Hlavní navigace

Pozor na platby předem, s podvodnými e-shopy se roztrhl pytel

16. 6. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 329515
Zákazníci, kteří nakupují přes internet, by se měli mít na pozoru. Zvláště pokud volí platbu předem. Přibývají totiž podvodné e-shopy, které z návštěvníků vylákají peníze a žádné zboží jim za ně nezašlou.

Na velkém rozmachu internetových obchodů během posledních několika let se svezla také nemalá řada podvodníků, kteří založili falešný e-shop a od důvěřivých lidí kasírovali peníze. Mediálně nejznámějšími se staly obchody Levne-nakupy.net a Shop-elektro.com, jejichž činnost již prošetřuje policie. Vzhledem ke způsobu provedení se nedá vyloučit, že šlo o téhož pachatele (či skupinu pachatelů). Policie během pátrání využila i možnost oslovení potenciálně podvedených zákazníků pomocí e-mailu.

Zmiňované dva obchody však nejsou rozhodně jediné. Už delší dobu si na stránkách Sdružení obrany spotřebitelů stěžovali čtenáři na dva e-shopy, které provozovala tatáž osoba. Šlo o internetové obchody Eshop-knihy.cz a Eshop-galanterie.cz, které po vzoru svých známějších „kolegyň“ od lidí inkasovaly peníze, aniž by jim za ně zaslaly příslušné zboží. Podnět již dostala Česká obchodní inspekce (ČOI) a několik okradených spotřebitelů podalo též trestní oznámení. Sdružení ochrany spotřebitelů navíc eviduje další e-shopy, které podle zákazníků rovněž využívají nekalé praktiky.

Levne-nakupy stály hodně

Na začátku března vydala Česká obchodní inspekce zprávu, že e-shop Levne-nakupy.net inkasuje od lidí peníze, avšak žádné zboží nezasílá. Lidé ani nemohli vymoci peníze nazpět, jelikož telefon ani e-mail uvedené na stránkách nefungovaly. Na webu v kontaktech též bylo napsáno IČO a místo podnikání. ČOI zahájila kontrolu a vyrazila do provozovny, kde měla podle identifikačního čísla sídlit podnikatelka vietnamského původu, která se však v daném místě již delší dobu nenacházela. Jak však inspekce zjistila, o existenci e-shopu živnostnice vůbec nevěděla a podle svých slov jej nikdy neprovozovala. Čtěte více: Důvěřiví zákazníci naletěli podvodnému e-shopu.

www.levne-nakupy.net

Posléze vyplynulo, že majitelem domény je občan Prahy 8 a hostování obchodu poskytovala firma Český Webhosting. Ta navíc odmítla ihned účet zablokovat a podvodný e-shop tak byl aktivní i po zmedializování celé kauzy. Jeho odstavení nakonec paradoxně způsobilo přetížení serveru, jelikož lidé začali po zveřejněné kauzy obchod hromadně navštěvovat. ČOI předala podnět i policii, která se celým případem zabývá. Ohledně obchodu www.levne-nakupy.net zatím výsledek šetření není, uvedl business serveru Podnikatel.cz před několika dny Tomáš Vozáb, tiskový mluvčí ČOI.

Shop-elektro.com se inspiroval levnými nákupy

Od případu e-shopu Levne-nakupy.net uběhl měsíc a půl a na scéně se objevil další podvodný obchod Shop-elektro.com. E-shop „fungoval“ na stejném principu jako obchod Levne-nakupy.net, požadoval platbu předem, za kterou však anoncované zboží nedodal. Na webu se rovněž nacházely nefunkční kontaktní údaje a IČO tentokrát patřilo živnostníkovi maďarského původu. Při provádění kontroly bylo zjištěno, že na uvedené adrese se podnikatel nezdržuje, doplnil serveru Vozáb. Podle policejních zdrojů však zřejmě ani tento živnostník neměl o obchodu ani potuchy.

