíl mezi vedením českých zaměstnanců a zaměstnanců, kteří jsou ze všech možných koutů země?

Ve firmě je zaměstnáno 72 lidí, pracují tu nejen Rusové, ale i Ukrajinci, Uzbekové a Tádžikové. Je zde potřeba používat autoritativní způsob vedení – jednoznačné příkazy, jasné, stručné, termínově ohraničené, s důslednou kontrolou.

U Výslechu - Leitgeb - Hala

Jak velká konkurence je v oboru zpracování dřeva a výroby rodinných domů na klíč v Rusku?

Konkurence je velká a silná, uplatní se jen ten, kdo umí dělat dobře a v rámci možností lacino. Domy a byty jsou dodávány a přejímány velice důsledně. Nedodělky a nedostatky musí být odstraněny.

Co nejvíce trápí podnikatele v Rusku?

V tuto chvíli je ve stavebnictví rodinných domů nejbolavějším místem změna zákonů upravujících výstavbu rodinných domů, kdy se mění celý systém, od stavebního řízení až po kolaudaci. Také je problém zajistit dobré řemeslníky.

Jak se dál vzděláváte?

Čtu odbornou literaturu, sleduji internet, udržuji kontakt s firmami, které nabízejí své výrobky, jezdím po výstavách a především spolupracujeme s Lesnickým institutem v Jekatěrinburgu.

Jaké zkušenosti si z Ruska přinášíte a co jste naopak přinesl do Ruska vy?

Přinesl jsem si systém od Němců – tedy přístup ke kvalitě, termínům, výrobě, vlastnímu produktu až k zákazníkovi, nové kvalitní technologie. Z Ruska si přináším zkušenosti jak stavět a organizovat výrobní proces, včetně technologie a uvedení ho do života.

Prozradíte, jak je vaše práce ohodnocena?

Řekl bych standardně, na úrovni českých poměrů.

Jak se bude vyvíjet obor, ve kterém pracujete?

Má obrovskou perspektivu. Stavebnictví jde v Rusku rychle dopředu, výstavba bytů, výstavba rodinných domů na okrajích velkých měst, tak jak to je v celé Evropě i u nás.

Daně x

Z našeho povídání jsem nabyla dojmu, že vás spíše baví práce, která začíná prázdnou halou a končí slavnostním otevřením, než čekání na zakázky klientů. Je na obzoru nějaká další hala?

Začali jsme připravovat podklady pro výrobu OSB desek v Rusku. Investice už dost veliká, cca 100 mil. EUR.


U výslechu

Jméno a příjmení: Rudolf Leitgeb

Rok narození: 1953

Vzdělání: Střední lesnická

Kariéra: zástupce ředitele

Koníčky: sport, zahrada, četba 

Pracujete:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).