Policie, která začala i tento případ šetřit, použila během vyšetřování také e-mailovou poštu, díky které se snažila zjistit počet poškozených a objem škody. Registrované zákazníky v obchodu Shop-elektro.com oslovila pomocí mailu, jehož text má server Podnikatel.cz k dispozici. Čtěte také na Lupa.cz: Varování před podezřelým Shop-elektro.com.

Email policie:

Policejní orgán Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje, Územní odbor SKPV MŘ Brno, 2. odd. hospodářské kriminality, na základě trestních oznámení provádí prověřování dle § 158 tr. řádu ve věci podezření ze spáchání tr. činu podvod dle § 209/1 tr. zákona č. 40/2009 Sb., kterého se dopustila doposud neustanovená osoba tím, že jako internetový prodejce v úmyslu získat pro sebe neoprávněný majetkový prospěch, v době od 15.1.2010 do současnosti, na internetovém portálu www.shop-elektro.com a vydávající se zde neoprávněně za prodejce Istvána Sándora Kara, IČ 60355581, se sídlem Brno, Dědická 904/15, nabízel k prodeji různé zboží, hlavně elektro, kdy při realizaci prodeje požadoval uhrazení prodávaného zboží předem na účet č. 805970004/2700 nebo na účet 170342601/0600 ( ev. na jiný účet ), přičemž peníze mu byly prostřednictvím bankovních účtu zaslány, ale zboží kupujícím nedodal a ani peníze nevrátil a tímto vylákal různé finanční částky od doposud přesně nezjištěného počtu osob.

S odkazem na ust. § 8/1 tr.řádu Vás tímto ž á d á m o poskytnutí zprávy zaměřené na následující body:

1) zda jste si objednal/a/ nějaké zboží na internetovém portálu www.shop- elektro.com, o jaké zboží se jednalo,

2) jakým způsobem jste s prodejcem komunikoval/a/ ( e-mail, telefon, osobní jednání )

3) zda uvedený prodejce požadoval, zaplacení objednaného zboží předem, na jaké číslo účtu ( ev. dobírka )

4) zda a kdy jste zaslal/a/ finanční částku, v jaké výši a na jaké číslo účtu

5) pokud jste platil/a/ platební kartou, zda nedošlo ke zneužití této platební karty

6) zda jste obdržel/a/ objednané zboží

7) jaká Vám byla způsobena škoda

8) uveďte, zda jste již ve věci případného podvodného jednání uvedeného prodejce podal/a/ trestní oznámení na Policii ČR a pokud ano, tak kde, ev. uveďte číslo jednací Vašeho tr. oznámení

9) pokud Vám jednáním uvedeného prodejce www.shop-elektro.com vznikla do současné doby nějaká škoda, do zprávy uveďte Vaše jméno, příjmení, datum narození, trvalé bydliště a příp. i adresu současného pobytu, tel. kontakt, e- mail (pro využití v dalším postupu v trestním řízení)

V případě, že řádně odpovíte na výše uvedené otázky, již nepodávejte trestní oznámení, neboť věc bude řešena kompletně na zdejší policejní součásti a vy budete další z řady poškozených. K další spolupráci pak budete vyzváni policejním orgánem e-mailem, telefonicky nebo předvolánkou.

Vzhledem k tomu, že oba podvodné e-shopy byly postavené na stejné bázi, nabízí se přímo otázka, zda nejsou dílem jedné osoby, či jedné skupiny osob. Policie ČR se k případům příliš vyjadřovat nechce, avšak ani tuto možnost nevylučuje. Z větší části se případy šetří zvlášť. Samozřejmě, že tuto trestnou činnost páchají osoby, které s jejím organizováním mají zkušenosti, ale může to být i pachatel, který je nováček, odpověděla business serveru Podnikatel.cz Pavla Kopecká, tisková mluvčí kriminální policie. Vyšetřování stále probíhá a zatím není znám přesný výsledek.

Další podvodné e-shopy na scéně

Případů podvodného jednání ve spojitosti s e-shopy je však rozhodně více. Už od konce minulého roku upozorňují na stránkách Sdružení ochrany spotřebitelů (SOS) čtenáři na dva další podvodné e-shopy, na Eshop-knihy.cz a Eshop-galanterie.cz. Oba vlastní podle kontaktů česká podnikatelka Zdeňka Říhová z Domašína. Jak vyplývá z komentářů zákazníků, za poslané peníze žádné zboží nedostali. Čtěte také: Katalogové firmy opět útočí. Pozor na to, co podepisujete a za co platíte.

4.října jsem si zde objednala zboží za 659 Kč a dodnes jsem neviděla ani zboží ani peníze. Na e-mail mi odpovězeno nebylo a telefon mi nikdo nezvedá. Požadovala jsem storno objednávky a vrácení peněz, ale reakce na to žádná, píše na stránkách SOS jedna z okradených čtenářek. Že není sama, dokazují další příběhy. Dne 9.listopadu jsem v e-shopu www.eshop-knihy.cz objednala dvě knihy, i s poštovným za 452 Kč. Zvolila jsem si platbu předem a peníze dne zaslala na účet. Do dnešního dne jsem neobdržela ani zboží ani své peníze zpět, připojuje se další obelhaná zákaznice.

Poslední stížnost se datuje k půlce května a přesně souhlasí s předchozími komentáři. Objednala jsem si zboží a obratem uhradila 270 Kč. Od té doby se nic neděje, na e-maily nikdo nereaguje, tel. číslo není funkční. Budu podávat trestní oznámení, snad to udělalo už více podvedených klientů, avizuje další rozhořčená čtenářka. Přestože první stížnosti SOS registrovalo už na konci loňského roku, oba e-shopy fungovaly až do konce května letošního roku a řada dalších zákazníků tak mohla naletět. Teprve až před několika týdny přestaly být obchody funkční.

SOS se hájí tím, že nemá pravomoci ke kontrole nekalých praktik obchodníků a udělování případných sankcí. Stejně tak nemá SOS kompetence podávat podněty směrem k dozorčím orgánům jako je ČOI (mají i kompetence i prostředky), musí je podat dotyčná osoba stejně tak jako případné trestní oznámení. V případě pouhého podezření na nekalé praktiky nemáme oprávnění tyto nepodložené informace šířit. Co poskytujeme jako službu spotřebitelům, o zkušenosti s nekalými praktikami se mohou podělit na našich stránkách, vysvětlila serveru Podnikatel.cz Martina Neúročná, vedoucí právnička SOS.

Brand24

Česká obchodní inspekce už ale na oba obchody dostala podněty od zákazníků. Na tyto obchody evidujeme stížnosti, potvrdil Vozáb. Zda se e-shopy Eshop-knihy.cz a Eshop-galanterie.cz. zabývá i policie, se serveru Podnikatel.cz nepodařilo do vydání zjistit.

Hledejte reference

SOS navíc registruje další e-shopy s nekalými obchodními praktikami, i když nemusí jít přímo o výše zmíněné podvody s nedodáním zboží. Do budoucna proto sdružení plánuje založit aktivní seznam internetových prodejců užívajících nekalé praktiky. Do té doby by se zákazníci měli především řídit zdravým rozumem a radou ředitelky České obchodní inspekce Jany Příhodové: V diskusních fórech a v recenzích lze snadno nalézt kladné nebo záporné hodnocení a zkušenosti s příslušným internetovým obchodem. Doporučujeme proto vždy před nákupem zejména cenově hodnotnějších výrobků prověřit vybraný internetový obchod z hlediska spolehlivosti a solidnosti. Čtěte také: E-shop rozeslal newsletter s přihlašovacími údaji svých klientů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zástupce šéfredaktora Podnikatel.cz a BusinessCenter.cz

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).